Saman kıymete bindi
Hasat döneminde buğday, arpa, çavdar gibi hububat ürünlerinin hasat edilmesinin ardından geriye kalan sap kısmının işlenmesi sonucu elde edilen saman, et üreticilerinin hayvanlarını üretirlerken vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yılın her döneminde besicilerin ihtiyacı olan saman, bu nedenle neredeyse hububat kadar değer kazanıyor. Her geçen gün fiyatı artan saman, yaklaşık 2 ay önce 18 kuruştan satılırken, dün itibariyle 35 kuruşa alıcı buldu. Bu durum ‘Sakla samanı, gelir zamanı’ atasözünü hatırlatıyor.
SAMAN ALDI BAŞINI GİDİYOR
Konya’da besicilik yapanlar, samanı Karaman Yolu üzerinde bulunan Saman Pazarı’ndan temin ediyor. Buradaki samancılar ise ova köylerindeki çiftçilerin yaptığı samanı satın alarak burada tüketiciye satıyor. Bu yıl hububatta beklenen verimin alınamadığını bu nedenle piyasadaki saman miktarının da azaldığını belirten samancılar, fiyatın bu kadar yükselmesinin yegane sebebinin bu olduğunu belirtiyor. Saman Pazarı’nda saman ticareti yapan Mehmet Korucu, “Bu sene ekin zayıf olduğu için saman da az. Konya’daki besicilerin saman ihtiyacını karşılayabilecek kadar saman ancak var. Ama çevre illerden ve özellikle doğu bölgesinden gelip saman talep edenler oluyor. Samanın az olmasına karşılık, talep hep yüksek. Bu da saman fiyatının yüksek olmasında etkili oluyor” diye konuştu. Bundan yaklaşık 2 ay önce bir ton samanın 180 liraya satıldığını belirten Mehmet Korucu, “Bugün bir ton samanın fiyatı 350 lira oldu. Saman satın almaya gelen besicilerle kavga edecek duruma geliyoruz. Onlar da haklı, samanın fiyatı bu kadar yüksek olursa tabii ki kızarlar. Ama bizlik bir şey yok, biz çiftçiden yüksek alıyoruz. Burada da yüksek satmak durumunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
BESİCİLİĞİ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYOR
Saman Pazarı’na saman satın almak için gelen besici İzzet İnik ise, saman fiyatının fahiş oranlarda artmış olmasından yakındı. Tüm besicilerin derdinin hayvanlarını nasıl doyurabileceklerini düşünmek olduğunu ifade eden İzzet İnik, “Samanın bu kadar yüksek olduğunu duyunca şaşırdım. Bana şaka yapılıyor gibi geldi. Ama baktım ki saman satan arkadaşlar ciddi. Ahırdaki hayvanlar aç bekliyor, şimdi saman almadan gitsem hayvanlar aç kalacak. Bırakın 350’yi 500 lira deseler yine almak zorundayım. Bundan bir ay önce 210 liraya almıştım. Böyle giderse ben besiciliği bırakırım. Başka çarem yok, çünkü harcadığım para alacağım parayı karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.
HARMANDAN SONRA NE OLACAĞI BİLİNMİYOR
Besicilik yapan Mahmut Yavuz da Saman Pazarı’ndaki fiyatları görünce şaşkınlığını gizleyemediğini belirterek, “Sapı denesinden daha kıymetli hale gelmiş. Arpayı üreticiler 40-50 kuruştan satıyorken saman 35 kuruş olmuş. İnanılır gibi değil. Öyle ki harman döneminde samanın fiyatı bu kadar yüksek olursa, harman bittikten, el etek çekildikten sonra, kış mevsimi geldiğinde fiyatı nerelere uçacaktır Allah bilir. 350 liraya samanı alırsam, 700 liraya arpayı alırsam besici olarak ben hayvanlarımı nasıl besleyeceğim? Etin kilogramı bu yüksek rakamlara rağmen değişmiyor, 13-14 liradan satılıyor” dedi.
Saman satıcıları ise çiftçilere fiyatın niye bu kadar yüksek olduğunu sorduklarında, “Geçtiğimiz yıl 10 dönüm tarladan 1 kamyon saman çıkıyordu. Bu yıl ise 50 dönüm tarladan 1 kamyon saman çıkıyor. Saman yaparken yaktığımız mazotun parasını karşılayabilmek için bu kadar yüksekten satıyoruz” cevabını aldıklarını dile getirdi.
RASİM ATALAY merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.