Selçuklu Başkenti Konya’da Tarih Canlanıyor

Selçuklu Başkenti Konya’da Tarih Canlanıyor
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Tarihi Kentler Birliği Buluşması” kapsamında “Alaeddin Tepesi Koruma ve Canlandırma Çalıştayı” yapıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Tarihi Kentler Birliği Buluşması” kapsamında “Alaeddin Tepesi Koruma ve Canlandırma Çalıştayı” yapıldı.

Çok sayıda bilim insanı ve akademisyenin katıldığı çalıştayda, Alaeddin Tepesi’nde yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verilirken, heyet, Alaeddin Tepesi’nde yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı S. Şenol Aydın, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Alaeddin Tepesi’nin tarihi dokunun ve Selçuklu’nun merkezi olduğunu vurgulayarak, “Bu çalışmaya başladığımızda birçok eser ya toprak altında ya da geri planda kalmıştı. Eski Adliye, Dede Bahçesi düzenlemesini de içine alan çalışmalar bilimsel cesaret gerektiriyordu. Bu cesareti de hocalarımızdan aldık. Alaeddin Tepesi’nde iç surlarla ilgili yapılan çalışma, Konya’nın payitahtın merkezi olduğunu ortaya çıkaracak ve tarihe mühür vuracaktır. Ecdadımızın yönetim merkezini ortaya çıkarmak ve yad etmek hedefindeyiz” dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, Konya’da tarihi eserlerin ihyasına yönelik yapılan çalışmalar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür ederek, yapılan çalışmalarla Konya’nın bir Selçuklu başkenti olduğunun tüm dünyaya anlatılması gerektiğini söyledi. Sözen, “Konya kimliğini artık gecikmeden ortaya koymalıyız. Alaeddin Tepesi’nde yapılan çalışmalar bir dünya projesidir. 2020 yılına kadar çalışmaları tamamlamalı, UNESCO’ya, ‘Selçuklu’nun yüzünü yıkadık, uygarlık tarihinde yerimizi almak istiyoruz, bunu da size armağan ediyoruz’ demeliyiz” diye konuştu.

Çalıştayın birinci oturumunda Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı, Mimar Metin Keskin ve Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, Konya’nın Tarihi Çekirdeği Alaeddin Tepesi’nin Sürdürülebilir Koruma ve Kullanma Kriterlerinin Değerlendirilmesi, Konya İç Kalesi, Konya Sarayı ve II. Kılıçarslan Köşkü’nün Yeniden İhyası, Yapılan Kazı ve Kurtarma çalışmaları ile ilgili önerileri içeren sunumlar yaptı. Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Uz da, Alaeddin Tepesi’nin çevresindeki iç kale mahallesinin dokusu ile ilgili bilgi verdi. İki oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştay kapsamında katılımcılar, Kılıçarslan Köşkü ile Alaeddin Tepesi kazı alanında inceleme yaptı.

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.