Selvi, "HDP'ye 3 ya da 4 Bakanlık düşecek"
AK Parti kulislerinde dünden itibaren konuşulmaya başlanan senaryo şu:Başbakan Davutoğlu hükümeti kurma görevini aldı ama koalisyon kuramadı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı, Kılıçdaroğlu'nu görevlendirdi. O da koalisyon kuramadı. 45 günlük süre doldu. Bu durumda Cumhurbaşkanı Anayasa'nın kendisine verdiği yetkiyi kullanıp, ülkeyi seçimlere götürme kararı aldı. Bu durumda HDP'nin de içinde yer alacağı bir seçim hükümeti kurulacak.
Seçim hükümetinde AK Parti'ye 11 bakanlık düşüyor. Geriye kalan 14 bakanlık ise 6 CHP,4 MHP ve 4 HDP şeklinde dağıtılacak. Burada CHP 7, MHP4 ve HDP'ye 3 bakanlık gibi bir dağılımda söz konusu olabilir. Eğer Bahçeli, Türkiye'yi seçim hükümetine mecbur bırakırsa, o hükümette MHP'li bakanlarla HDP'li bakanlar yan yana görev yapacak. Oldu olacak. Milli savunma ve İçişleri bakanlıklarını da HDP'ye verirsiniz, olur biter.
HDP'nin varlığını, “Kırmızı çizgi” olarak ilan eden Bahçeli, böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için, AK Parti'nin kuracağı “Azınlık hükümeti” formülüne destek verebilir mi? Dünden itibaren bu formül konuşulmaya başlandı.
Meclis başkanlığı seçiminde AK Parti adayını desteklemedi ama MHP'nin muhalefetle birlikte hareket etmeyip kendi adayına oy vermesi AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz'ın seçilmesini sağladı.
AK Parti'nin kuracağı bir seçim hükümetine MHP'nin destek vermesi gerekmiyor. Sadece oylamaya girmeseler yetiyor. Bu durumda 258 milletvekilinin oylarıyla AK Parti azınlık hükümetinin kurulması mümkün oluyor. Anayasa'da aranan 276 şartı, hükümeti kurmak için değil ama düşürmek için gereken sayıyı.
AK Parti, bir icraat hükümeti olarak değil ama ülkeyi seçimlere götürecek, süresi sınırlı bir Azınlık hükümeti kurar, MHP de böylece HDP'nin hükümete girmesini önlemiş olur.
Demirel, “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” diye boşuna dememiş. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.