Sıcak Hava Seraya Yaradı
Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da, bu yıl kış aylarının mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçmesi ve yağışların yetersizliği üreticileri düşündürürken, bu durum en çok serada bitki yetiştirenlere yaradı.
Serada çiçekli bitki yetiştirenler bu kış ısınma maliyetlerini büyük oranda düşürdü. Gece ve gündüz arasındaki ısı farkının giderek azalması bitkilerin daha erken olgunlaşmasını sağladı. Sıcak iklime sahip bölgelerde yetişen birçok bitki artık Konya’da da yetiştirilmeye başlandı. Sıcağı seven sera bitkileri erkenden satışa sunuldu.
Sera firması yetkilisi ve Ziraat Teknikeri Ömer Yaşar, 54 bin metrekare açık, 30 bin metrekare kapalı alanda 4 milyon yazlık, 2 milyon kışlık olmak üzere üretim yaptıklarını söyledi. Ömer Yaşar, yaz döneminde kadife, petunya, ateş, sardunya yaprağı, güzel kolyos gibi aromatik bitkilerin, kış döneminde ise hercai, menekşe çiçeklerinin üretimini yaptıklarını belirtti.
“SICAKLIK BİZE YARADI”
Kış ayı sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde geçmesine değinen Yaşar, “Sıcaklığın üst seviyelerde olması bize yaradı diyebiliriz. Isıtma maliyetimiz azaldı. Normal kış şartlarına göre mayıs ayından önce açan çiçeklerde kalite anlamında sorun yaşıyorduk. Ne kadar ısıtırsak ısıtalım yinede güneş ısısını istiyordu. Bu kışın sıcak geçmesi ile çiçeklerimiz erkenden açtı ve kalite anlamında bir sorun yaşamadık. 15 Nisan’da açmış çiçeklerimizi, bitkilerimizi piyasaya sunduk” ifadelerini kullandı.
Ülke genelinde birçok kente ürün sattıklarını dile getiren Yaşar, Türk ve Arap ülkelerine de ihracat yaptıklarını bildirdi.
YILLIK VE MEVSİMSEL ÜRETİM
Ziraat Mühendisi Betül Akbaş, Konya’da daha çok menekşe, ipek, ateş çiçeği, vapurdumanı gibi mevsimsel, papatya, mine, gün güzeli gibi ise yıllık pek çok çeşit yetiştirdiklerini söyledi.
Sıcak havanın etkin olmasıyla sezona erken başladıklarını ifade eden Akbaş, “Bu yıl daha çok İzmir gibi sıcak bölgelerde yetişen bitkilerin üretimini yaptık. Mesela sardunyanın üretimini biz Şubat ayında yapabildik. Aynı zamanda tıbbi aromatik bitkiler daha önceden üretilmiyordu. Artık bu bitkilerinde üretimini yapabiliyoruz. Adaçayı, biberiye, civan perçemi, lavanta gibi birçok tıbbi aromatik bilgi şuan elimizde” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.