Su Kotası Aksaray Çiftçisinin Sonu Olur

Su Kotası Aksaray Çiftçisinin Sonu Olur
Aksaray Ziraat Odası tarafından çiftçileri endişeye sürükleyen su kotasyonuna çözüm bulmak amacıyla toplantı düzenlendi.

Aksaray Ziraat Odası tarafından çiftçileri endişeye sürükleyen su kotasyonuna çözüm bulmak amacıyla toplantı düzenlendi. Su kotasının Aksaray çiftçisini bitireceği görüşünü ortaya koyan yetkililer, çözüm bulunması için çalışma başlattı.

Aksaray’da yaşanan su sorununa nasıl ve nereden çözüm bulunacağı hususunun tartışıldığı toplantı da Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Kurumu Koordinatörü Dr. Selim Biçen bir sunum yaptı. Toplantıda su kotasyonunun şehrin tarımsal üretimine sekte vuracağı ve kota uygulamaktan ziyade farklı bölgelerden su getirilerek sorunun çözülmesinin ya da daha az su isteyen bitkilerinin ekilişinin desteklenmesinin daha doğru olacağı ifade edildi. Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, amaçlarının su kotasına çözüm üretmek olduğunu ifade edildi. KOP toplantılarına katıldıklarını, toplantılarda Aksaray’ın üvey evlat muamelesi gördüğünü ileten Koçak, “Biz buna karşıyız. Su kotasyonu gelirse Aksaray’daki çiftçiler mağdur olacaktır. Çiftçilerin yanı sıra tarıma dayalı fabrikalarda da sorunlar oluşur” dedi.

Suyun hoyratça kullanılmasına da karşı durduklarını belirten Koçak, “Su azlığı kotasyonla çözülmemeli. Başka bölgelerden şehre su getirilmesi gerekiyor. En uygun projenin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı da, su kotasyonunun süreç içerisinde sorun teşkil edebileceğini, meseleye ciddi bir çözüm üretmek gerektiğini aktardı. DSİ’nin uygulamayı planladığı su kotasının şeker pancarı, yonca ve mısır gibi ürünleri olumsuz etkileyeceğinden söz eden Yıldırıcı, “Su kotasyonu uygulanırsa bu ürünler üretilemeyecek demektir. Bu da ciddi bir sorundur. Alternatifler geliştirilmeli ve bu alternatifler çiftçileri mağdur etmeyecek şekilde planlanmalıdır. Alternatif ürünlere ciddi primler getirilebilir. Yani çiftçi şu an yetiştirdiği ürünlerden kazandığını alternatif ürünlerden kazanabilmelidir” şeklinde konuştu. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ise, değişen ve gelişen bir Türkiye ortaya çıktığını ve buna bağlı olarak Aksaray’ın da büyüdüğünü belirtti. Tarım ve tarıma bağlı sanayinin hızla ilerlediğinden bahseden Özkök, su kotasyonunun hem tarımı hem de tarıma bağlı sanayiyi tehdit ettiğini dile getirdi. Koyuncular Birliği Başkanı Mahmut Aktürk de toplantının verimli olduğunu ve şehri ilgilendiren konularda bu tip ortak akıl toplantılarının önemli olduğunu kaydetti. Devletin üreticiden hoşlanmaması gibi bir durumun olmadığını ve su kotasyonundan maksadın geleceği kurgulamaya çalışmak olduğunu ifade eden Aktürk, “Ancak kotasyon bıçak gibi kesilerek getirilirse sorun olur. Daha az su isteyen ürünlerin yetiştirilmesi için desteklemeler gerekiyor. Su kotasyonu getirilecek ama bunun yanında yonca ekilişine destek veriliyor. Yani hem çok su isteyen bitkilerin ekilişi destekleniyor hem de az su verilmek isteniyor. Bu durum bir çelişki arz ediyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum