"Sürü yönetimi elemanları" 5 yıldızlı otelde kepenek giydi
Karatay İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karatay Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ortaklığı ile Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Karatay Ziraat Odası’nın destekleriyle açılan “Sürü Yönetimi Elemanı” kurslarını başarıyla tamamlayan 710 çobana sertifikaları verildi. Dedeman Otel’de düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Karatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Esat Altuntaş, Karatay’da 6 Ocak’ta 5 ayrı merkezde kursların yapıldığını ve 11 Nisan’da kursların tamamlandığını söyledi. Karatay’da 215 bin koyunun olduğunu ifade eden Altuntaş, koyun sayısı dikkate alındığında Karatay’ın hayvancılık açısından önemli merkezde yer aldığını ifade etti.
KONYA İKİNCİ SIRADA
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan ise, Türkiye çoğrafyasının keçi ve koyun yetiştiriciliği bakımından vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu söyledi. “Koyun ve keçi yetiştiriciliği hayvancılığın sigortasıdır” diyen Ayhan, “Bundan dolayı 80 ilde koyun yetiştiriciliği merkezi açtık. Çobanlar kurslarda başarılı olarak sertifikalarını aldılar. 2014 yılı tarımsal destek kapsamında 500 küçükbaş hayvanı olana 5 bin lira destek verilecek. Birlik olarak çobanlığı meslek olarak adlandırılmasını istiyorduk ve ulusal bir çalışma gerçekleştirdik. Artık çobanlar kategoriye girerek meslek standartlarını yakaladı. Buğday ile koyun gerisi oyun diye bir söz var. Konya bu sözü çok iyi kanıtlıyor. Çünkü Konya bir buğday şehridir ve koyun sayısı açısından Türkiye’de ikinci sıradadır. Bu zaman zaman da değişerek ilk sıralara yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
KONYA’DA BİR İLK
Karatay Halk Eğitim Müdürü Osman Öz de, görevli mühendis ve veterinerlerin köylerde yaşayan vatandaşların ayağına giderek eğitim verdiğini söyledi. Bu bakımdan kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara eğitim veren görevli öğretmenlere teşekkür eden Öz, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların bu şekilde hem eğitimlerini alarak işlerini devam ettirdiğini ifade etti.
Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, ‘Sürü Yönetim Elemanı’ projesinin ciddi anlamda yankı bulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bin 55 kursiyere 4 ayda sertifika verildi. Geçmişten günümüze ülke genelinde olduğu gibi Karatay’da küçükbaş hayvancılık azalmaktadır. Sürü elamanı bulunamamasından dolayı da işletme sahipleri sürüyü azaltmakta ya da satmaktadır. Bundan dolayı Konya’da ilk kez, ‘Sürü Yönetim Elamanı’ projesi hayata geçmiştir. Sertifikalarını alan kursiyerler verilecek destek ile çobanlık mesleği belgeli bir hale gelmiş olacaktır.” Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fatin Cedden, geçmişten günümüze küçükbaş hayvan yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ÖğretimGörevlisi Prof. Dr. Mehmet Koyuncu da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetiminin önemine dikkat çekti. Konuşmaların ardından kursları başarıyla tamamlayan çobanlara Vali Muammer Erol tarafından sertifikaları verilerek, kepenekleri giydirildi.
HAKSIZLIK YAPILIYOR
Sertifikasını alan Ali Büyükbatmangil, (55) 9 yaşından beri çobanlık yaptığını söyledi. Canlı et kesiminin 18 lira olmasından dolayı zarar ettiklerini ifade eden Büyükbatmangil, “500 koyunum var ve günlük bin lira maliyetim var. Et kesimi 25 lira olmazsa zarar etmeye devam edeceğiz. Et kesiminin fiyatı düşük olduğu için hayvanlar satılmıyor ve kesilmiyor. Bu sene de kuraklık hakim olduğu için maliyetlerimiz çok daha fazla arttı. Bu şekilde devam ederse koyunlarımızı satacağız” dedi. Abidin Karakaya ise, desteğin 500 koyunu olana verilmesini haksızlık olarak değerlendirdi. Karakaya, “İlk başta 200 koyunu olana destek verilecekti. Şimdi 500 koyunu olan destek alacak. 500 koyun olana 5 bin lira verilecek. 200 koyun olana da 2 bin lira verilmeli. Bu haksızlık ortadan kaldırılmalıdır. Biz kurslara destek verileceği için başvurduk. Yıllardır bu işin içerisindeyiz ama beklediğimiz gibi çıkmadı” dedi.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.