Sütaş'ın Aksaray'a Katkısı Kişi Başı 1400 Lira
Aksaray ve çevre illerin ekonomisine 2011 yılında sağladığı 900 milyon lira katkı ile birlikte Sütaş Aksaray Tesisleri’nin kuruluşundan bugüne bölge ekonomisine katkısı 2,1 milyar liraya ulaştı.2012-2020 döneminde, Sütaş’ın bölgeye 14,6 milyar lira daha katkı sağlaması bekleniyor.
Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan başkanlığında, Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Araştırma Dairesi Başkanı Kamil Taşçı ve Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Araştırma Dairesi Planlama Uzmanı Mehmet Emin Özsan’ın katılımıyla oluşan ekibin hazırladığı “Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi” raporu tamamlandı. Sütaş’ın, Aksaray ili ve çevresine sosyo-ekonomik etkilerinin ölçümlendiği raporda, Bölgesel Hesaplanabilir Genel Denge Modeli kullanıldı.
Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi raporuna göre, 1000 kişiye doğrudan, 17.000 kişiye dolaylı istihdam sağlayan Sütaş Grubu’nun Aksaray gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) içindeki payı 2011 yılında yüzde 14’e ulaştı. 2012-2020 döneminde Sütaş Grubunun bölge ekonomisine toplam 14,6 milyar lira katkıda bulunması ve Aksaray ekonomisi içerisindeki payının yüzde 20’ye kadar çıkması bekleniyor.
“Ottan Sofraya”
Sütaş’ın, ‘Doğal Lezzeti’nin güvencesi olan “Ottan Sofraya” entegre iş modeli kapsamında gerçekleştirilen Orta Anadolu Sütçülük Projesi – Aksaray Entegre Tesisleri; eğitim merkezi, uygulama çiftliği, damızlık yetiştirme çiftlikleri, yem fabrikası, süt ürünleri fabrikası, geri kazanım ve enerji tesislerinden oluşuyor. Tesislerin tam kapasiteye ulaşması ile birlikte yılda 460 milyon litre süt, 200 bin ton yem, 1500 adet damızlık, 4500 kw/saat elektrik enerjisi üretilmesi ve başta Aksaray olmak üzere bölgede yer alan 17 ilde yaşayanların gelirlerini etkileyecek sonuçların ortaya çıkması bekleniyor.
“Sütün Bereketi”
Raporun sunulduğu toplantıda konuşan Sütaş Grubu Başkanı Muharrem Yılmaz, sütçülük faaliyetinin refahın geniş kitlelere yayılmasını sağladığına işaret ederek “Sütün iyiliklerini ve bereketini yaymayı misyonu olarak benimsemiş Sütaş ailesinin yıllardır samimiyetle, inançla, tutkuyla sürdürdüğü sütçülük faaliyetlerinin yarattığı etkileri ortaya koyan ve ‘Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Merkezi – Aksaray Entegre Tesisleri’nin, Aksaray ili ve çevresine yönelik ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerini somut veriler ışığında ve bilimsel bir metodoloji ile inceleyen bu raporu kamuoyuyla paylaşmaktan büyük kıvanç ve mutluluk duyuyoruz” dedi.
Yılmaz, Orta Anadolu Sütçülük Projesinin bölgesel kalkınma stratejilerinin güzel bir uygulama örneği, üniversite-sanayi işbirliğinin başarılı bir modeli ve aynı kaderi paylaşan üreticiler ile sanayinin ortak eseri olduğunu ve bunun sürdürülebilir, bütünlüklü bir kalkınma etkisi yaratacağına yürekten inandığını söyledi.
SAYILARLA SÜTAŞ AKSARAY ENTEGRE TESİSLERİ
• Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri’nin toplam yatırım bedeli 112 milyon dolara ulaştı.
• 144’ü kadın 807’si erkek olmak üzere toplam 951 kişi istihdam ediliyor. Ayda 1,9 milyon lira net ücret ödeniyor.
• Yılda 460 milyon litre süt işleme kapasitesine sahip.
• Yüzde 70 kapasiteye ulaşıldı ve günde 900 bin litre süt işleniyor.
• 2011 yılının ilk 5 ayında Aksaray Fabrikası’ndan üreticilere 97 milyon lira süt bedeli ödendi.
• Yılda 200 bin ton yem üretiliyor.
• Damızlık çiftliklerinde 2200’ü sağmal olmak üzere, toplam 4.200 adet hayvan bulunuyor.
• 2 yıl içerisinde 5.000 sağmal, toplam 10.000 adet hayvan varlığına ulaşılması hedefleniyor.
• Hayvan gübrelerinden elde edilen biyogazdan saatte 2.200 kw elektrik enerjisi üretmek üzere yapılacak yatırımlar bu yıl sonunda tamamlanacak. 3 yıl içerisinde bu kapasitenin 4.500 kw/saate çıkartılması planlanıyor..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.