Süte saman bulaştı

Süte saman bulaştı
Saman fiyatlarının 50 kuruşu bulması süt üreticilerini de doğrudan etkiledi. Üreticiler, saman fiyatlarının yüksek olmasından yakınırken, uzun vadede süt ve et hayvanlarının kesime gönderilmesi endişesi yaşanıyor.

Saman fiyatlarındaki yükseliş dur durak bilmiyor. Konya’da saman fiyatının 50 kuruşu bulması üzerine et ve süt üreticileri alarm vermeye başladı. Samanın bu kadar yüksek seyretmesine bir anlam veremeyen süt üreticileri ise samana alternatif olan yem çeşitlerini kullanmaya yöneliyor.

SAMAN DA 50 KURUŞ OLURSA!

Konuyla ilgili Merhaba Gazetesi’ne değerlendirme yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Konya Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Edip Yıldız, saman fiyatlarındaki artışın süt üreticilerini vurduğunu dile getirdi. Samanın yükselişinde çeşitli etkenler olduğunu söyleyen Edip Yıldız, “Konya tahıl üretiminde belli yeri olan bir il. Ama tahıl fiyatlarında geçen yıllara göre artış olmaması buğday ve arpa ekim alanlarının daralmasına yol açtı. İnsanlar daha çok yeşil mahsul dediğimiz silajlık mısır ve ayçiçeği gibi mahsullere yöneldi. Harman zamanında bakıyorsunuz ki buğday arpa 60 kuruşken, saman buğday arpa ile yarışır duruma gelmiş. Bunun dışında tabi verdiğine şükrediyoruz ama kışın çok sert geçti, ekim alanlarında bazı tohumlar öldü. Kışın bol yağış aldık ama bahar yağışları ürünün hem kalitesinde hem de olgunlaşmasında etkiliydi, belli bölgelerde neredeyse hiç olmadı. Bunlar hep saman fiyatlarını etkiledi. Bunlar birer etken ama şu an saman fiyatlarının 50 kuruşa çıkmasını gerektiren bir yapı da yok. İnsanlarda biraz fırsatçılık var. Fabrika yemini veya diğer yemleri aylık olarak alır süt üreticisi, samanı da harmanda alır. Bir yıllık samanını alır koyar. Samanı satan veya ticaretini yapan insanlar hızlı bir şekilde organize olup bu zaaftan yararlandılar. Böyle suni bir fiyat oluştu. Belli gerekçeler var ama bunlar samanın 50 kuruş olmasına neden değildir. Bu fiyata çıkmaması lazımdı” diye konuştu.

KIŞIN ÜRETİCİ SIKINTI ÇEKECEK

Süt üreticisinin kanaatkar olduğunu ve aldığıyla yetinmeye çalıştığını dile getiren Edip Yıldız, “Üreticimiz, az bulduğuna da şükredebiliyor. Hükümetin geçmiş yıllarda üreticiyle ilgili en büyük sorunu süttü. Süt tozu teşviki, okulda süt projesi, Et Balık Kurumu’nun yapısının değiştirilmesi sütte bir istikrar oluşturdu. Uluslararası Süt Konseyi, Mart ayına kadar süt alım fiyatlarını belirledi. Tabi samanın yükselmesi, diğer nitelikli kaba yem fiyatlarını da etkiledi. Bu da sütün üretim maliyetlerini yükseltti” ifadelerini kullandı. Şu an itibariyle sıcak sütün Konya’da 71 kuruşa satıldığını, soğutulmuş sütün ise 82-89 kuruş arasında değiştiğini bildiren Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, “Bunun bir de üretim maliyeti var. Maliyetler üzerinde bir hesap yaptığımız zaman 77 kuruş gibi bir rakam çıkıyor. Yani bugün sıcak süt satan zarar ediyor. Bu sadece kaba yemle de bitmiyor. Arpa ve buğday gibi kesif yemin fiyatlarını da yükseltti. Bu kış üreticiyi biraz sıkıntı bekliyor” ifadelerini kullandı.

İTHAL SAMAN GELEBİLİR

Merkez birliği olarak saman fiyatlarındaki artışı ilgili bakanlığa bildirdiklerini ve sıkıntıları dile getirdiklerini söyleyen Edip Yıldız, “İhracata giden bir kaba yem vardı. Bu ihracat bizim söylemlerimizin ardından tamamen durduruldu. Bize yetmiyorken dışarı gitmesi doğru değildi. Bu durduruldu. İkinci bir hamle olarak da yurt dışından ot balyası ve saman balyası getirilmesi ithal edilmesi sürecinin başlamış olmasıdır. Şu ana kadar böyle bir ticaret yapılmadı ama muhtemelen birkaç hafta içerisinde bununla ilgili sonuçlar alınacak. İthalatla ilgili çalışma yapılıyor, muhtemelen ot ve saman balyası ithalatı yapılacak” dedi.

OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İYİ NOKTADAYIZ

Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye süt üretiminde Konya’nın iyi bir noktada olduğunu bildiren Yıldız, “Konya kendi ihtiyacının çok daha üzerinde bir üretim yapıyor. Resmi olarak büyükbaş hayvan varlığında Konya şu an birinci sırada. Süt üretiminde de devamlı olarak ilk üç içerisinde yer alıyoruz. Mevsimsel olarak değişir süt üretimi. Ocakta süt üretimi artamaya başlar, haziranda tepe yapar ve tekrar düşüşe geçer. Ortalama yıllık süt üretimi Türkiye’de 11-13 milyon ton. Konya bunun yüzde 7-8’ini karşılamaktadır. Yani yıllık yaklaşık 1 milyon ton süt üretimimiz var” diye konuştu.

UZUN VADEDE SÜT SIKINTISI OLABİLİR

Saman fiyatlarının sütü olduğu kadar eti de etkilediğini söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Konya Şube Başkanı Edip Yıldız, “Kesim fiyatları şu an Konya’da 14,5-15 TL civarında değişiyor. Genelde bizim işletmelerimiz doğan erken buzağısını kasaplık yapan, diğer taraftan da süt hayvancılığı yapan kombine işletmelerdir. Asıl etkileyen nokta şudur, ilk etapta verim kabiliyeti düşük, memesi kör olan süt hayvanları ilk etapta kesilecektir. Bugün itibariyle bu çok ileri boyutlara ulaşmaz inşallah ama süt üreticisi bu seçeneği de düşünmektedir.  Bir de ileri vadede bu fiyatlar böyle giderse inek kesimleri artarak devam edecektir. Bunun sıkıntısını önümüzdeki senelerde süt üretiminin düşmesi ile görürüz” diyerek sözlerini tamamladı.merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.