Suya Kotayı koydu, dekan oldu

Suya Kotayı koydu, dekan oldu
Su kotasıyla ilgili Konya'dan hazırlanan bir rapor, bakanlığa iletildi. Raporda bilimsel çalışmalarından faydalanılan Prof. Dr. Ramazan Topak, SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı oldu.

Kota uygulamasının yanlış olduğu anlaşılınca ise raporu bakanlığa gönderen Genel Sekreter Vekili Vedat Koç görevden alındı

Konya Ovası'nda birim alandan daha fazla verim alabilmek için çalışmalar yürütülürken, böyle bir dönemde suya kota koyulması yönünde de tartışmalar yaşanmaya başladı. Suya kota uygulaması özellikle işin adeta mutfak kısmında bulunan çiftçiler tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Çiftçiler, suda bir kota uygulamasına gerek olmadığını, var olan suyun zaten heba edilmediğini ve ihtiyaçlar dahilinde kullanıldığını adeta haykırdı. Buna rağmen suda kota uygulamasına gidilmesi için raporlar hazırlandı. Ancak kota uygulaması Bakanlar Kurulu kararı ile 2015 yılına kadar uzatıldı. Kota uygulaması ile ilgili yetki de Bakanlar Kurulu'na verildi. Yani Bakanlar Kurulu kota uygulamasının kaldırılması ile ilgili süreci isterse uzatacak, isterse daha da kısaltabilecek.

O RAPORU YAZAN PROFESÖR, ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI OLDU

Suya kota uygulamasının getirilmesi gerektiğiyle ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne Konya'dan bir rapor hazırlanarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na iletilmek üzere teslim edildi. Raporun altında Konya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü'nün imzası bulunuyor. Raporun içerisinde ise yakın bir zaman önce Selçuk Üniversitesi Dekanı olarak atanan Prof. Dr. Ramazan Topak'ın 2010 yılında yazmış olduğu ve suya kota uygulaması yapılması gerektiğini anlatan bir bilimsel çalışmadan alıntılar bulunuyor. Prof. Dr. Ramazan Topak'ın çalışmasından alıntıların yapıldığı bölümlerden birinde, “Sulanan tarım alanı büyüklüğü 300 bin hektar. Bunun 80 bin hetrarının ruhsalı kuyulardan 220 bin hektarının da kaçak kuyularla sulandığını tahmin etmekteyiz”  şeklinde belirtiliyor.

7 Haziran 2011 tarih ve 27957 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan DSİ Yer Altı Suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği'nin iklimsel faktörlerin değişmesi ve yer altı suyu kullanımının artması sonucunda yaşanan sıkıntıların çözümü açısından birlik tarafından olumlu bir adım olarak değerlendirildiği ifade edilirken, “Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu'nun hazırlamış olduğu, Konya Havzası Tarımı'nda Planlı ve Ölçülü Su Kullanımı Raporu'nun göz önünde bulundurularak 'Suların Planlı Kullanımı Usul ve Esasları'yla ilgili bir yönetmeliğin hazırlanmasının uygun olacağının düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi.

RAPOR GENEL SEKRETERİ YEDİ

Suda kota uygulamasını esas alan raporun, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreter Vekili Vedat Koç tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderildiği, ardından suda kota uygulamasının gerektiği ile ilgili kanun çalışmalarının yapıldığı ortaya çıktı. Yaşanan süreçte suda kota uygulamasının yanlış olacağı öğrenildiğinde ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin bu raporun gönderildiğinden habersiz olduğu iddia edildi. Sonuçta raporu gönderen Genel Sekreter Vekili Vedat Koç, görevinden alındı.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum