Tahıl ambarının yeni umudu kapalı sistem
Yayınlanma:
Konya Ovası'nda yapılan vahşi sulamanın kapalı sisteme geçmesiyle birlikte, Konya Ovası Sulama Projesi'nin en önemli ayağını oluşturan Mavi Tünel'in ovaya getireceği su miktarı kadar tasarruf sağlanacağı bildirildi.
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Başkanı Şaban Güven yaptığı açıklamada, Konya bölgesinde sulama kooperatifleri tarafından kullanılan 3 bin 139 sulama kuyusu olduğunu söyledi. Konya Ovası'nda tarım alanlarının büyük çoğunluğunun salma sulama (vahşi sulama) sistemiyle sulandığını ifade eden Güven, ''Vahşi sulama havzada su sıkıntısına neden oluyor'' dedi.
''SU BORUYA GİRMEZSE KONYA TARIMI TEHLİKEDE''
Ovadaki vahşi sulamanın önüne geçmek ve suda tasarruf sağlamak amacıyla Konya Sulama Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürlüğü ve Konya İl Özel İdaresinin ortak bir çalışmaya başladığını belirten Güven, şunları kaydetti: ''Konya'da suyun boruya girme zamanı geldi, geçiyor. Su boruya girmezse Konya tarımı tehlikede. Çünkü vahşi sulama yöntemine devam edilirse ilerleyen yıllarda içme suyunda da sıkıntılar yaşanacak. Şu anda Konya'nın bir numaralı sorunu su. Bugün Hızlı Tren Projesi suyun önüne geçti. Türkiye'nin tahıl ambarında sulama çalışmalarının hızlı trenden önce yapılması gerekirdi. Yaptığımız çalışmada sulama kooperatiflerinin katkısı yüzde 50, İl Özel İdaresi'nin katkısı da yüzde 50 oranında. İşin sahibi İl Özel İdaresi, kaynak aktaran kurum ise DSİ. Sulama Kooperatifleri de ihaleyle işi alarak projelerini gerçekleştirecek.'' İlk aşamada 43 sulama kooperatifinin, 2011 yılı içerisinde 530 sulama kuyusunu kapalı sisteme dönüştüreceğini dile getiren Güven, proje bittikten 3 yıl sonra kooperatiflerin 12 yıl sürecek taksitlerle borcunu ödeyebileceğini söyledi.
''MAVİ TÜNEL PROJESİ'NE EŞDEĞER SU TASARRUFU SAĞLAYACAĞIZ''
Konya Ovası'nda kapalı sisteme geçilmesiyle ilgili başlatılan çalışma kapsamında, 3 yıl içinde Konya'da sulama kooperatifi bünyesindeki yaklaşık 2 bin kuyunun kapalı sisteme geçeceğini anlatan Güven, şöyle devam etti: ''2 bin adet kuyu borulu sitemle sulama yaparsa, yıl içinde 270 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacak. Bu da tasarruf edilen suyun Mavi Tünel KOP Projesi'nden Konya Ovası'na gelecek suya eşdeğer. Tarımda kullanılacak su kadar havzada su tasarrufu yapacağız. Vahşi sulamayla birlikte aktarılan suyun yarısına yakını buharlaşma ve diğer nedenlerle kaybediliyordu. Yaptığımız çalışmamız sayesinde, yüzde 30 su tasarrufu sağlanacak. Yılda 270 milyon metreküp suyun kaybını bu çalışma sayesinde önleyeceğiz.''
Tarım-Hayvancılık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.