Tarihçi Talha Uğurluel Selçuklu Döneminde Aksaray’ı Anlattı

Tarihçi Talha Uğurluel Selçuklu Döneminde Aksaray’ı Anlattı
Aksaray Belediyesinin organize ettiği ve tarihçi yazar Talha Uğurluel sunumuyla Selçuklu Döneminde Aksaray konulu konferans düzenlendi.

Aksaray Belediyesinin organize ettiği ve tarihçi yazar Talha Uğurluel sunumuyla Selçuklu Döneminde Aksaray konulu konferans düzenlendi.

Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı eşi Hasibe Yazgı, Aksaray Üniversite Rektörü Prof Dr. Yusuf şahin, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ve eşi Zehra Aslan, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Ünlü tarihçi Talha Uğurluel, 1071 Malazgirt savaşıyla Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı söyleyerek, bu tarihten itibaren Anadolu’ya hızla yerleşen Türkmen Boylarının Anadolu’nun Türkleşmesine büyük katkılar sağladığını söyledi. Aksaray’ın Selçuklu Devletinin ikinci başkenti olduğunu anlatan Uğurluel, II. Kılıçaslan döneminde Aksaray’da askeri bir üst kurulduğunu hatırlattı. Uğurluel, Osmanlının ilk dönemlerinde Aksaray’ın Karamanoğlu Beyliği idaresinde ve kilit noktada bulunduğunu söyledi.

Anadolu’nun birçok kentinde olduğu gibi Aksaray’da da Selçuklu izlerini taşıyan çok sayıda tarihi Cami, han hamam ve medreselerinin bulunduğunu aktaran Ünlü Tarihçi, “Geçmiş tarihimizi ışık tutan ve atalarımızın inşa ettiği yapıtlar incelik ve zerafet dolu. Bunları anlatmak için ciltler dolusu kitaplar yazmış olsak yine yetmez” dedi.

Aksaray’da ayakta kalan tarihi yapıların çok kıymetli olduğunu belirten Uğurluel, “Aksaray’da Eğri Minare var. Mimarisi harikalarla dolu. Gerçi atalarımız tüm yapılarında bizim anlam çıkarmamız gereken dersler var. Eğri Minareyi tek düşünemeyiz, onun mimarisinin bir benzerini Ahlat’ta görebiliriz, Van’da görürüz. Hatta şimdiki Özbek yurdunun mimarisine dayanır geçmişi. Yine Ulu Camisi var Aksaray’ın. O döneme göre çok büyük bir eser. Başkent olmayan yerde para basılmaz. Bir dönem Aksaray Selçuklu’da İkinci Başkentlik yaptığının kanıtı olan Hangah var bu şehirde. Yine Selçuklu Hamamı restore edildiğine şahit oldum ve çok sevindim. Atalarımız Anadolu’ya yerleşirken burada bir medeniyeti inşa etmişler” diye konuştu.

Program sonunda Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Tarihçi Yazar Talha Uğurluel’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek plaket hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.