Tarım açılımı şart

Tarım açılımı şart
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, tarım ve hayvancılıkta iyileşme sağlamak için tarım açılımı yapılması gerektiğini vurguladı

 

MALİYETİNE DEĞİL ZARARINA SATIŞ!

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği’nin 71. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen panelde konuşan Birlik Genel Başkanı Fehmi Kiraz, Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için bir açılımın şart olduğunu ifade etti. Ürettiği ürünü maliyetine değil zararına satan çiftçinin artık dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen Kiraz, birim alandan alınan verimin yıllara göre azalmasına karşılık tüketimin arttığını belirtti.

 

ET FİYATLARI GELİNEN NOKTAYI GÖSTERİYOR

Çiftçinin ekiniyle, tarlasıyla, köyüyle ilgilenemediğini, buna paralel olarak hayvancılıkta da bir ilerleme kaydedilemediğini söyleyen Fehmi Kiraz, “Hayvan sayısındaki düşüş ve et fiyatlarının her geçen gün artması, hayvansal üretimin geldiği noktayı gösteriyor. Et fiyatları sürekli artıyor ama üretici değil, spekülatör kazanıyor. Türk tarımının nereye gittiği apaçık ortada. Kriz döneminde de tarım göz ardı edildi. Acil önlem almak gerekiyor” dedi.

 

KALİTESİZ ÜRÜN İHRACATI ZEDELEDİ

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin ise, üretilen ürünlerin kalitesiz olmasından yakındı. Türkiye’nin birim alandan alınan verimde ve kalitede dünya ortalamasının çok altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gezgin, “Ürettiğimiz ürünün kalitesiz olması ihracatı da zedeledi. Bunu önlemek için toprak analizi şarttı. Yapıldı ama, amacına ulaşmadı” diye konuştu.
 
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, hububat veririmi ve kalitesindeki azalma ile et fiyatlarındaki artışın Türk tarımının kötüye gittiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği’nin kuruluşunun 71. yılı münasebetiyle birliğin Konya Şubesi tarafından Konya Ticaret Borsası’nda “Türk Tarımı Nereye Gidiyor” konulu bir panel düzenlendi. Selçuk Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Mülayim’in yönettiği panele konuşmacı olarak Tarım ve Köy İşleri Eski Müsteşarı Doç. Dr. Ahmet Ayanoğlu, Konya-Karaman Sulama Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Şaban Güven ve Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin katıldı. Programa MHP Konya İl Başkanı Ali Yücel ve MHP merkez ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda çiftçi iştirak etti.
TARIM VE HAYVANCILIĞIN AÇILIMA İHTİYACI VAR
Programın açılış konuşmasını Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şube Başkanı Murat Akbulut yaptı. Akbulut konuşmasında Türk tarımının ve çiftçisinin sorunlarına değindi. Daha sonra kürsüye gelen Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz da Türk tarımının sıkıntılarından bahsetti. Son dönemde açılımın moda olduğunu dile getiren Fehmi Kiraz, asıl açılımın tarım ve hayvancılık konularında yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çiftçinin ürettiği ürünü artık maliyetine de değil, zararına sattığını söyleyen Fehmi Kiraz, “Çiftçimizin içinde bulunduğu bu durum uygulanan yanlış tarım politikalarının doğal bir sonucudur. Türk tarım politikası IMF’ye, AB’nin Gümrük Birliği’ne ve benzeri dış güçlere dayandırılmıştır. Bu kurumlar Türkiye’nin üretmesini değil sadece tüketmesini istiyor” diye konuştu.
VERİM AZALDI, TÜKETİM ARTTI
Tarımdaki gerilemeye bağlı olarak, tarım alanlarından alınan verimin de azaldığını ifade eden Fehmi Kiraz, “2002’de 26,5 milyon hektar alanda tarım yapılırken bu rakam 2007’de 2 milyon hektar azalarak 24,5 milyon tona gerilemiştir. 2002 yılında 9,5 milyon hektar alandan 20 milyon hektar buğday üretimi yapılmışken, bu rakam 2007 yılında 7,5 milyon hektar alandan 17 milyon ton üretim yapılmıştır. Nüfusun sürekli arttığını da göz önünde bulundurduğumuz zaman, edilen zarar ortadadır” dedi. Tarım alanlarının verimli kullanılamaması ve çiftçinin desteklenmemesi nedeniyle köyden şehre göçün arttığını dile getiren Kiraz, bu durumun da kentlerde yaşayan nüfusun ve dolayısıyla işsizliğin artmasına neden olduğunu ifade etti.
ET FİYATLARI HAYVANCILIĞIN GELDİĞİ YERİ GÖSTERİYOR
Çiftçinin ekiniyle, tarlasıyla, köyüyle ilgilenecek gücünün kalmadığını, buna paralel olarak hayvancılıkta da bir ilerleme kaydedilemediğini söyleyen Fehmi Kiraz, “Hayvan sayısındaki düşüş ve et fiyatlarının her geçen gün artması, hayvansal üretimin geldiği noktayı gösteriyor. Et fiyatları sürekli artıyor ama üretici değil, spekülatör kazanıyor. Türk tarımının nereye gittiği apaçık ortada. Kriz döneminde de tarım göz ardı edildi. Acil önlem almak gerekiyor” dedi. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, çiftçinin durumunun iyileştirilmesi için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: “Çiftçinin biriken elektrik borçları yeniden yapılandırılmalı. Tarımsal kredilerin geri ödenmesinde faizsiz vade uzatmasına gidilmeli. Orta ve uzun vadelerle tarımsal alt yapı sorunları giderilmeli. Sulamaya açılabilecek araziler acilen suya kavuşturulmalı.”
KALİTESİZ ÜRÜN İHRACATI ZEDELİYOR
Panelistlerden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin ise, üretilen ürünlerin kalitesiz olmasından yakındı. 2000 yılında hububat tarımının azaldığına ve meyve yetiştiriciliğinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Sait Gezgin, “Birim alandan alınan verim de ve kalitede dünya ortalamasının maalesef çok altındayız. İhracat ve ithalat politikamız yanlış. Çiftçinin ürettiği ürünler ihraç edilmiyor. Çünkü kalitesiz. Kaliteyi artırmak için kesinlikle toprak analizi yaptırmak gerekiyor. Son dönemde toprak çiftçinin toprak analizini yaptırması için destekleme çalışması başlatıldı. Ama üzülerek ifade ediyorum ki, bu çalışma da amacına ulaşmadı” dedi.
RASİM ATALAY  Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.