Tarım arazileri rant kurbanı!
Konya’da 2004 yılında 26 milyon 179 bin 440 dekar olan tarımsal alan 2015 yılında yüzde 26,4 azalarak 19 milyon 278 bin 540 dekara düştü. Türkiye genelinde ise 2004 yılında 265 milyon 931 bin 780 dekar olan toplam tarımsal alan yüzde 9,9 azalarak 2015 yılında 239 milyon 486 bin 338’e düştü. Konya’daki tarımsal arazilerin azalma hızı Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katı oldu. Toprağın amaç dışı kullanımı ve hızla kirlenmesi endişelendiriyor. Kentleşme, sanayi, madencilik başta olmak üzere birçok sektör tarım topraklarını adeta yutuyor. Aşırı ve bilinçsiz girdi kullanımı tarım topraklarının hızla kirlenmesine, verimsizleşmesine yol açıyor. 2005 yılında çıkarılan “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası” da beklenilen faydayı sağlamadı. Ziraat Odaları “Büyükşehir Yasası” ile köylerdeki arazilerin kontrolünün belediyelere geçmesi nedeniyle toprakların tarım dışı amaçlarla kullanımının artacağına işaret ediyor. Uzmanlar ise tarımsal arazilerdeki azalmanın endişe verici olduğunu ifade ediyor.
KANUNA BAKANLIK GÖZ YUMUYOR
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, 2005 yılında çıkarılan “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası”na bizzat bakanlığın uymadığını belirterek, “Sami Güçlü Bey döneminde çıkarılan bu kanun toprağımızın gelecek nesillere aktarılması hususunda gayet önemliydi. Fakat kanuna bakanlık uymuyor, göz yumuyor. Araziler tarım dışı amaçlarla kullanılarak sanayi sitesi, konut, hastane yapılıyor” dedi. Toprağın korunması gerektiği halde her geçen yıl asıl amacı dışında kullanıldığına işaret eden Çalış, şöyle konuştu: “76 milyon nüfusumuz, 4 milyon sığınmacımız var. Bu insanların doyması lazım. Azalan tarım arazilerine rağmen bu gıdayı sağlamak için çeşitli yollara başvurulacak. Burada da GDO gibi gıda güvenliğini tehlikeye atacak unsurlar çıkıyor. Açlık, gıda ötelenemez. Bir ülkenin tarımı ihmal etme hakkı yok. Gıda ve enerji en büyük savaş sebeplerinden biri.”
İNŞAAT YAPACAK YER ÇOK
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisine Şehir Hastanesi yapımının hata olduğuna işaret eden Çalış, konuşmasına şöyle devam etti. “Birçok yer varken 100 yıllık tarım arazisine hastane yapılması olukça yanlış. Gödene bölgesinde, Akyokuş tarafında, Yazır bölgesinde tarım özelliği düşük topraklara yapılmak yerine buraya yapılıyor. Bu bir cinayettir. Yapılaşmanın Karatay bölgesine doğru kaymasını doğru bulmuyoruz. Buralar tarım arazisidir. Uzun dönemde bu yumuşak zeminli yerlere yapılan yapılar doğal afetlerde sıkıntı oluşturacaktır. Sert zeminli yerlerin tercih edilmesi lazım. Nüfus artıyor, inşaat yapılması lazım diye tarım arazilerine yapılaşma olmaz. İnşaat, sanayi tesisi yapılacak marjinal pek çok arazi var. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası’nın etkin bir şekilde uygulanması lazım. Eğer bu kanun yanlış ise uygulamadan kaldırın”
HÂLİD ŞEN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.