Tarım sigortalı sayısı artmadı

Tarım sigortalı sayısı artmadı
Tarım Sigorta Havuzu (TARSİM) tarafından doğal afetlere karşı ürünlerini sigortalatan çiftçilerinin oranında teşvik ve yeniliklere rağmen önemli bir artış yaşanmıyor.

Tarım sigortası yaptırılmamasına çiftçilere anlatılmadığı için ön yargılı olunması, sigorta içeriğinin belirli bir düzene oturmaması ve sigorta ekspertizlerinin zararın tamamını karşılamaması etkili oluyor. Sel, don, dolu ve fırtına gibi doğal afetleri kapsayan Tarım sigortasının yanına geçtiğimiz yıl kuraklıkta eklenti fakat bu yenilikle birlikte de önemli bir artış yaşanmadı.

SİGORTA YAPTIRMALARINI İSTEDİK

Çiftçilerin ekili ürünlerini sigortalatmasının çok önemli olduğunu söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilerin ekili ürünlerini kuraklık ve doğal afetlere karşı sigorta yaptırması konusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını aktardı. Çitçileri sigorta yaptırmaları konusunda uyardıklarını aktaran Kavuneker, “Çiftçilerimizden arazilerdeki ekili alanları TARSİM sigortasıyla sigortalamalarını gerek eğitimlerimizde gerekse telefon yoluyla bilgilendirdik ve sigorta yaptırmalarını istedik. Herhangi bir kuraklık veya doğal afette, sigortanın devreye gireceğini, devletin çiftçiye herhangi bir yardım yapmayacağını duyurduk” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZ HALA ÖNYARGILI

Uyarılara rağmen çiftçilerin ekili alanları sigortalatmadığına dikkat çeken Kavuneker, ""Çiftçimiz ekili alanlarını sigortalatmıyor. Çiftçilerimizin sigorta yaptırmamasının en büyük sebebi, dinen caiz olmadığını düşünmesidir. Bununla ilgili fetva makamlarının açıklama yapması lazım. Yapılacak sigortanın haram veya helal olduğunu söylemesi lazım" dedi.

SİGORTA YAPTIRAN YÜZDE 15-20

Konya'da yaklaşık 200 bin çifti bulunduğunu ve bunlardan yüzde 15-20'sinin sigorta yaptırdığını ifade eden Kavuneker, şunları söyledi: "Ürünleri zarar gören ve sigorta yaptırmayan arkadaşlarımız, ancak 4-5 yıl içerisinde bu zararlarını telafi edebilir. Şu an da sadece bankalardan kredi çeken çiftçilerimiz, Tarım Kredi Kooperatifleri ile çalışan arkadaşlarımız ve sertifikalı tohum tüketenler, tarım sigortalarını mecburen yaptırıyor. Ama bu kurumlarla çalışmayan çiftçiler ürünlerini sigortalatmayı tercih etmiyor. Konya geneline baktığımız zaman yaklaşık 100 bin bitkisel üretim, 70 bin hayvancılık ve bitkisel üretim, 30 bin de hayvansal üretim olmak üzere 200 bin çiftçimiz var. Çiftçilerimizin ancak yüzde 15-20’si tarım sigortası yaptırıyor. Ama çiftçilerimiz, kuraklık, dolu, yangın, sel gibi doğal afetlere karşı ürünlerini sigorta yaptırarak gerekli tedbiri almalı."

SİGORTAYA KURAKLIK DA EKLENDİ

Tarım sigortalarında yenilikler yaşanmasına rağmen sigorta yaptıran üreticilerin sayısında önemli bir artış yaşanmadığını aktaran Kavuneker, “Üreticiler önceden tarım sigortasının kuraklığı kapsamasından şikayet ediyordu. Geçtiğimiz yıl sel, don, dolu ve fırtına gibi doğal afetlerin yanına kuraklıkta eklendi fakat ürününü sigorta yaptıran üretici sayısında bir artış yaşanmadı” diye konutu.  Devlet destekli tarım sigortalarının çiftçilere benimsetilmesi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Sigorta Havuzu (TARSİM) ve Ziraat Odaları’nın birlikte çalışması gerektiğini Kaydeden Kavuneker, “Çiftçimiz tarım sigortasını henüz benimseyemedi. Onlara detaylı bir şekilde anlatılması gerekiyor. Bakanlık, TARSİM ve Ziraat Odaları birlikte çalışmalar yaparak üreticiye bu anlatılabilir” ifadelerini kullandı.

ZARAR TAM KARŞILANMIYOR

TARSİM tarafından yapılan sigortalarda üreticinin zararının tamamının karışılanmasının da sigorta yaptırma sayısını etkilediğini vurgulayan Kavuneker, şunları söyledi: “Anlaşma gereği TARSİM zarar ne kadarsa onu ödüyor. Mesela zarar yüzde 40’lık bir zarar varsa onu ödüyor. Ama gönderilen ekspertiz zarar yüzde 40 ise bunu yüzde 20 olarak rapor ediyor. Bu da üreticinin zarar etmesine ve sigortadan beklentisinin karşılanamamasına neden oluyor. Bu konuda da yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.