Tarım ve kırsal kalkınmaya 1 milyar Avro hibe!

Tarım ve kırsal kalkınmaya 1 milyar Avro hibe!
Dünya Gazetesi yazarı Mehmet Ali Ekber, önceki gün köşesinde Tarım ve Kalkınmaya 1 milyar lira destek verileceğini yazdı. Usta yazarın yazısı şu şekilde...

Tarım ve kırsal kalkınmaya 1 milyar Avro hibe verilecek


Kırsal Kalkınma Hibe Destek Programı(IPARD II) kapsamında yüzde 76’sı Avrupa Birliği bütçesinden, yüzde 24’ü ulusal bütçeden olmak üzere toplam 1 milyar 45 milyon Avro hibe desteği verilecek.


Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) tarafından yürütülen ve 2020 yılına kadar uygulanacak IPARD II Hibe Destek Programı’nın ayrıntıları şöyle: 


1- Kırsal Kalkınma Bileşeni IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini destekliyor.


2-Avrupa Birliği’nin bütçe program dönemi gereği Türkiye’de ilk IPARD programı 2007-2013 bütçe döneminde uygulandı. Avrupa Birliği’nin 2014-2020 bütçe dönemini kapsayan IPARD-II programı da Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı ve 42 ilde 2020’ye kadar uygulanacak.


3-Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı’nın verdiği bilgilere göre,IPARD Programı’nın ilk döneminde yaklaşık 11 bin yatırımcıya 3.3 milyar lira hibe desteği vermek üzere sözleşme imzalandı. Bu destekler sayesinde 5.8 milyar liralık yatırım gerçekleşti. Bu yatırımların gerçekleşmesi ile toplam 45 bin kişiye istihdam sağlandı.Ayrıca 50 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İşletmelerin tam kapasite ile çalışması durumunda ihracatın 100 milyon dolara ulaşması bekleniyor.


4- IPARD Programının ikinci döneminde 1 milyar 45 milyon Avro hibe desteği verilecek.Tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonunu ve Avrupa Birliği standartlarına yükseltilmesinin yanı sıra, kırsal alanlarda yaşam kalitesinin ve istihdam olanaklarının artırılmasını hedefleyen IPARD-II Programında da ilkinde olduğu gibi kadın girişimcilere, gençlere ve dağlık alanlarda yatırım yapacaklara öncelik verilecek.


5-Ayrıca destekleme alanları genişlerken hibe oranlarında da artış oldu. İlk dönemde en yüksek hibe oranı yüzde 65 iken IPARD II’de hibe oranı yüzde 70 olarak uygulanacak.Kırsal turizm, arıcılık, yerel ürünler, el sanatları gibi alanlarda hibe oranı yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı.Et ve süt işleme tesislerinde yüzde 50 olan hibe oranı da yüzde 60 oldu.


6-IPARD I’ den farklı olarak IPARD II’ de yumurta tavukçuluğu, makine parkları, yenilenebilir enerji yatırımları da hibe programı kapsamına alındı.


7-Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD II Programı için Birinci Başvuru Çağrı İlanına 18 Aralık 2015’te çıktı. Her tedbir için farklı başvuru tarihleri var. İlk başvurular 18 Ocak 2016’da başlayacak.


8-Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlara yüzde 60-70 oranında hibe desteği verilecek. Bu kapsamda çiğ süt, kırmızı et, kanatlı eti üreten işletmeleri için mevcut işletmeyi genişletme, tadilat ve yeni işletme yapımına destek verilecek. Yumurta tavuğu üreten işletmeler için mevcut işletmeyi genişletme ve tadilatına destek verilecek.


9-Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlara yüzde 50 oranında hibe sağlanacak. Süt ve süt ürünlerinin, et ve et ürünlerinin, su ürünlerinin, kanatlı eti ve et ürünlerinin, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasında işletme genişletme, modernizasyon ve yeni işletme kurulumu projeleri bu kapsamda desteklenecek.


10-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirmeye yüzde 65 oranında hibe verilecek. Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları, yenilenebilir enerji yatırımları bu kapsamda desteklenecek.


11- Fransa’nın Başkenti Paris’te yapılan İklim Zirvesi’nde alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda daha çok yatırım yapılması önerildi. IPARD II programı kapsamına alınan Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında yüzde 100’e varan oranda hibe desteği sağlanacak. Buna göre, yenilenebilir enerji alanında var olan tesislerin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılacak yatırımlara destek sağlanacak. Gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı enerji yatırımlarına yüzde 65 oranında hibe desteği sağlanacak. Nüfusu 10 binin altında olan belediyeler, il özel idareleri, köy idareleri gibi yerlerde 1.2 milyon Avroya kadar yapılacak projelere yüzde 100 oranında hibe desteği sağlanacak.


12-Türkiye, Avrupa Komisyonu ile görüşmelerde IPARD’ ın sadece 42 ilde değil ülke genelinde yani 81 ilde uygulanması için çaba gösteriyor. Ancak bugüne kadar Avrupa Komisyonu olumlu bir yanıt vermedi. Bu nedenle IPARD I’de olduğu gibi IPARD II de Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere 42 ilde uygulanacak.


Özetle, Avrupa Birliği fonlarından tarım ve kırsal kalkınma yatırımlarına 1 milyar liranın üzerinde karşılıksız destek sağlanıyor. IPARD II hibe desteği programının tüm ayrıntılarını DÜNYA’ nın yayın organı olan 4 Mevsim Tarım Dergisi’nin son sayısında okuyabilirsiniz. ulusaltarim

 

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.