Tarımsal desteklerde çiftçinin kafası karışık!

Tarımsal desteklerde çiftçinin kafası karışık!
Dünya Gazetesinden Ali Ekber Yıldırım, çiftçinin tarımsal desteklerle ilgili yaşadığı kafa karışıklığını köşesine taşıdı.

Yıldırım, dünkü köşe yazından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Milli Tarım Projesi ile tarımsal desteklemeler konusunda önemli değişikliklere gittiğini belirterek, “Yeterli bilgilendirme yapılmadığı için çiftçinin kafası karıştı" dedi.

Çiftçinin kafa karışıklığını gidermek, konuya açıklık getirmek amacıyla tarım destekleri konusunda bazı temel bilgileri yeniden paylaşan Yıldırım, başlıklar halinde şunları kaydetti:

HAVZA MODELİ KAPSAMINDA HANGİ ÜRÜNLER DESTEKLENECEK?

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, her ilçeyi bir havza kabul ederek 941 havza belirledi. Hangi havzada hangi ürünlerin destekleneceğini açıkladı. Hangi ilçede hangi ürünlerin destekleneceği belli. Bunu, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden öğrenebilirsiniz. Buğday ve yem bitkileri ülke genelinde yani tüm havzalarda desteklenecek.

Desteklenecek diğer ürünler ise şöyle:

Hububat Ürünleri: Arpa, buğday, çavdar, çeltik, mısır (Dane), tritikale, yulaf

Baklagiller: Kuru fasulye, mercimek, nohut

Yağlı Tohumlu Bitkiler: Aspir, ayçiçeği (yağlık), kanola, pamuk (kütlü), soya

Diğer Ürünler: çay, fındık, zeytinyağı, patates, kuru soğan

Yem Bitkileri: Yonca, korunga, fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, yem baklası, İskenderiye üçgülü, İtalyan çimi, mısır (silaj), çavdar (yeşil ot), yulaf (yeşil ot), tritikale (yeşil ot), buğday (yeşil ot), arpa (yeşil ot), Sudan sorgum otu melezi, yapay çayır mera.

ÇİFTÇİ 21 ÜRÜN DIŞINDA DESTEK ALAMAYACAK MI?

Havza bazında desteklenecek bu 21 ürün dışında çiftçiler, meyve sebze, ıtri-tıbbi aromatik bitkiler gibi tarla bahçe ürünlerinde, mazot, gübre desteği alacak. Ayrıca, fide/fidan, tohum kullanım, zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu, iyi tarım, organik tarım, küçük aile işletmesi gibi desteklemelerde devam ediyor. Hangi ürüne ne kadar destek verileceği 2017 yılı tarımsal desteklemelere ilişkin bakanlar kurulu kararı yayınlandığında belli olacak.

YÜZDE 50 MAZOT DESTEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Şu anda ödenen mazot ve gübre desteği 2016 üretim yılına ait. Yüzde 50 devlet desteği 2017 üretim yılında başlayacak. Her yıl ürün bazında ne kadar mazot kullanıldığı belirlenecek. Belirlenen mazot tutarına göre o yıl verilecek destek miktarı açıklanacak. Kullanılan mazotun yarısı devlet tarafından karşılanacak. Uygulama 2017 üretim yılında başlayacak. Yani bu yıl buğday, mısır, çeltik ve diğer ürünler için ortalama dekar başına ne kadar mazot kullanıldığı hesaplanarak açıklanacak. Açıklanan bedelin yarısını devlet karşılayacak. Yüzde 50 mazot desteğinin ilk ödemesi 2018 yılında olacak.

GÜBRE DESTEĞİ NE KADAR OLACAK?

Mazotta olduğu gibi gübrede de her yıl her ürün için kullanılacak ortalama gübre miktarı ve ödenecek destek miktarı belirlenecek.Gübre tutarının yüzde 40'ı devlet tarafından karşılanacak.

SERTİFİKALI TOHUM KULLANMAYAN DESTEK ALAMAYACAK MI?

Yeni uygulama ile 2018 üretim yılında başlamak üzere sertifikalı tohum kullanmayan üreticilere tarım desteği ödenmeyecek. Sadece, 5 dekar altında üretim yapan aile işletmelerinde bu şart aranmayacak.

BİTKİSEL ÜRETİMDE İLK KEZ VERİLECEK BİR DESTEK VAR MI?

Milli tarım Projesi'ne göre, bu yıl ilk kez sebze üreticilerine kullanacakları fideler için destek verilecek. Ancak destek miktarı henüz belli değil. Bakanlar kurulu kararnamesinde yer alması bekleniyor.

HAYVANCILIK DESTEKLERİNDE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER VAR?

Hayvancılık desteklerinde buzağı desteği temel destek olarak devam ediyor. Ancak, desteklerde bölgesel farklılıklar olacak. Mera hayvancılığı yapılan 30 ilde 550 lira olan buzağı desteğine ilave olarak 200 lira destek ödenecek. Bu 30 ilde et sığırcılığına uygun düve alımında yüzde 30 hibe desteği verilecek. Damızlık düve merkezlerinin kurulacağı 35 ilde inşaat, makina ve ekipman alımına ve buzağı alımına yüzde 50 hibe desteği verilecek. Et ve Süt Kurumu, arz fazlası çiğ sütü alarak fiyat desteğini sürdürecek.

GENÇ ÇİFTÇİ DESTEĞİ DEVAM EDECEK Mİ?

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında ilk kez 2016'da başlatılan genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği 2017'de de devam edecek. Bu destekten yararlanmak isteyenler bakanlığın açıklayacağı tarihler arasında başvurularını yapmaları gerekiyor.

ELEKTRİK BORCU OLAN ÇİFTÇİ DESTEK ALABİLİR Mİ?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 22 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğine göre, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta elektrik borcu olan çiftçilere bu borç ödeninceye kadar tarım desteği ödenmeyecek. Ancak, Bakan Faruk Çelik'in twiter hesabından paylaştığı bilgiye göre, bu illerde borcu olsa dahi çiftçiye mazot ve gübre desteği ödenecek. Bu konuda bölgedeki elektrik dağıtım şirketi ile bakanlık görüşmeleri sürdürüyor.

DESTEK ÖDEMELERİ NASIL OLACAK?

Tarımsal destekler yılda 2 kez ödenecek. İlk dilimi nisan-mayıs döneminde, ikinci dilimi eylül-ekim döneminde ödenecek. Bu yıl referandum oylaması nedeniyle ilk taksit ödemesi erkene çekildi ve mart ayı başında ödenmeye başlandı.

Özetle, çiftçinin en çok merak ettiği tarım desteklerinin net, anlaşılabilir olması gerekiyor. Ayrıca, desteklerin ekim yapıldıktan sonra değil, ekimden önce en az 5 yıllık bir dönem için açıklanmalı. Çiftrçi de ne ekeceğine buna göre karar vermeli. Örneğin bu yıl pamuk ekimine ciddi bir yönelme bekleniyor. Fakat, çiftçi pamuğa ne kadar destek verileceğini bilmediği için ekim konusunda kararsız. Girdi maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle verilen destekler çiftçinin nefes almasını sağlıyor. tarimdanhaber.com 

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.