Tarlada mahsül bırakmadılar

Tarlada mahsül bırakmadılar
KONYA İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin dışında seyretmesinden dolayı tarla faresi ve zabrus böceği sayısında artışın görüldüğünü kaydetti.


Konya Ovası'nda yoğun olarak görülen fare zararlısı tarlada bulunan hububata zarar veriyor. Farelerin hububata verdiği zararı önleyebilmek için çiftçilere 3 bin kilogram zehirli buğday dağıtımı yapıldı. Fare zararlısına karşı toplu mücadeleyi başlatmak için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Meram İlçe Tarım ve Haycancılık Müdürlüğü ve Meram Ziraat Odası tarafından Meram'a bağlı Bayat köyünde mücadele yöntemi anlatıldı ve sahada uygulaması yapıldı. Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin dışında seyretmesinden dolayı tarla faresinin ve zabrus böceğinin sayısında artış görüldüğünü kaydeden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, “Bahar döneminde tarlaların kontrol edilerek zabrus zararı varsa, zararı önlemek için yüzey ilaçlaması yapılmalıdır. Bitkilerin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik alanlarda fidanların gövdelerini yemek, kemirmek, kesmek suretiyle zarar yapan tarla fareleri; kış şartlarının sert geçmemesi nedeniyle artış göstemektedir. En uygun mücade zamanı kıştan çıktıktıkları ve en zayıf oldukları içinde bulunduğumuz dönem olup, mücadelede geç kalınmamalıdır. Mücadelesinde zehirli buğday kullanılıyor. Çiftçimiz zehirli buğdayı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'nden temin edebilir. Bu zararlılarla uzun vadede mücadele için ekim nöbeti uygulanmalı, anız yakılmamalı, derin toprak işlemesi yapılmalıdır. Farenin doğal düşmanları korunmalı, hasat sonrası tarla temizliği yapılmalıdır. Zabrus zararı görülen yerlerde tohum ilaçlaması ihmal edilmemelidir” dedi. Meram Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal ise, tarımsal faaliyetlerin doğru yapılması için bin 900 kişiye eğitim verildiğini kaydetti. Ünal, 26 köy ve mahallede eğitim verildiğini belirtti. Kış mevsiminin kurak geçmesinden dolayı fare sayılarında artış yaşandğını dile getiren Ünal, farelerden kurtulmak için yapılan ilaçlamaların son günlerine gelindiğini açıkladı.
TOPLU İLAÇLAMA YAPILMALI
İlaçlı mücadelenin bölgede kesin olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ise, “Fareler, mahsüllerimize çok ciddi zarar veriyor. Farelerin tarlalarımızda üremesini ve barınmasını önleyebilmek için çiftçilerimiz toplu ilaçlama yapmalıdır. Çünkü, ferdi ilaçlama yapılan tarladan sağ kurtulan fareler başka bir tarlaya giderek orada da, verdikleri zarara devam ediyor. Farelerin tarlalara verdiği zararı kesin olarak önlemeyebilmek için ilaçlamalar kesinlikle toplu halde yapılmalıdır. Böylece sağ kalan farelerin gidebileceği başka bir tarla kalmayacaktır. Önceki yıl kaldırılan mahsülün kalıntıları tamamen temizlenmelidir. Aksi takdirde önceki mahsülden kalan artıklarla idare eden fare hayatını sürdürmeye ve üremeye devam edecektir. Ayrıca tarlalar sürülürken derinden sürülerek farelerin yaşam alanlarının yok edilmesi sağlanmalıdır. Çiftçilerimize fare zararlısından kurtulabilmeleri için 3 ton ilaç dağıttık” ifadelerin kullandı.
DOĞRU İLAÇLAMA ÇÖZÜM GETİRİR
Tarla farelerinden kurtulmak için nasıl ilaçlama yapılacağını anlatan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız da, “Fareler toprak altında galeriler açıyor. Besinlerini sağladırları yer, besinlerden arta kalan harfiyatın bulunduğu başka bir yer ve dışkılarını bıraktıkları  yer olarak 3 galeri açıyor. İlaçlama işleminin, farelerin besinleri götürdükleri galerinin girişinden yapılması daha etkilidir. Galerisinin, besin galerisi olduğunu da farelerin giriş kısmında bıraktıkları artıklardan anlıyoruz. Besin galerilerinin girişine 3-5 adet zehirli buğday bırakılarakılmasıyla, ilaçlama  işlemi tamamlanmış olacaktır. Doğru ilaçlama beraberinde çözümü de getirecektir. Fareler yılda 5-6 kere yavrularlar ve bir çift tek seferde 5-6 yavruya sahip olabilir. Tarlada bir den fazla çiftin olduğunu düşünürsek, bir yılda 200'den fazla yavru doğabilir. Bunun önüne geçilmesi için zamanında ilaçlama yapılması gerekir” şeklinde konuştu. Farelerin tarlada mahsül bırakmamasından dolayı biçerlerin tarlaya girmediğini dile getiren çiftçilik ve biçercilik yapan Yahya Usta, “Bir hafta önce 20 dekarlık mahsül olan tarlada, 3 gün içerisinde 100 metrelik bir alan kalmış. Çünkü fareler çok sayıda üreyerek daha fazla mahsülün yok olmasına neden oluyor. Fareler, tarlayı 3 günde mahvetti” sözlerini kullandı.
ADEM DEMİREL MERHABA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.