Tarlalar suya aç!
Konya son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Konya Ovası sonbahar, ocak ve şubat döneminde yeterli miktarda yağış almadı. Yağış yetersizliği üreticileri endişeye sevk ediyor. Çiftçilerin gübre atma ve baharlık ürün ekim mesaisi başladı. Konya'nın dört bir yanındaki tarlalarda hareketlilik var. Kimi hububat ekim alanlarına gübre atıyor kimi de nohut gibi alternatif ürünler ekiyor. Yağış kıtlığı ise üreticileri kara kara düşündürüyor. Tarlalar bu yıl suya aç. Bazı ekinler çıkışını bile tamamlayamadı. "Ovanın acil yağışa ihtiyacı var" diyen ziraatçiler ise gübre noktasında üreticilere, 'acele etmeyin' çağrısında bulunuyor.
GÜBRE BOŞA ATILMIŞ OLUR
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu dönem yağacak yağmurun toprağın verimini artıracağını belirterek, “Yağış olmazsa hem buğday sapları kısa kalır hem de verim düşer, tohum gelişmez” dedi. Yağış yetersizliğinin üreticileri üzdüğünü belirten Soylu, "Konya Ovası'nda hububat ekili alanlarda topraktaki nem bitmek üzere. Acil yağmura ihtiyaç var" açıklamasında bulundu. "1 hafta-10 gün içerisinde yağış olursa ekinlerin toparlanır" diyen Soylu, "Ancak yağışlar olmaz, ekinler toparlanamazsa durum hiçte iyi olmaz. Son yılların en kurak şubat ayını ve sonbaharını geçridik. Bazı çiftçiler gübreyi tarlaya almaya başladı. Ancak yağış olmazsa gübrenin etkisi olmayacak. Gübre boşa atılmış olacak. Ekinler yanmaya başlayacak. Gübreyle birlikte ekinin yağış isteği daha da artar. Bu dönemde görülecek etkili bir yağmur veya kar can suyu olur" sözlerini kullandı.
HUBUBAT TARLALARINDA TAV YOK
Geçen yıl yağışların çok ve düzenli olduğunu ifade eden Soylu, "Yağışların miktarı kadar, periyodu da önemli. Her ay ve mevsim görülen yağışın katkısı ayrı. Geçen yıl yağış miktarı hayli fazlaydı. Ovamız hemen hemen her ay yağış aldı. Yağışlar rekoltede ve ekinlerin boyunda kendini gösterdi. Ancak bu yıl yağışta ciddi bir düşüş var. Geçen sene yağışlar sonbaharda başladı hazirana kadar devam etti. Yağışsız hiç kalmadık. Ancak şu an son yılların en kurak dönemini geçiriyoruz. Tarlalarda tav yok diyebiliriz. Toprak kurudu" açıklamasında bulundu.
YERALTI SU KULLANIMI ARTAR
Yağışlardaki azlık nedeniyle yeraltı su kullanımının da artacağına işaret eden Soylu, "Havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler tarlaya çıkmaya başladı. Baharlık ürünlerin ekimi devam ediyor. Çitfçi nohut gibi alternatif ürünlerin tohumu toprakla buluşturuluyor. Sulu arazilerde yağış olmadığı için yeraltı su kullanımı artar. Çiftçi kuyu suyuna yüklenir. Dört gözle yağış bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
KERİM ATICI
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.