Türkiye'nin havucunu Konya'da bir mahalle yetiştiriyor
Konya'nın 20 kilometre güneyinde yer alan verimli topraklara sahip bir mahallede göz alabildiğine uzanan topraklarda tarım il müdürlüğü rakamlarına göre 204 bin ton havuç üretiliyor. Üreticiler bu rakamın 300 bin tonu bulduğunu belirtiyor. İrili ufaklı 110 havuç işleme fabrikasına sahip Kaşınhanı'nda üreticiler, yakındaki Çarıklar, Boruktolu gibi mahallelerden de arazi kiralayıp havuç yetiştiriyor.
Çiftçiler havuç ekimine Mart aylarında başlıyor. Sebzeler her mevsim taze yenilsin diye ekim işlemleri kademeleri olarak Haziran ayına kadar sürüyor. Mart ayında ekilenler, Ekim ayında sökülmeye başlıyor. Söküm işlemleri bir sonraki yılın Ocak ayına kadar sürüyor. Sökülen havuçlar traktör römorklarıyla fabrikalara taşınıyor. Burada yıkama ünitesinde temizlenen turuncu sebzeler, iriliğine göre sınıflandırılarak kadın işçiler tarafından paketleniyor. Mahalle her mevsim Konya merkezden, çevre il ve ilçelerden işçi göçü alıyor. Kaşınhanı'na yıl boyunca yaklaşık 10 bin işçinin geldiği belirtiliyor. İşçiler yaz-kış servisle taşınıyor. Hatay-Mersin gibi illerden gelen işçiler ise işletmelerde kendilerine ayrılan yatakhanelerde kalıyor. Havuç sökümünde ve paketlenmesinde çalışan işçiler, yaptıkların işin zorluk derecesine göre günlük 15 ila 30 TL arasında para kazanıyor. Günlük 20 işçi çalıştıran işletme de var, 200 işçi çalıştıran da mevcut.
KAŞINHANI ÜRETİYOR, HATAY MARKALAYIP, SATIYOR
Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, daha önce belde olan Kaşınhanı'nın 2008 yılında çıkarılan yasayla mahalle olduğunu ve Meram ilçesine bağlandığını hatırlatıyor. Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Kaşınhanı'nın Balkan ülkelerine, Ortadoğu ve Arap ülkelerine havuç ihraç ettiğini belirten Kalaycı, Konya'daki çiftçilerin gümrükleme sistemini yeterince tanımaması sebebiyle havuçların Hatay üzerinden ihraç edildiğini belirtiyor. Kaşınhanı'nda üretilen havuçlara Hatay'daki firmaların marka vurup sattığını bildiren Kalaycı, bu yüzden resmi verilerde Konya'nın havuç üretiminde gerilerde göründüğünü dile getiriyor. Kalaycı, üreticilerin birlik oluşturup 'Kaşınhanı' markalı havuçları gümrük işlemlerini yerinde yapıp, satmaları gerektiğini vurguluyor.
REKLAMIMIZI ÇOCUKLAR DUYMASINDAKİ HAVUÇ YAPSIN
Üreticiler ise tarla kiralarının yüksek olmasından dertli. Mesut Ertek isimli çiftçi, bir dönüm bir araziyi 700 TL'ye kiraladıklarını anlatıyor. Buğday ekilecek aynı büyüklükteki tarlaya 100 TL, fasulye ve şeker pancarı ekilecek tarlaya ise 300 TL kira istendiğini söyleyen Ertek, "Havuç hem tarlayı yoruyor hem de mahsul ertesi yıla da sarkıyor. Bu nedenle kiralar yüksek" diyor. Çiftçilerin diğer bir şikayet konusu da havucun fiyatıyla ilgili. Mesut Ertek, kilosunu 30 Kuruş'a sattıkları havucun marketlerde 1 TL'ye satıldığına işaret ediyor. Kendi markalarını oluşturup, bunu reklam filmiyle tanıtmayı çok düşündüklerini dile getiren Ertek, "Türkiye'nin Çocuklar Duymasın dizisinde 'havuç' rolüyle tanıdığı Furkan Kızılay'ın rol alacağı bir reklam filmi neden olmasın diye düşündük. Ancak kendi aramızda birlik olamadık ve Kaşınhanı havucunu yeterince tanıtamadık." diye yakınıyor.
EKMEĞİNİ HAVUÇTAN KAZANIYOR
55 yaşındaki Hamide Vural 15 yıldır havuç işinde çalışıyor. Kalp hastası olan kocasının çalışamadığını anlatan Vural, 4 çocuğunu havuç tarlalarında çalışarak büyüttüğünü dile getiriyor. Günlük 30 TL kazandığını söyleyen Vural, "Yazın sıcak, kışın soğuk demeden, dinlenmeden gerek tarlalarda havuç sökümünde gerekse fabrikalarda paketlemede çalışıyorum. Kazandığım parayla ailemi geçindiriyorum." diye konuşuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.