Türkiye'nin konuştuğu isim: "Devlet Bahçeli"
MHP, Devlet Bahçeli'yi artık neden taşıyamaz
Bunun en az 110 nedeni var.
Ama ben sadece ilk 10'unu saymakla yetineceğim:
BİR: Siyaset her şeyden önce bir sosyalleşme, kaynaşma ve temas işidir... Bahçeli ise aşırı asosyal, aşırı mesafeli ve aşırı temassız biri... İKİ: Siyaset her şeyden önce bir iddia işidir... Bahçeli ise iddiadan aşırı kaçınan biri... ÜÇ: Siyaset her şeyden önce bir hitabet işidir... Bahçeli ise asla bir hitabet ustası değil. DÖRT: Siyaset her şeyden önce bir hesap işidir... Bahçeli ise bütün hesapları yanlış çıkan biri... BEŞ: Siyaset her şeyden önce atak olma işidir... Bahçeli ise makam odasından dışarı pek çıkmıyor. ALTI: Siyaset her şeyden önce yıldızlar yaratma sanatıdır... Bahçeli ise kim azıcık parlarsa ipini çekiyor. YEDİ: Siyaset her şeyden önce bir ortak akıl işidir... Bahçeli ise akılda ortaklığa hiç yüz vermiyor. SEKİZ: Siyaset her şeyden önce bir ahaliyle duygudaşlık kurma işidir... Bahçeli ise herhangi bir duyguya sahip değilmiş gibi bir intiba bırakıyor. DOKUZ: Siyaset her şeyden önce iktidar olmak için yapılır... Bahçeli ise iktidar olmaktan fena ürküyor. ON: Siyaset her şeyden önce kolay kavranır ve kolay anlaşılır olma sanatıdır... Bahçeli'nin 7 Haziran'dan beri ne yapmak istediğini anlayabilen kimse yok.
Ahmet Hakan / Hürriyet
*
Bahçeli'ye 80 vekil fazla gelmişti
Gelmişti diyorum, 7 Haziran seçimlerinde MHP'nin vekil sayısı 53'ten 80'e çıkınca Bahçeli'nin yüzü gülmedi..
Oy oranımı yüzde 13'ten yüzde 16'ya çıkardım diye sevinmedi..
5.5 milyon seçmenimi 7.5 milyona çıkardım diye kutlama yapmadı..
İktidara ortak oluyoruz mesajı vermedi..
Oy oranı beş ay sonra yüzde 12'ye düştü.. 5.6 milyon seçmene indi.. Mutludur!..
Bahçeli, 1997 yılından beri MHP'nin başında.. Bir defa 1999'da iktidar ortağı oldu; beceremedi..
7 Haziran'da iktidara bir adım yaklaşınca panikledi.. Bana gelmeyin, rahatımı huzurumu bozmayın. Yüzde 12'lik, yüzde 13'lük MHP bana yeter dedi..
1 Kasım'da seçmen zaten o kadar oy verdi..
Bahçeli'nin istediği kadar.. Bahçeli'nin yönetebileceği kadar.. Bahçeli'nin hâkim olabileceği kadar..
Mehmet Tezkan / Milliyet
*
Koltuğa yapışarak lider olunmaz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Partimizin tüm organları görev başındadır. MHP dik duruşunu koruyarak, oy ve milletvekili sayısı yeterli olmasa da TBMM'de temsil imkanına yeniden kavuşmuştur" dedi. Böylece istifa etmeyeceğini, bu bozguna rağmen koltuğu bırakmayacağını gösteriyor.
Peki bu tabloda hangi organlar, hangi dik duruş, hangi temsilden söz etmektedir?
Kendi seçmeni bir partiyi 81 ilin 79'unda bırakmışsa liderin hala koltuğa yapışması onu lider yapar mı?
Güngör Mengi / Vatan
*
Takkeyi önüne koyma vakti
Bu seçimin tartışmasız en büyük mağlubu MHP oldu.
Daha beş ay önce bir koalisyonun kilidi ve iktidar ortağı olabilecek iken şimdi barajı geçebildiğine sevinen bir parti MHP.
Beş ay içinde tablonun tepetakla olmasının nedeni Devlet Bahçeli'nin hiçbir soruna çözüm önermeyen anti politikaları. Daha 7 Haziran seçimlerinin gecesi "Millet bize ana muhalefet görevi verdi" diye yola çıktı, o günden sonra da gerçekten ne yapmak istediğini anlayabilen kimse olmadı. AKP'nin, TBMM Başkanlığı'nı almasının yolunu açarak bu partinin bir nefes almasına ve yeni bir moralle işe sarılmasına neden olması da cabası.
Öyle görünüyor ki, Devlet Bahçeli, MHP için "küçük olsun, benim olsun" fikrinden de kolayca vazgeçmeyecek.
Soru, MHP'nin Devlet Bahçeli'den vazgeçip, geçemeyeceği artık.
(...)
AKP ile MHP seçmenlerinin 5 ay arayla iki parti arasında kolayca geçiş yapabiliyor olması, MHP'nin takkeyi önüne koyması gerektiğini gösteriyor...
Mehmet Y. Yılmaz / Hürriyet
*
Güç birliği hazırlığı var
7 Haziran seçimine göre en büyük yenilgi MHP'de yaşandı. Şimdi MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye karşı da "güç birliği" hazırlığı var. Bahçeli'nin karşısına genel başkan adayı olarak çıkmanın kolay olmadığının onlar da farkında. 2019 yılına kadar seçim yok. 2019'un mart ayında yerel seçimler, ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı, Kasım ayında da milletvekilliği seçimleri yapılacak. Bakarsınız 2019 seçimlerine üç siyasi parti de yeni genel başkanlarla girebilir. İşte bunun hazırlığı var.
Saygı Öztürk / Sözcü
*
ağır yenilgi niye?
Bizim muhterem halkımızı hırsızlık, yolsuzluk gibi olaylar hiç etkilemiyor!
Ekonomi zora girmiş, emekliler perişanmış, 22 milyon kişi açlık sınırındaymış, ne önemi var bunun?
Kutuplaşma, ayrışma, baskınlar, insanlara zulüm... Bunların da önemi yok!
Seçmen "Her şeye rağmen, oyum AKP'ye!" dedi.
Şimdi oturup düşünmek gerekiyor: Muhalefetin bu ağır yenilgisi niye?
Başta MHP olmak üzere muhalefet partilerinin "Kendim ettim, kendim buldum!" şarkısını söylemeleri lâzım!
Devlet Bahçeli, 7 Haziran'da seçmenin önüne koyduğu büyük fırsatı tepti. Toplam yüzde 60 oyu olan muhalefet, onun inadı yüzünden bir araya gelemedi. Her şeye "Hayır" demeyi marifet sanan MHP lideri Bahçeli, Meclis Başkanlığı'nı bile AKP'ye hediye etti.
Sabrı taşan seçmen de muhalefete "Ben sizi adam sanıp oy verdim, siz ise bir araya gelip AKP'yi deviremediniz" diyerek oylarını geri aldı. Mesele budur...
Rahmi Turan / Sözcü
*
AKP ona minnettardır!
MHP lideri Devlet Bahçeli iktidara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı hep sert mesajlar verir. Ancak kritik noktalarda AKP'ye çalışır. 7 Haziran'ın ardından her şeye "hayır" diyerek koalisyon kurulmasını önleyen Bahçeli yeniden seçime gidilmesini sağlayarak Erdoğan'a en büyük ikramı yaptı. Ayrıca yüzde 3- 4 oy da hediye etti. AKP ona minnettardır.
Melih Aşık / Milliyet
*
Yeni liderler lazım
Onurlu, dimdik, cumhuriyet devrimleri gibi kararlı, bangır bangır politikalar yerine, AKP gibi olmayı deneyip seçimi kaybettikten sonra, bir şey olmamış gibi mi yapacaksınız?..
Oysa canımız yanıyor...
Bize yeni liderler lazım...
Bekir Coşkun / Sözcü
*
GÜNÜN SORUSU
Bahçeli seçimden sonraki ilk konuşmasında özeleştiri yapmadı. İstifayı ağzına almadı. Beklediği mağlubiyet miydi?
Doğan Heper / Milliyet
yeniçağ
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.