Türkiyenin tohumu bizden

Türkiyenin tohumu bizden
500 bin dekarın üzerinde alanda tohumculuk yapılan Konya’da Türkiye’de üretilen buğday tohumunun yüzde 35’i, arpa tohumunun yüzde 42’si, patates tohumunun yüzde 73’ü hibrit ayçiçeği tohumunun yüzde 95’i, yem bitkilerini

TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. tarafından Konya Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Başbakanlık İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürlüğü, PANKOBİRLİK, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi ile KOSGEB’in destek ve işbirliği ile hazırlanan Konya Tohum 2012 - 2. Tohumculuk, Fidancılık, bahçe Bitkileri, Zirai Mücadele, Sulama, Gübreleme ve Ekipmanları Fuarı düzenlenen törenle açıldı. Törene Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, İlhan Yerlikaya ve Gülay Samancı, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, TUGEM Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, KSO Başkan Yardımcısı Tahir Şahin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, TSÜAB Başkanı Yıldıray Gencer, TODAB Başkanı Veli Çelebi, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner’in yanı sıra çok sayıda davetli ve çiftçi katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, tarım sektörünün içinde önemli bir yere sahip olan tohumculuğun geçmişinin son birkaç yüzyılı kapsadığını dile getirerek, her geçen gün ticaret hacmi artan dünya tohumculuk sektöründe, her yıl kullanılan tohumlukların parasal değerinin yaklaşık 50 milyar doları, ticarete konu olan tohumluğun parasal değerinin ise 30 milyon dolar olduğunu söyledi. Hali hazırda Türkiye’de yılda 60-70 milyon dolar ithalat yapıldığını, 20-25 milyon dolar da ihracat yapıldığını bildiren Ersözlü, “İthalatın büyük bölümünü sebze tohumları, ihracatın ise önemli bir kısmını mısır, ayçiçeği, pamuk ve sebze tohumları oluşturmaktadır. İlimiz ise tohumculuk faaliyetlerinde ülkemizin en önemli üretim merkezi konumundadır. Türkiye üretiminin yüzde 35-40’ı ilimizde gerçekleşmektedir. Üretim parsellerinin büyük oluşu, birçok bölgede sulama imkanının olması, özellikle ayçiçeği ve mısır gibi yabancı döllenen bitkiler için izolasyona uygun geniş üretim alanlarının oluşu ve yaz döneminin yağışsız olması gibi nedenler Konya tohumculuk açısından vazgeçilmez bir şehir haline gelmiştir” dedi. Sahip olduğu 2 milyon 659 bin 890 hektar tarıma elverişli arazisi ile Türkiye’nin buğday ambarı, tohum üretim merkezi ve tarım sektörünün başkentinin Konya olduğunu dile getiren Ersözlü, “Geçtiğimiz yıl ilk defa gerçekleştirilmesine rağmen daha ilk yılında sektörünün Anadolu’daki etkili buluşması haline gelen Konya Tohum Fuarı bu yıl ikinci defa geçtiğimiz yıla oranla yüzde 54’lük bir büyüme kaydederek sektörde faaliyet gösteren lider firmaların katılımı ve de bir yıldır devam eden etkin pazarlama çalışmaları neticesinde 4 gün boyunca yurtiçi ve yurtdışından gelecek on binlerce ziyaretçiyi Konya’da TÜYAP çatısı altında bir araya getirecektir. Konya Tohum Fuarı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Türk Tohum sektöründeki en son teknolojilerin ve yeniliklerin sergileneceği, yeni iş bağlantılarının kurulacağı eşsiz bir platform olacaktır” diye konuştu.

Tarımın stratejik bir sektör olduğu günümüzde gıda güvenliğinin ön plana çıktığını dile getiren KTB Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, Türkiye’nin bölgenin ihtiyacını karşılayacak üretim potansiyeline ve insani vicdana sahip olduğunu belirtti. Kaleli, “Mavi Tünel’in bitmesi, KOP İdaresi Başkanlığı’nın kurulması, bölgemiz adına son derece önemli gelişmelerdir. Bunun yanında Tarım Bakanlığımız, bitkisel ve hayvansal üretimde birçok kalemde destek ve teşvik vermektedir. Bu sayede sertifikalı tohumluk kullanımı önemli oranda artmış, bu da kaliteyi yansıtmıştır. Hububatta sertifikalı tohum desteğinin yüzde 40’ını alan Konya için bunun önemi daha fazladır” dedi.

KTB’nin Türkiye’de elektronik satış salonu ile bir ilki gerçekleştirdiğini hatırlatan Kaleli, “Stratejik planımız kapsamında lisanslı depoculuk çalışmalarımız başlamış, ilk etapta 100 bin tonluk silomuz 2013 yılında hizmete girecektir. İlimizde tohumculuk sertifikasyonuyla ilgili ihtiyaç duyulan merkez olarak KTB Laboratuarı, tek yetkili olarak faaliyete başlamıştır. Dünyada yıllık 50 milyar dolar, ülkemizde 400 milyon dolarlık hacme sahip tohumculuk sektörü için sertifikasyon hizmetlerinin ilimizde yürütülmesi hayati öneme sahiptir” diye konuştu.

Konya’nın sanayisiyle, ticaretiyle, tarımıyla topyekun bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu ifade eden KSO Başkan Yardımcısı Tahir Şahin ise, “İhracatta milyar doları geçen iller arasında yer alan şehrimiz, bu yılın ocak-temmuz döneminde 2009 yılının toplam ihracatından daha fazla ihracat yapmıştır. Bu şehrin sanayicileri 2011 yılında 170 ülkeye ihracat yapmayı başarmıştır. Sanayide önemli başarılara imza atan Konya, tarımda da adından başarılarla söz ettirmiştir. 500 bin dekarın üzerinde alanda tohumculuk yapılan Konya’da bugün Türkiye’de üretilen buğday tohumunuz yüzde 35’i, arpa tohumunun yüzde 42’si, patates tohumunun yüzde 73’ü hibrit ayçiçeği tohumunun yüzde 95’i, yem bitkilerinin yüzde 55’i üretilmektedir. Konya, özel sektörün önemli desteğiyle Türkiye sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 38’ini tek başına gerçekleştirmektedir. Bizler, üreten bir ülkenin sanayicileri ve çiftçileri olarak, üretimimizden asla taviz vermeden, daha fazla ve daha nitelikli üretmek zorundayız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılışı protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum