Vekiller, "Anayasa’da değil saltanatta uzlaştı"

Vekiller, "Anayasa’da değil saltanatta uzlaştı"
Anayasa için sağlanamayan uzlaşma “milletvekillerine özel” yasa için sağlandı. Tasarıyla vekillere birçok ayrıcalık tanınıyor.

ŞEBNEM HOŞGÖR / VATAN ANKARA

Meclis’te dört parti, konu kendi ‘özel yasa’ları olunca uzlaştı. Artık milletvekillerinin araçları, trafikte ambulans gibi geçiş üstünlüne sahip olacak, ceza yazılmayacak. Eski ve yeni vekiller ile eşleri ömür boyu kırmızı pasaport kullanacak. Eski ve yeni vekillerin estetik dahil tüm sağlık harcamaları ile temsil giderlerini de Meclis’ ödeyecek...

TBMM’de özlenen uzlaşma, konu ‘milletvekillerine özel’ yasa olunca sağlandı. Milletvekillerine pek çok ayrıcalık öngören yasa teklifi, dün 4 partinin grup başkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif aynen yasalaşırsa, milletvekillerinin araçları trafikçe ambulans ve itfaiye gibi ‘geçiş üstünlüğü’ hakkına sahip olacak. Mevcut ve eski milletvekilleri ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin estetik dahil her türlü tedavi harcaması Meclis bütçesinden karşılanacak.

Bahçeli’yi Çiçek ikna etti 

Türk Parlamenterler Birliği ve TBMM Başkanı’nın girişimleriyle AK Parti, CHP ve MHP’lilerden oluşan bir çalışma heyetince hazırlanan yasa taslağı, Nisan’da partilerin imzasına açılmış, AK Parti, CHP ve BDP grup başkanvekilleri de teklife imza koymuştu. Ancak MHP lideri Devlet Bahçeli’nin süreç gerilimi yaşadığı AK Parti ve BDP ile MHP’yi ‘birlikte’ gösterecek hiçbir çalışmaya girilmemesi talimatı nedeniyle MHP’liler imza vermeyince teklif ‘rafa’ kaldırılmıştı. Alınan bilgiye göre TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan resepsiyonunda Bahçeli ile konuyu görüştü. Ardından da Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil Bahçeli’yi ziyaret etti. TBMM Başkanı ve Pakdil’in düzenlemenin Meclis’in ve milletvekillerinin prestiji ile uzlaşma kültürü için önemine vurgularının ardından Bahçeli ‘imza yasağını’ kaldırdı. Bahçeli’nin onayıyla MHP’nin de imzalarını atmasının ardından düzenleme 4 parti başkanvekilinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifteki düzenlemeler özetle şöyle:

- AYLIK İADESİ YOK: Milletvekilleri ödenek ve yolluklarını 3 ayda bir alıyor. Ödeneği aldıktan sonra ölen ya da seçimler yenilince Meclis dışı kalan vekiller, aldıkları son 3 aylık ödenek ve yolluğu iade etmiyor. Teklif yasalaşırsa bu kapsama ‘cumhurbaşkanı seçilme’ durumu da eklenecek. Yani 3 aylığını aldıktan 1-2 gün sonra Cumhurbaşkanı seçilerek TBMM üyeliğini kaybeden vekil aldığı parayı iade etmeyecek.

- TÜM TEDAVİ MECLİS’TEN: TBMM üyeleri ile eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlar ile süresi sona erenlerle bunların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının, dul ve yetimlerinin tedavileri ile ilgili her türlü gider TBMM’den karşılanacak.

- ESKİ VEKİLLER: Eski vekiller yasama, ödenek ve yolluk, genel kurula girme dışında kalan ve TBMM üyelerine tanınan bütün haklardan yararlanacak.

- SOSYAL TESİSLER: Yeni ve eski vekiller kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesis ve imkanlarından yararlanacak.

- PROTOKOLDE YERİ: Başkent protokolünde Kuvvet Komutanları, Orgeneral ve Oramirallar ile YÖK Başkanı’nın arkasında yer alan TBMM üyeleri, teklifin yasalaşmasıyla protokolde orgeneral ve oramiraller ile YÖK Başkanı’nın önüne geçecek.

- ‘TEMSİL’ HARCAMASI: Milletvekillerinin temsil niteliği bulunan programlar için yapmış oldukları giderler, TBMM bütçesinden karşılanacak. Bunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Başkanlık Divanı tarafından belirlenecek.”

Tüm vekillere kırmızı pasaport

Halen milletvekilliği sıfatı sona erenler diplomatik pasaporta veda etmek zorundayken, teklif yasalaştığında, mevcut vekillerin yanı sıra eski vekiller ve dışarıdan atanan bakanlar ile eşleri, 25 yaşından küçük çocukları öbür boyu diplomatik pasaport kullanabilecek.

 

- SINIRSIZ SİLAH RUHSATI: Mevcut ve eski vekillere ilgili kanun kapsamına giren silahlar için ”silah bulundurma ve taşıma ruhsatı” verilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak.

- TRAFİKTE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ: Milletvekillerinin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu’nda ambulans ve itfaiyelere tanınan geçiş üstünlüğüne sahip olacak. TBMM üyeleri ile dışarıdan atanan bakanların kullandığı araçların trafik cezaları valiliklerce TBMM Başkanlığı’na gönderilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.