VERDALAB Toprak analizinde iddialı
Belli bir tarla ya da bahçeyi temsil eden toprak örneği, laboratuarda analiz edilerek içerisindeki bitki besin maddelerinin miktarı bulunur. Böylece üretimi yapılan bitkinin iyi ürün vermesi için hangi besin maddelerinin ne zaman ve ne kadar verileceği belirlenir.
Bilinçsiz gübreleme ve sulama ile toprakta çoraklaşmanın artması ile birlikte hükümetin toprağını analiz ettiren çiftçiye dekar başına 2,5 lira teşvik vermesi ile analiz merkezlerinde de önemli oranda artma meydana geldi.
Konya’da faaliyet gösteren Verdalab’da ise son teknoloji ile kurulan labaratuvarda uzman kadrosu ile müşterilerine hizmet ediyor.
Verda Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Candan, Konya’da Ticaret Borsası yanında yer alan labaruvarlarında analiz yaptıran çiftçilerin oldukça kazançlı çıktığını belirtiyor.
Candan, uygun fiyat politikası ve genç, dinamik kadromuz ile çiftçilerimizin analizlerini sağlıklı bir şekilde yapmaktayız ve onlarda memnun bir şekilde labaratuvarımızdan ayrılmaktadırlar. dedi “Toprak analizinin artması ile birlikte kazananlar çiftçi, ülkemiz ve yarınlarımız olmaktadır” şeklinde konuşan Candan, analiz sonunda çiftçiye altarnatif olarak özel bir formülle geliştirilen taban gübresi özelliği olan organik madde, çinko ve mangan gibi elementlerce zenginleştirilmiş; başta hububat olmak üzere bitkilerin ekimi esnasında gerekli olan maddeleri içeren bir karışım olan SERANA ve alternatif gübrelerden ne oranda kullanacağı sunulmaktadır. Maliyetlerin önemli oranda düştüğünü gören çiftçiler ise son derece memnun bir şekilde kurumumuzdan ayrılmaktadır. Dedi.
TOPRAĞI ANALİZ ETTİRMEDEN GÜBRE KULLANIRSAK NE OLUR?
- Bitkinin ihtiyacından daha az gübre kullanılabilir. Bu durumda bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişemezler ürün azalır, alınan ürün gübre parasını bile karşılamayabilir.
- Bitkinin ihtiyacından daha fazla gübre kullanılabilir böylece fazladan attığımız gübrenin parası ziyan olduğu gibi fazla gübre toprağı ve ürünü olumsuz etkileyebilir.
- Yanlış cins gübre kullanılabilir. Bunun bir sonucu olarak ürün azalabilir, yatabilir veya kuruyabilir. En azından üründe bir artış olmayabilir. Böylece de gübreye verilen para boşa gitmiş olur.
- Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Bunun sonucu olarak gübreden beklenilen yarar sağlanamayabilir. Eksik veya fazla, yanlış cins ve zamansız gübre kullanmamak için gübre kullanmadan önce toprağın mutlaka analiz ettirilmesi ve laboratuvardan alınacak toprak analiz raporu sonucuna göre gübre kullanılması gerekir.
Ancak toprak analizi sonuçlarının beklenen faydaları sağlayabilmesi ve yukarıdaki hatalara düşülmemesi için toprak örneklerinin mutlaka usulüne uygun olarak alınması gereklidir. Eğer usulüne uygun toprak numunesi alınmamışsa bunun sonucu hiçbir anlam ifade etmediği gibi emek, para ve zaman kaybına neden olacaktır.
NERELERDEN TOPRAK ÖRNEĞİ ALINMAZ?
Toprak örneğinin alınacağı alan belirlendikten sonra toprak almak için küreğin batırıldığı nokta eğer;
- Harman yeri veya hayvan yatmış yer ise,
- Önceden gübre yığılmış yer ise, Hayvan Barınaklarına yakın yerler ise,
- Sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yer ise,
- Hayvan gübresinin bulunduğu nokta ise,
- Tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktaları ise,
- Dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları ise,
- Sıraya ekim yapılan ürünlerde sıra üzeri ise,
- Gübreleme yapılan yerlerde 4 ay, kireçleme yapılan yerlerde 12 aydan önce,
- Binalara yakın alanlar ise,
- Özellikle meyvecilik, kavakçılık gibi ağaç yetiştirmek için ayrılan araziler hariç, tarlada bulunan birkaç ağacın altından, toprak örneği alınmamalıdır.
TOPRAK ÖRNEĞİ ÖRNEK NASIL ALINIR?
Tarlada toprak örneği alınacak noktaya gelindiğinde
- Bu yerin toprak örneği alınmaya uygun bir yer olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Eğer bu yer örnek almaya uygunsa toprağın üzerindeki ot, sap gibi şeyler el ile temizlenir.
- Temizlenen bölgede kürek toprağa 20 cm derinlikte (pulluk sürüm derinliği) daldırılır.
- Alınan bu toprak olduğu gibi açılan çukurun hemen yanına konulur.
- Sonra açılan çukur içine kenarlardan toprak dökülmüş ise el ile temizlenir.
- Sonra kürek 3-5 cm kalınlıkta toprak alacak şekilde 18-20 cm derinliğe kadar daldırılır ve yavaşça kaldırılır.
- Alınan örnek kürek üzerinde yalnızca yan taraflarından düzeltilerek kovanın için konulur. Böylece bir adet toprak örneği alınmış olur. Yaklaşık 40 dekar tarla için 10-20 adet örnek alınarak kaba konur ve bu kapdaki bu topraklar karıştırılarak örnek alınır.
Toprak örneği alırken kullandığımız kürek ya da belin temiz olmasına ( ahırlarda kullanılan küreklerde bulunan artıklar sonucu etkileyecektir) dikkat edilmelidir.
Alınan örnek temiz bir bez torbaya konur. Eğer naylon poşet kullanılacaksa mutlaka temiz olmalı ve örnek konulduktan sonra kalemle birkaç yerinden delinerek koyduğumuz etiketin içeride nemden dolayı parçalanmasına mani oluruz.
Numune alındıktan sonra etiket doldurulur. Kurşun kalem kullanılarak etikete İli-İlçesi-Köyü-Mevkii-Adı-Soyadı- Sulanıp sulanmadığı- Hangi ürünlerin yetiştirildiği bilgileri doldurulur. Bu bilgiler mutlaka eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Toprak örneği ekim veya dikimden 1 ay önce alınmalıdır.Yukarıda anlatılan şekilde usulüne uygun olarak alınan toprak örneği, Müdürlüğümüz bünyesindeki Toprak Tahlil Laboratuarına getirilmelidir.Toprak analizinin önemi
Toprak analizleri amacına uygun kurulmuş laboratuarlar da kimyasal yollarla yapılır. Amacı ise; toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve o toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesidir.
Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şarttır. Bitkinin isteği olan gübre cinsini ve miktarını bilmek, en uygun zamanda ve ne şekilde toprağa verilmesini bilmek demek üretici açısından maliyeti düşüren en önemli özelliklerdendir.Toprak analizinin önemi burada vurgulanır, analizi yapılan toprağa ekilecek bitki, gübre miktarı ve cinsi hatta gübreleme şekli analizler sonucu ortaya çıkar.
Farklı tarlalarda değişik oranlarda bitki besin maddesi bulunabilir.Toprak analizi sayesinde toprakta eksik olan dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen bitki besin maddelerinin hangileri olduğu tespit eldir ve böylece üreticiye gübre için harcadığı paradan en çok yarar sağlamak için yardım eder.
Toprak pH sı nedir?
Toprak reaksiyonu, toprağın asitlik ve bazlık derecesinin ifadesi olup pH ile ölçülür. Toprak pH' sının, bitki besin maddelerinin kullanılabilirliğini ve bitkilerin gelişmesi üzerinde etkisi vardır. pH' nin 5.0' ten 7.5' e veya 8.0' e yükselmesi halinde bazı elementlerin kullanılabilirliği (yarayışlılığı) azalır. Özellikle pH’nın 7,5 üzeri olduğu bölgelerde kireç içeri fazla olacaktır.Buda tabana verilen taban gübresinde Fosforun kireç tarafından tutularak bitkiye yarayışlılığını azaltacaktır. Demir, manganez ve çinko buna ait iyi birer örnektir. pH nın 5.0 ? 5.5 in altına düşmesi halinde alüminyum, demir ve manganezin erirliği artar ve fazlaca eriyen bu elementler bazı bitkiler üzerinde zehir etkisi yapar. Çok yüksek pH dereceleri, bitkinin normal gelişmesini engeller, verim kayıplarına neden olur. Bu yüzdendir ki pH sı yüksek topraklarda son birkaç yıldır organik kökenli hümik asit ve kükürt uygulamalarına olan ilgi artmıştır. Olması gereken sınırları 6,5 - ila 7,5 arasıdır. Tarım yapabilmek için pH nın mutlaka olması gereken sınırlara çekilmesi gerekir.
Toprak EC sı nedir?
Topraktaki tuz içeriğini ifade etmektedir. Toprakta bulunan fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, mangan, demir, bakır, bor, klor ve diğer elementlerin toprak çözeltisiiçindeki miktarı, topraktaki toplam tuz ifade etmektedir. Tuzlar kimyasal özelliklerinden dolayı topraktaki suyu tutar ve hatta bünyesine çekerler. Ancak tuz miktarının toprakta çok artması, bitkilere toksik etki yapar ve toprağın kullanılamaz hale gelınesine sebep olur. Bu topraklaraTuzlu topraklar veya Çorak topraklaradı verilir. Topraktaki tuzlanma değişik şekillerde ortaya çıkar. Bunlardan en önemlisi ise;Tarım yapılırken kullanılan aşırı gübrelerin bitkiler tarafından alınamayan miktarları, toprakta kalarak tuzlanmaya sebep olur.Bu yüzdendirki gübreleme yapmadan önce muhakkat toprak tahlili yaptırılmalı ve önerilen miktarlar dışını çıkılmamalıdır.Unutulmamalıdır ki Toprağa verilen tüm gübreler bir tuzdur ve fazla gübre hiçbir zaman fayda değil zarardır.
Toprak Bünyesi nedir?
Toprağı oluşturan Kum, Silt ve Kil zerrelerinin oransal miktarını ifade eder. Toprağın fiziksel özellikleri üzerine olduk ça etkili olan bir gruptur.Bünye; Toprağın su tutma kapasitesini, havanlamayı, topraktaki organik madde ayrışmasını v.b. özelliklere kadar etkilidir.Bünyenin oluşması toprak parçacıklarının ayrışmasına bağlı olduğu için kolay kolay değiştirilemez. Bu nedenle özellikle Ağır bünyeli topraklarda tarım daha da kolaylaştırılması için organik kökenli gübre (Çiftlik güb. Bitkisel menşeli gübreler.) uygulaması önerilmekte ve toprağı çok fazla işlemekten kacınılmalıdır.
Toprak Organik Madde nedir?
İdeal bir tarla toprağında % 5 oranında organik madde bulunması gerekir. Oysa Türkiye genelinde olduğu gibi, bölgemiz topraklarında da organik madde % 1’in altına düşmüştür. Organik madde yetersizliği, toprağın küme yapıdan teksel yapıya geçişini hızlandırmakta, havalanma, ısınma, su emme kapasitesi başta olmak üzere birçok özelliğini olumsuz yönde etkilemektedir.
Organik maddeler, birçok bitki besin maddelerinin esas kaynağını oluşturmaktadır.Mikroorganizmalar organik maddeleri ayrıştırarak bu elementlarin bitkiler tarafından alınımını sağlarlar.
Organik madde topraklarda bireysel toprak parçacıklarını birbirine bağlayarak iyi bir toprak yapısının oluşmasını sağlar. İyi toprak yapısı topraklarda su ve bitki besin maddelerinin tutunması sağlar. Toprağın işlenebilmesi için uygun nem miktarı ve sürüm kolaylığı sağlanır. fazla güneş ışığını tutar ve toprak sıcaklığı artar. Toprak sıcaklığının artması ile bitki kök gelişimi ve topraklarda kimyasal reaksiyonlarda artmaktadır. Tarımsal üretimin devamlılığı için hayvan gübreleri ve diğer organik maddeler mutlaka tarlalara ve bahçelere verilmelidir.
Sap ve saman atıkları, çeşitli bitkisel ve hayvansal atıklar ve organik gübreler toprak ile karıştırılarak toprak organik maddesi artırılabilir. Toprakların kalitesini ve canlılığını koruyarak yüksek verim alabilmek için toprakların organik madde içeriği artırılmalı veya en azından mevcut durum korunmalıdır. Organik medde içeriği nedeniyle toprak kalitesi iyi olan topraklarda yetişen meyve ve sebzelerin kalitesi de iyi olmaktadır.
Toprak Azot nedir?
Azot Makro dediğimiz en önemli bitki besin elementlerinden biridir.Topraktaki azotun hemen hemen hepsi havada bulunan gaz halindeki azottan gelmektedir. Bu azotun toprakta yeteri kadar bulunmadığı hallerde azot ihtiyacı azotlu gübrelerden temin edilir. Topraktaki azotun kaynağı, organik maddedir; yani toprakta kalan bitkiler ve hayvansal artıklarıdır.Bitkiler azotu genellikle amonyum ( NH+4 ) ve nitrat ( NO-3) halinde olmak üzere iki şekilde, suda erimiş iyonlar olarak alırlar. Amonyum halinde olanlar nitrat azotuna kıyasla toprakta daha iyi tutunurlar ve yağışlarla toprak derinliklerin yıkanmaları daha az olur. monyak azotunun toprakta daha iyi tutunmasına karşılık, toprak yüzeyinde bırakıldığında özellikle kireç topraklarda ve sıcakta, gaz haline geçerek kaybolma tehlikesi vardır. Bu nedenle gerek amonyak ve gerekse nitrat halindeki azottan bitkilerin en iyi şekilde yararlanmasını temin edecek tedbirleri almak, iyi bir çiftlik için, gerekli olmaktadır. Bu sebeble gübreleme öncesi muhakkak analiz yaptırılmalı ve toprağın durumuna göre gübreleme yapmalıdır. Aksi halde yanlış gübreleme sonucu gübreden faydalan oranı düşeceği gibi toprak tuzlulaşmasınada sebeb olacağız.
Azot eksikliği olan yelerdeki bitkiler genellikle normal büyüyemez. Bodur kalır, yapraklar küçük, sarı veya sarımtırak yeşil olur, alt veya yaşlı yapraklar kuruyarak ölür, dane iyi ve dolgun olmaz, danede ve yapraklarda protein miktarı düşer, çiçeklenme normal olmaz ve verim azalır.
· Azot fazlalığında ise yapraklar daha iri ve kaba yapılı bir görünüm arz eder yaprak rengi çok koyu yeşildir.
· Azot fazlalığından dolayı bitkilerin soğuklara mukavemeti azalır.
Fazla azotlu gübreleme yapılan ekinlerde ise başaklar çok hassas olur ve hasat zamanı başaklar çok küçük darbeler sonuçu kırılıp dökülür.Buda ciddi olranda ürün kaybına sebeb olur.
Toprak Fosfor nedir?
Fosfor bitki gelişimi için önemli bir diğer besin elementidir.Bitkide tomurcuklanma, çiçeklenme, tohum çimlenmesi, ince köklerin gelişimi vb gibi olaylarda etkin görev alır. Öte yandan fosfor toprakta hareketsiz olduğundan gübrenin bitki kök bölgesine yakın verilmesi gübrelemenin etkinliğini artırmaktadır. Ayrıca gübre verilirken kesinlikle serpilerek dağıtılmamalı taç izdüşümüne veya banda açılan çukurlara toplu olarak verilmelidir.fosfor gübrelemesinde uygulama zamanı olarakerken ilkbaharhattakış sonu yani şubat-martayları tavsiye edilmektedir. Çok erken verilmesi halinde toprakta zamanla bitkinin hemen yararlanamayacağı şekle dönüşeceğinden; bitki büyüdükten sonra verilmesi halinde ise toprağın üstünde kalacağı için bitkiye yararlı olamayacak bunun yanında tuzlulaşma neden olmaktadır.Fosfor noksanlığında bitkiler morarma şeklinde belirtiler gösterir ve geilişim yavaşlar.
Toprak Potasyum nedir?
Potasyum da bitki gelişimi için önemli bir diğer elementtir.Toprakta en çok bulunan besin elementlerinden olmasına rağmen bitkiler, bu elementten yararlanamazlar Bitkilerin hastalanmasında direnç sağlayan potas, ürünlerin tadı ve aromasını da düzenler, Bitkilerde kök sisteminin gelişmesini artırır. Bitkide nişasta ve şeker teşekülünde rol oynar, Danelerin dolgunluğunu sağlar. Ürünü canlılık katan potas, aynı zamanda ürünün raf ömrünü arttırır. Bitkideki potas eksikliği bit ki yaprağının kenar kısımlarının kurumasıyla anlaşılabilir. Potasyumlu gübreler ancak, toprak analizi yaptırıldıktan sonra verilen tahlil sonuçlarına göre ihtiyacı olan yerlerde, uygun miktarda kullanılmalıdır.
Toprak Kalsiyum nedir?
Kalsiyum, bitkiler tarafından çok tüketilen bir makro besin elementidir. Toprakta genellikle bitkilerin yararlanamayacağı bileşikler halinde bulunur.Yaprak ve sapların dayanıklılığını artırır. Bitki sağlığı üzerine etki yapar.. Noksanlığı durumunda bitkilerin uç kısımları parçalanır ve deforme olur. Bitki büyümesi yavaşlar. Ürün miktarı düşer. Toprakta fazla bulunması halinde demir, fosfor ve diğer bazı elementleri bitkilerin faydalanamayacağı şekle sokar ve bitkide bu elementlerin noksanlığına yol açar.
Toprak Magnezyum nedir?
Magnezyum tüm yeşil bitkilerde klorofilin bir parçası olup fotosentez için gereklidir. Ayrıca büyüme , için gerekli olan birçok enzimleri hareket geçirir. Toprak mineralleri, organik malzemeler, gübreler bitki için magnezyum kaynaklarıdır
Toprak Demir nedir?
Bütün topraklarda fazla miktarda demir vardı opraklarda bu kadar demir olmasına rağmen bunun büyük bir kısmı bitkinin yararlanamayacağı formlarda olduğundan bazı hallerde bitkiler demir noksanlığı belirtileri gösterirler.Demir direk fotosenteze katılan, olmazsa olmaz temel iz elementtir. Demir, kurak ve yarı kurak bölgelerde oluşan kireçli topraklarda yetiştirilen bitkilerde eksikliği en çok görülen mikro besin elementidir.
Toprak Çinko nedir?
Çinko eksikliği yaprakların genellikle mozayıklaşma şeklindeki sararması şeklinde görülür, bitki normal büyüyemez.
Eksikliğinde ağaçların genç sürgün uçlarında, küçük yaprakların bir araya toplanmasından kaynaklanan rozet veya demet oluşur. Çoğu zaman bu genç sürgünler, uçtan başlayarak kurur ve yapraklar olgunlaşmadan dökülür. Çinko noksanlığının en belirgin görüntüsü bodur bitkilerdir. Ağaçlarda noksanlık sonucu meyve adedi azalır, kalite düşer, erken dökülmeler görülür.
Demir eksikliğinin giderilmesinde olduğu gibi çinko eksikliği tespit edilen bitkilere; içinde çinko bulunan kimyasal bileşikler toprağa verilmek veya yapraklara püskürtülmek suretiyle uygulandığında edildiğinde bitki normal gelişmesine devam eder.
Toprak Mangan nedir
Mangan bitki ve hayvan beslenmesi için gereklidir. Tabiatta demir gibi çok yaygın olarak bulunur. Topraktaki total mangan miktarı % 0.001 ile % 1.2 arasında değişir.
Mangan eksikliğinde bitki normal büyüyemez, tohum yapamaz ve yapraklarında sararma görülür. Mangan eksikliği görülen bitkilerde belirtiler, mangan tuzları verilmek suretiyle giderilebilir.
Verda Lab: 0332 342 44 90
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.