Veterinerlik Fakültesi Aksaray İçin Büyük Fırsattır

Veterinerlik Fakültesi Aksaray İçin Büyük Fırsattır
Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Miktat Küçük Aksaray halkımız için veterinerlik fakültesinin açılması hem üniversitemiz, hemde ilimiz hayvancılığına önemli katkı da bulunacağına belirtti.

YÖK’ten veterinerlik fakültesinin kabul göreceğine inanıyordum. Bunun sebebini sorarsanız 2010 yılın Ankara da bir kongrede yapıldı. Yapılan kongrede 500 yakın kişi katıldı. Bunarların içinde dünya veteriner hekimler birliği başkanı da dahil olmak üzere veterinerlik fakültesi dekanları, veteriner hekimler oda başkanları ve bakanlık yetkilileri katıldı.

Başkan Küçük sözlerine şöyle devam etti; Yapılan kongrede Dünya da ve özellikle Avrupa ülkelerinde veterinerlik fakültelerinin sayısı 3 ile 5 arasında değişmektedir. Türkiye de 21 Veterinerlik Fakültesi bulunmakta ve 22. Aksarayımızda açılacak. Bunun birinci sebebi fakülte enflasyonun çok olması,  ikinci sebebi ise yıllık 1500 ile 2000 civarında veteriner hekimin mezun olmasıdır. Türkiye de  Avrupa eğitim birliğinin kraterlerine uyan birkaç tane fakülte var. Bu fakültelerinin kabul görmemesinin nedeni krater fiziki alt yapısının ve akademik kadronun yetersiz olduğu görülmüş. Ve kongrede bu nedenlerden dolayı yeni fakültelerinin tavsiye kararı çıkmıştı. Fakültenin açılmasına katkısı olan öncelikle üniversite yönetimine, Milletvekillerimize,siyasilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi. Önemli olan fakültenin açılmasıyla iş bitmiyor. Asıl iş bundan sonra başlıyor. Dünya da veteriner hekimliği mesleği çok stratejik ve önemli bir konuma gelmiştir. Dünya da 250 Zoonoz hastalığı var. Küçük, Zoonoz hastalıklar insanlar ve hayvanların birbirine bulaştırabildikleri ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanabilir. Dünya Sağlık örgütü; Zoonoz hastalıkları, doğal koşullarda insanların ve hayvanların birbirine bulaşan hastalığı olarak tanımlamaktadır. Bunlar kısa zaman içersinde şahit olmuştuk. Örnek verecek olursak; kuş gribi, domuz gribi, deli dana hastalığı vb. hastalıklara şahit olmuştuk. “Tek Sağlık Tek Dünya” konsepti oluşmuştu. Bu konseptle bu hastalıklarının tıbbi olarak öne geçilemeyeceği ve bu yüzden veteriner hekimlerle koordineli olarak yapılması kanaatine varılmıştır. Bu koordine ile veteriner hekimlere büyük görevler düşmüştür dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.