Yasayla satıp rica ile alıyorlar

Yasayla satıp rica ile alıyorlar
Yabancı bankalar yoldan geçen üreticiyi çevirip ödeyemeyeceği büyüklükte kredi vermek istiyorlar.

Ödeyemeyince de “zilliyet hakkıyla” topraklarına el koyuyorlar. Olay Başbakan Erdoğan’a iletildi. Hatta Başbakan bazı bankaların el koyduğu tarlaları sahiplerine iade ettirdi. Yani yasayla yüzde 300 oranında artırılan “yabancıya toprak satışı”nda artık rica ile geri alımlar başladı..

Yabancılara toprak satışının 25 dönümden 600 dönüme çıkartılmasının ardından bir tehlike de yabancı bankalardan geldi. Yabancı bankalar çiftçilere ‘ödeyemeyecekleri’ büyüklükte kredi verip, çiftçilerin topraklarına el koyuyor. Bu yolla arazilerin yabancılara satılmasındaki sınır da aşılmış oluyor. Sonuç olarak Türkiye’nin geleceği ‘satın alma yoluyla işgal’ tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, yabancı sermayeli bankaların çiftçilere kredi vermek için kıyasıya yarıştığını ve çiftçilerin düşürülmek istendiği tuzağı anlattı. Sorman, “Yabancı sermayeli bankalar, neredeyse yoldan geçen üreticiyi çevirip ödeyebileceğinden fazla kredi vermeye çalışıyor. ‘Bu krediler ödenmesin, topraklara sahip olalım’ diye düşünceleri var. Türkiye’de yabancılara yapılan satışlar zilliyet hakkıyla yapılıyor. Biz vatandaşlar olarak mülkiyet hakkına sahibiz ama yabancılar zilliyet hakkına sahip olduklarından maden de çıksa, petrol de çıksa arazinin sahibine ait oluyor. Bu ülkenin topraklarında bütün yabancı şirketlerin gözü olduğu için yabancı bankalar son dönemde çiftçiye aşırı derecede kredi verip borçlandırma yoluna gidiyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bu durum geçerli. Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’ın memleketi Sakarya’da bir özel banka kredi verdiği bazı çiftçilerin arazilerine el koydu. Sayın Bayraktar, konuyu Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletti. Şimdi banka bu yerleri tekrar çiftçiye geri veriyor. Manisa bölgesinde de kredi nedeniyle bankalara geçen araziler var.”

Arazi Ve Mülk Satışı Hızlandı

Sadece Tekirdağ’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında satışlar patlamış durumda. Yabancıların Türkiye’de en çok taşınmaz edindikleri ilçelerin ilk sırasında yer alan Alanya’da, Mütekabiliyet Yasası’yla birlikte tapu işlemleri yüzde 60 arttı. Alanya Tapu Sicil Müdürü Çetin Özdemir daha önce 60 ülkenin yer aldığı listenin, yabancılara mülk satışının önünü açan yasa ile birlikte 180 ülkeye çıktığını belirtmiş, 2,5 aydır 600’e yakın işlem yaptıklarını söylemişti. Bu bilgiye göre yabancı şirketler, en çok araziyi Muğla’dan aldı. Sadece 85 şirket, 4 milyon 749 bin 710 metrekare büyüklüğünde araziyi satın aldı. Muğla’yı 1 milyon 522 bin 203 metrekare alanla Antalya, 1 milyon 441 bin 371 metrekarelik alanla İstanbul takip etti.

Almanlar, Avustralyalılar Ve İngilizler Başı Çekiyor

Türkiye’den arazi ve mülk alan yabancıların başını Almanlar çekiyor. Bunu Avustralyalılar ve İngilizler takip etti. 37 bin 819 İngiliz, Türkiye’den 6 milyon 451 bin 357 metrekare büyüklüğünde 27 bin 22 taşınmaz aldı. 30 bin 412 Alman ise, 65 milyon 166 bin 746 metrekarelik 49 bin 399 taşınmaz aldı.

Müezzinoğlu: Arazi Satışı Yapmayın

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da çiftçileri uyarmıştı. Yabancılara toprak satışı yapılması halinde, “durum çok farklı noktalara gelecektir” diyen Bakan Müezzinoğlu, yabancılara toprak satışının, “bakanı” olduğu hükümet tarafından yaygınlaştırıldığına ise hiç değinmemişti. Müezzinoğlu, “Ne olur arazilerinize sahip çıkın, arazi satışı yapmayın. Yaparsanız bile kendi aranızda yapın. Arazilerinize, bölge insanı, Tekirdağlı, Edirneli, Kırklarelili sahip çıkmalı. Sahip çıkmadığı takdirde durum çok farklı noktalara gelecektir” şeklinde uyarıda bulunmuştu.

Yabancılara Toprak Satışı Vali’yi İsyan Ettirmişti

Yabancılara yönelik toprak satışının 25 dönümden 600 dönüme çıkmasına geçtiğimiz aylarda Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da isyan etmişti. Çiftçilerle bir araya gelen Vali Yerlikaya,”Dünyanın ilk 4 zengini blok, tek tapu olarak yekün verimli tarım arazilerini son 10 yıldan beri topluyor. Bizim şehrimiz yüz ölçümümüzün yani 6 bin 313 kilometre karenin yüzde 56.6’sı tarım arazisi. Şehrimizin tarım arazilerine yönelik onu elde etmeye, arazi, arsa, tarla toplamaya yönelik bir gayretin olduğunu işittim. Valiniz olarak, bir kardeşiniz olarak, ben dahi ‘1 dekar araziyi bana verin parası neyse alayım’ dersem lütfen buna cevap vermeyin. Topraklarınızı satmayın” demişti. merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.