Yerelde etkinlik artıyor

Yerelde etkinlik artıyor
2002 yılında yerel yönetimlere 5 milyar TL verilirken 2010 yılında 20 milyarı TL'yi aşan kaynak aktarıldığını anımsatan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yerel yönetimlerin etkinliğinin her geçen gün artırıldığını söyledi

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Yerel Yönetim Reformuna İlişkin Bölge Çalıştayı'na katılmak için Konya'ya gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 2002 yılından bu yana yerel yönetimlerin daha etkin çalışması için birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i Birlik Parkı'nda karşılayan Vali Aydın Nezih Doğan, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya milletvekilleri Mustafa Kabakçı, İlhan Yerlikaya ve Kerim Özkul daha sonra Hilton Garden Gnn Otel'e geçtiler. Hilton Garden Gnn Otel'de Yerel Yönetimler Strateji Belgesi Çalıştayı'nda yerel yönetim çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan İdris Naim Şahin, birey, toplum ve ülke hayatında vazgeçilmez derecede önemli olan yerel yönetimlerin daha etkin olması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, hükümetin bu alanda birçok projeyi hayata geçirdiğini söyledi. 2002 yılından bu yana KÖYDES ve BELDES projeleriyle yerel beldelerin kalkınmasını amaçladıklarını aktaran Bakan Şahin, KÖYDES Projeleriyle 7 milyon, BELDES Projeleriyle ise 3 milyon insan gerçekleştirilen hizmetlerle yaşam kaliteleri yükseltilmeye çalışıldığını belirtti.

YEREL YÖNETİMLERE 2002'DE 5 MİLYAR TL AKTARILIRKEN 2010'DA 20 MİLYAR TL AKTARILDI

2002 yılında yerel yönetimlere 5 milyar TL verilirken 2010 yılında 20 milyarı TL'yi aşan kaynak aktarıldığını anımsatan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Günümüzün küreselleşen dünyasında yönetim alanında yerinden yönetimin güçlendirilmesi, vatandaşın yönetime katılımının sağlanması ve etkin bir sivil toplumun oluşması yönetimin olmazsa olmazı durumuna gelmiştir. Yerel yönetimin yaptığı hizmetler doğrudan vatandaşın hayatını etkileyen hizmetlerdir. Yerel yönetimler insanların demokrasiye katılımını sağlıyorlar. Bunun doğal bir sonucu olarak dünyada ve bizim ülkemizde yerel yönetimlerin; görev, yetki ve sorumluluklarıyla kullandıkları kaynaklar ve kamu yönetimi sistemi içindeki ağırlığı artmaktadır. Ülkemizde 1980 yılında yerel yönetimlerin görevleri hususunda çalışmalar yapılmış ama sistemdeki önemli çalışmalar 2003'ten yapılmaya başlanan çalışmalarla olmaktadır. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve çalışma alanları genişletilmek üzere bununla ilgili kanunlar iyileştirilerek yerel yönetimlerin hizmetleri özerkleştirilmiştir. Yerel yönetimlerimizin daha etkin hizmet yapmaları için gerekli çalışmalar ve projeler hayata geçirilecektir" dedi.

'YEREL YÖNETİM KALKINMA REFORMU DOĞRU YOLDA İLERLİYOR'

Türkiye'de devam eden yerel kalkınma reformu doğru yolda ilerlediğini aktaran BM Daimi Temsilcisi Virika Richard Golinski, "BM destekli Yerel Yönetim Reformu, yurttaşlara etkili hizmet verilmesi, ekonomi-sosyal uyum ve toplumda daha şeffaf siyasi kurumların oluşturulması için önemli. Bu durumlar demokrasinin temel direkleridir. Yaklaşık 2 yıl önce başlanan çalışmanın çalıştayı yapılıyor. Bu çalışma Avrupa Birliği (AB) - Türkiye arasında Türkiye'nin AB'ye girmesinde yapılan antlaşmaydı. Projenin ikinci aşaması Kasım ayında bitiyor. Reform çalışmaları iyi ama yeni düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ama sonuç olarak Yerel Kalkınma Reformu doğru yolda ilerliyor" ifadelerini kullandı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Valadi de, "Yerel Kalkınma Reformu çalışmaları fena değil. İçişleri Bakanlığı bu kalkınmayla ilgili şehirlere vali yardımcıları atayarak bu işi iyi sahiplendiğini gösteriyor. Ama çalışmaların artırılması gerek. Mesela yerel yönetimde kadın yöneticiler az. Ülkede bir tane kadın Vali ve sayıları çok olmayan belediye başkanı var. Bunun artırılması gerekiyor" dedi.

'DEVLETLER İÇİN EN ZOR ŞEY SİYASET ÜRETMEKTİR'

Devlet yönetiminin olmazsa olmazı vatandaşlarına yönelik kamu hizmeti üretmek olduğunu belirten Vali Aydın Nezih Doğan da, "Biz devlet yönetimi içinde büyüdük. Devlet yönetimi vatandaşlarına kamu hizmeti üretir. Bunu yapmak kolaydır. Hastane, okul ve diğer kamu kurumları yaparsınız. Bu hizmetin en önemli durumu halkı mutlu etmektir. Devlet yönetiminin en zor işi ise siyaset üretmektir. Siyaset üretilmezse ülke diğer ülkelerin gerisinde kalır. Ülke ürettiği siyasetle kum hizmeti yaparak, insanları bu hizmetlerle mutlu ederek daha demokratik olma yolunda ilerlemelidir. Ülkemiz son 10 yıldır bunun için çalışıyor" diye konuştu.

'2004 YILINDAN SONRA YEREL YÖNETİMDE YERİNDE YÖNETİM ANLAŞIYI HAKİM OLMAYA BAŞLADI'

Cumhuriyet tarihine bakıldığında yerel yönetimi 3 döneme ayırt edilebileceğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, "Yerel yönetim anlayışını 1980'e kadar olan yerel yönetim, 1980-2004 yılları arası yerel yönetim ve 2004 sonrası yerel yönetim olarak ayırmalıyız. 2004 yılından sonra başlayan süreçte yerel yönetimlerin etkinlikleri artırılarak yerinde yönetim anlayışı hakim olmaya başlatıldı. Bizler yerel yöneticiler olarak bölgelerimize en güzel hizmeti vermeye çalışıyoruz. Yerel yönetimin daha etkili olması bir süreçtir. Gelecekte yerel yönetimler daha güçlü olacaktır. Hükümetimizin iktidara geldiği yıldan bu yana yerel yönetime verdiği katkılardan dolayı takdir ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Mahalli İdareler Genel Müdürü Yavuz Selim Köşger de, Yerel Yönetim Kalkınma Reformu ile Mahalli İdareler de hizmetlerin daha etkin ve hızlı olduğunu söyledi.

MUSTAFA AKÇA MERHABA


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.