Yılkı atları kısırlaştırılıyor

Yılkı atları kısırlaştırılıyor
KONYA Emirgazi ve Karadağ'da yaşayan yılkı atları hızla çoğalıyor. Artışın önüne geçmek için ekipler kısırlaştırma çalışmalarına başladı. Öte yandan yaban hayvanları iyi bir kış geçirirken, domuzla mücadele ise sürüyor.

Bölgede yılkı atlarının sayısı bini geçti. Yılkı atlarındaki aşırı artış ekipleri önlem almaya yöneltti. Atlarda kısırlaştırma çalışmaları devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, yaban hayatı ve av faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Konya ve Karaman bölgesinde çok sayıda yılkı atının bulunduğunu dile getiren Kocaman, Emirgazi'de 300'ün üzerinde, Karadağ'da ise 800'e yakın yılkı atının bulunduğunu belirterek, "Atlar hızla çoğalıyor. Her dişi senede bir yavru dünyaya getiriyor. Yılkı atlarının çoğalmasını engellemek amacıyla kısırlaştırma çalıştırmaları yapılıyor. Atlar bazı tarım alanlarına zarar veriyor. Bu yönde şikayet aldık. Geçen yıl Emirgazi'de bir at tarlaya girdi diye vuruldu. Atlar her ne kadar yabanileşmişse de bu atların bir sahibi var. Tarımda mekanizasyon artınca atlara ihtiyaç kalmadı. Tarımda at değil, traktör kullanılıyor. Vatandaş ata ihtiyaç kalmadığı için atı doğal yaşama bırakıyor. Dağa bırakılan at zamanla yabanileşti. Atların genetik değeri de yok. Anadolu'da böyle bir ırk yok" diye konuştu.

 

YABAN KOYUNU SAYISI ARTIYOR

Yaban koyunları hakkında da bilgi veren Kocaman, "Karadağ'da 70 adet yaban koyunu mevcut. Bozdağ'da ise 500'ü tel örgü içerisinde, 100'ü de tel örgü dışında olmak üzere 600 adet var. Yaban koyunların sayısı da artıyor. Bazı koyunları değişik yerlere gönderdik. Gönderdiğimiz yerlere uyum sağladılar. Koruma altına aldık. Koyunların artışı sürüyor. Koyunları avlandırmıyoruz. Koyun avı yasak" sözlerini kullandı.

DOMUZLA MÜCADELE SÜRÜYOR

Bölgede yaban domuzuyla mücadele çalışmalarının da devam ettiğini belirten Kocaman, yaban domuzlarını avlandırıyoruz. Domuzlar bağ ve bahçelere, tarım alanlarına zarar veriyor. Bu yönde bize dilekçe verenler oldu. Şikayetler alıyoruz. Sıkıntıyı çözüme kavuşturmak için av izni veriyoruz. Köylü domuz avına çıkıyor. Yaban domuzu sayısı da hayli fazla. Av ile bu sayı düşüyor" diye konuştu.

KİMSE KATLİAM YAPMASIN

Bölgenin hayvan varlığında gözle görülür bir artışın yaşandığını, avcıların eskisine göre daha bilinçli olduğunu da ifade eden Kocaman, başı boş bir avcılığın görülmediğini söyledi. Kocaman, şunları söyledi: "Av dönemleri dışında ava çıkan sayısı azaldı. Yırtıcı türlerde de artış var. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Enstitüsü'nde keklik üretimine de başladık. Yılda 50 bin keklik üretilecek. Bu sene ilk yavruları alacağız. Biyolojik mücadelenin devamını sağlayacağız. Bu tür faaliyetler hayvan varlığını artırıyor. Av faaliyetini katliama dönüştürmemek lazım. Avı bir spor faaliyeti gibi görmek şart."    

YABANCILAR AV İÇİN GELİYOR

Yabancıların daha çok domuz avı için geldiğini de sözlerine ekleyen Kocaman, "Yaşlı erkek hayvanları belli aralıklarla avlandırıyoruz. Av karşılığında bir ücret alıyoruz. Bu şekilde hem ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz hem de bölge halkı gelir elde ediyor. İhaleye çıkıyoruz. İhaleleri turizm firmaları alıyor. Onlar da Amerikalılar'a, Ruslar'a veya İngilizler'e satıyor. Av turizmi biraz pahalı. Kasım ve Aralık ayında çok sayıda yabancı avcı geliyor" açıklamasında bulundu.

SOSYAL MEDYAYI TAKİP EDİYORUZ

"Kaçak avlanmada artış yok" diyen Kocaman, "Vatandaş kuralları ve cezaları biliyor. Avcı eğitimlerinin de faydası oluyor. Avcılar yalnış işlere girmiyor. Avcılık camiasında bilinçlenme var. Her eline silah alan ava çıkmıyor. Sosyal medyayı da takibe alıyoruz. Kaçak avlanırken çektiği fotoğrafı paylaşanlara ceza kesiyoruz" cümlelerini kullandı. Son olarak sokak hayvanları hakkında gelen şikayetlere de değinen Kocaman, "İnsanlar özellikle köpeklerden korkuyor. Bütün köpekler zararlı değil. Sadece bazıları zarar veriyor. Ancak dengeyi bozmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.  

SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK

Kar yağışının azlığı sebebiyle yaban hayvanlarının bu yıl iyi bir kış geçirdiğini de dile getiren Kocaman, "Yaban hayatı noktasında bu yıl sıkıntı yaşamadık. Stoklardaki yemleri, pazar artıkları ve sakatları hayvanlar için doğaya bıraktık. Yabani hayvanların su sıkıntısı yaşamaması için şamandıralı sulama sistemi de devreye girdi. Kar ve yağmur suları depolanacak. Daha önce tankerlerle su taşınıyordu. Bu zahmetli ve masraflı bir işti. Bu sıkıntı da aşılmış oldu" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI 

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.