Yün üreticinin elinde kaldı! Sanlav, "Yün ihtiyacı olan varsa hiçbir ücret ödemeden yünlerimizi götürsün"

Yün üreticinin elinde kaldı! Sanlav, "Yün ihtiyacı olan varsa hiçbir ücret ödemeden yünlerimizi götürsün"
Eskilli üreticiler, hava sıcaklarının artmasıyla birlikte koyunların yünlerini kırktı. Koyundan bol verim almak amacıyla gerçekleştirilen kırkım işlemi ilçe genelinde bitti.

Kırkılan hayvanlar, fazlalık yapan yünlerin alınması sayesinde daha da gelişiyor. Kış aylarında yem ve samanla, bahar aylarında meralarda beslenen küçükbaş hayvanlar, beslenmeye göre yün verirken, bu sene yünlerin geçen senelere oranla daha iyi olduğu kaydedildi.

Bu yıl yağışların bol olmasıyla birlikte koyunları kırkmanın oldukça kolay olduğunu kaydeden Eskil'in Yazır Yaylası'ndan Hasan Sanlav, “Hıdırellez sonrası kırkıma başladık ve geçtiğimiz günlerde tamamladık. Zamansız kırkma olursa bu sefer hayvana zarar veririz. Havaların güzel olmasını bekledik ve kırkımı gerçekleştirdik, ancak yünün yüzüne bakan yok. Her yıl başka şehirlerden buraya iki yün alıcı geliyordu, bu sene ikisi de gelmedi. Kendilerini aradım. Yünü yurt dışına gönderiyorlarmış. Bu sene koranavirüsten dolayı o da mümkün olmamış. 110 koyundan yaklaşık 200 KG yün elde ettim şu anda evde bekliyor ve hiçbir şekilde değerlendirebileceğim bir alan yok bu gidişle çöle dökeceğiz. ihtiyacı olan hemşehrilerimiz varsa hiçbir ücret ödemeden götürsünler en azından bir kardeşimizin işine yarasın." diye konuştu.

Zamanla birlikte yüne verilen önemin azaldığına vurgu yapan Sanlav, "Eskiden yün çok para ediyordu, ancak şimdi öyle değil, çünkü eskiden yünlerle çorap, giyim, yorgan, patik ve yastık, yatak, keçe, kebe, kilim ve halı imal ediliyordu. Bu tür gelenekler kayboluyor. Geçmişte koyun yünü bölgede büyük rağbet görürdü. Koyun yünü ile yapılan yorgan, yastık ve yatak kışın çok rahat ve sıcak oluyor. Annelerimiz, ninelerimiz koyunların yünlerden elde ettikleri ipleri çeşitli kök boyaları ile renklendirerek yün kazaklar, çoraplar, eldivenler, çok güzel halılar ve kilimler dokuyordu. Fakat şimdi bunları yapan çok az. Fabrikasyon ürünler çoğaldıkça, insanlarımız da geleneklerinden gittikçe uzaklaşıyor.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

d59ab1ba-a94a-48bb-8432-9279c63e68b4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum