Aksaray Üniversitesi ve Rektör Seçimi!
Aksaray Üniversitesi 17 Mart 2006 tarihinde kuruldu. Prof. Mustafa Acar Prof. 18 Mayıs 2011’den bu yana Aksaray Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır. Aksaray’ın ilk kurucu Rektörü Prof Necdet Sağlam’dır. Dolayısıyla Prof Mustafa Acar üniversitenin 2. Rektörüdür.
Aksaray Üniversitesi 10 yıllık dönemde hızla büyümüştür. Bu gün 18.000 Civarında öğrenci eğitim görmektedir. Kuruluştaki zorlukları, bu dönemde yaşanan çeşitli sıkıntıları bir tarafa bırakırsak, üniversite yavaş yavaş rayına girmekte, açılan fakültelerin yanında yeni fakültelerin açılması için bina inşaatları devam etmektedir. Yapılan hizmetleri takdirle karşılıyorum. Ancak, yapılanlar kesinlikle yeterli değildir. Üniversite ivme kazanamamıştır. Zira, Merkez nüfusu bir birine yakın Aksaray, Kırıkkale, Isparta, Aydın Üniversiteleri ile Aksaray Üniversitesini karşılaştırdığımızda, yaklaşık olarak Aksaray Üniversitesi, öğrenci sayısı, kadrosu itibariyle bu üniversitelerin ancak üçte biri kadardır. Büyüme olmakla birlikle, yavaş kalmakta aradaki açık kapatılamamaktadır. Makas aleyhte açılmaktadır. Üniversiteleri özellikle Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi geliştirmektedir. Diş Hekimliği ve Tıp Fakülteleri şehre hizmet verdiği için üniversitenin nimetlerinden vatandaş doğrudan istifade edebilmektedir. Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakülteleri üniversitenin diğer bölümlerinin toplamından daha fazla şehre katkı sağlayacaktır. Bu vesile ile burada Rektörlerimizin yaptığı ve netice alabildikleri olumlu hizmetlere de hassaten teşekkür ediyorum.
Aksaray Volkanik Bölgede olması nedeniyle, Hasandağı’nın oluşturduğu lav (magma tabakası) suların ağır metale yani arsenik zehirine bürünmesine sebep olmakta, bu da bölgede Kanser, Ayzaymır, Parkinson gibi hastalıkların çok fazla görülmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle, bölgemizde Tıp Fakültesi Hastanesi, Araştırma Hastanesi veya tam teşekküllü Kanser Erken Tanı ve Araştırma Hastanesi(Onkoloji Hastanesi)ne acil ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bağlamda ilimiz kavşak noktasında olması nedeniyle, Trafik Hastanesine de ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyaç, sadece Aksaray için değil; Niğde ve Nevşehir içinde geçerlidir. Üç ilin ortasındaki durumda olan ilimize hastanenin açılması bölgenin ihtiyacını karşılamada önemli bir hizmet ifa edecektir. Aksaray üniversitesine bu üniteleri katacak bu konuda çalışma yaparak netice alacak rektöre ihtiyaç olduğu izahtan varestedir.
Günümüzde ilimiz için ikinci üniversitenin adı geçmektedir. Vatandaş arasında şayia olarak bu durum anlatılmaktadır. Bizim lisanımızda şüyu vukuundan beterdir diye bir söz vardır. Belki ilerideki yıllarda ikinci üniversite de açılacaktır. Ancak, şu anda mevcut Üniversiteye Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ile bunların hastanelerinin açılması Aksaray’a çok daha faydalı olacaktır. Halen otobüs firmalarının sabah saat 5 deki seferlerinin yolcuları Ankara, Kayseri, Konya’ya giden hasta ve yakınları oluşturmaktadır. Ülkemizde doktor açığı varken; ihtiyaç fazlası 30 yakın eczacılık fakültesi eğitime devam etmekte, dışarıdan doktor getirerek çalıştırmak için yasa çıkarılmaya çalışılmaktadır. Fazlalık durumunda olan bu fakültelerin ihtiyaç olan bölgelere dağıtılarak tıp ve diş hekimliği fakültelerine dönüştürülmesi hem kaynak hem de yetişmiş insan israfını ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla dışarıdan ithal doktor getirilmesi gibi yasal zemin oluşturmaya yönelik çok yanlış uygulamaya ihtiyaç kalmayacaktır.
İlk Rektörün Hacettepe Üniversite bünyesinde eğitime başlamak üzere Tıp fakültesi açılması için gayret ettiğini medyada defalarca izledik. Seçimde de en fazla oyu almasına rağmen, rektör olarak atanmaması nedeniyle, yerine seçilen rektörden böyle bir faaliyet göremedik. Faaliyeti varsa da ya kamuoyuna aksetmedi ya da bizler göremedik. Tıp Fakültesi ve Hastanesi hem üniversitenin büyümesine hem de ilin büyümesine ivme kazandıracak önemli bir eğitim müessesesidir. Bu nedenle, özellikle bu hizmeti yapacak Aksaray’lı rektör adaylarına acilen ihtiyaç vardır. Aksaray’ın sıkıntılarını bilen o sıkıntılarla yoğrulan, bunun acısını yüreğinde hisseden Aksaray’lı bir ilim adamının Nisan 2015 tarihinde yapılacak seçimde rektör olması bu açıdan çok önemlidir. Bildiğim kadarı ile Helvedere’li olan Prof Himmet Karadal hemşerimiz de rektör adayıdır. Üniversitenin ve Aksaray’ın sorunlarını çözmek için kendi insanımızı tercih etmenin ilimize ve bizlere karşılığının en iyi şekilde hizmet alarak döneceğini düşünüyorum. Bu nedenle, Himmet Karadal hemşerimizi n adaylığını içimizden biri olması ve yukarıda bahsedilen hususları başarabilecek potansiyele sahip olması nedeniyle,( oyum olmadığı için fiilen olmasa bile) yürekten kendisini destekliyorum.
Hayırlı hizmetlere vesile olmalarını yüce mevladan niyaz ederek, kendisine kolaylık ve başarılar diliyorum. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.