Arama Motoru Nedir, Ne İşe Yarar?
Peki bu dillerden düşmeyen arama motoru nedir? Arama motoru internet kullanıcılarının istedikleri aramaları yapmak için kullandıkları bir platform olmakla birlikte web sitelerinin yapılan aramalar sonucunda listelenmeleri dijital dünyadaki görünürlüklerini etkiler. Bunun için web sitelerinde arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO çalışmaları uygulanır. Siz de web sitenizin arama motorlarının üst sıralarında listelenmesini istiyorsanız Atalay Sidar ve ekibinden oluşan Simur Digital ile iletişime geçebilirsiniz.
Arama motoru web tabanlı bir program olarak internet üzerindeki içerik sağlayıcılarından yani web sitelerinden içerik toplar. Daha sonra bunları düzenler ve sunar. Arama motoru bir kullanıcı sorgulama yaptığı zaman kullanıcının yapmaya çalıştığı arama ile en iyi şekilde eşleşen sonuçları en kısa süre içinde listelemeye odaklanır.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorları internet üzerindeki içerik sağlayıcıların yani web siteleri ile blogların sayfalarını bot ya da örümcek sayesinde düzenli bir şekilde ziyaret eder.İçlerindeki bilgileri tarar. Bu işlemi gerçekleştirmek için site içindeki tüm linkleri takip eder.
Taradığı verileri arşivleyip indeksleyerek dizine ekler. Bu aşamada arşivlediği sayfaların neyle ilgili olduğunu anlamaya çalıştığı gibi anladıklarını cinslerine göre ayırdıktan sonra dizininde depolar. Son aşam tüm sayfaların sıralanmasıdır. Bunun yapıldığı sırada tüm siteler içinde aranan sözcülerin yer aldığı genel ve özel alanları kontrol eder. Kendi algoritmasına göre ilgili ve kaliteli olarak nitelediği sonuçları Search Engine Result Page yani SERP’lerde sıralar.
Arama motorları temel olarak arama kutucuklarına yazılan terimlerle yani anahtar kelimelerle ilgili en doğru sonuçları en kısa zamanda getirmeyi amaçlar. Arama yapılan sorgularla ilgili olarak ne kadar doğru, hızlı ve fazla sonuç sıralanırsa kullanıcılar arama motorunu o kadar çok kullanır. Bir arama motoru ne kadar çok kullanılırsa o arama motoru o kadar fazla reklam alacaktır.
Diğer bir deyişle rasyonel bir şekilde davranan arama motoru aranan kelimelerle ilgili en doğru sonuçların en kısa sürede kullanıcıya listelenmesi görevini üstlenir. Kullanıcı sayısının artması maksimum düzeyde reklam alma yoluyla kârını maksimize etmesini sağlar.
Dünyada En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?
Şu anda dünyada ve Türkiye’de en çok kullanıla arama motoru Google’dır. Türkiye’de Google’ı Yandex ve Yahoo! arama motorları izler.
Web sitesi robots.txt dosyası ya da noindex etiketiyle arama motorlarının erişimine kapatılmadığı sürece herhangi bir işlem yapılmasa dahi arama motorları belirli bir süre içinde web sitesini dizinlerine dahil eder. Böylece Google arama sonuçlarına eklenmek için bir işlem yapılması ya da ücret ödenmesi gerekmez.
Web sitelerinin indekslenme süresi için belirleyici olan kavramlar yazılım, alan adının yaşı ve web sitesinin ne adar trafik aldığı olarak sıralanabilir. İlk aydan itibaren yüksek organik trafik alan web siteleri alan adı yeni olsa da ilk hafta itibarıyla mevcut tüm sayfalarıyla Google dizinine girebilir. Günde yalnızca 10-15 adet organik trafik alan web sitelerinin dizine alınması için doğal olarak daha uzun süreye gereksinim duyulur.
Ayda 10.000 ila 100.000 arası organik trafik alan web sitelerinin yeni yarattığı sayfalar genellikle 24 ila 48 saat arasında değişen sürelerde Google dizinin alınabilir. Bununla birlikte trafiği çok düşük olan bir web sitesinin yarattığı yeni sayfa da çok daha uzun sürede dizine girer.
Bir web sitesinin Google arama motoruna eklenmesi için Google Search Console platformu kullanılmalıdır. Google Search Console temelde Google’ın sunduğu ve Google arama sonuçlarında web sitesinin nasıl yer aldığının izlenmesine, yönetilmesine ve mevcut sorunların giderilmesine yardımcı olan ücretsiz bir hizmet olarak tanımalanabilir.ana hatlarıyla Google Search Console Google’ın web sitenizi nasıl bulduğu, kullanıcıların sitenizi nasıl bulduğu ve web sitenizdeki bazı teknik sorunların neler olduğu gibi sorulara cevap veren hizmetler sunmaktadır.
Bir site haritası yükleyerek ya da Google’dan tüm sitenizi taramasını isteyerek indekslenme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bunun yanı sıra web sitenizin Google arama sonuçlarında görünme sıklığını, web sitenizin gösterilmesini sağlayan arama sorgularını, arama yapanların bu sorgular için ne sıklıkta tıklama yaptıklarını öğrenmeniz de mümkün olur. AMP, mobil kullanılabilirlik ile ilgili sorunları tespit etmek, indesklenmeye yasaklanmış sayfaların listesini gözlemlemek, web sitenize hangi sitelerden backlink geldiğini yani web sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiğini öğrenmek mümkündür.
Simur Digital kurulduğu günden bu yana pek çok müşterisini binlerce kelimede çok daha görünür bir hale getirmiştir. Bunun sonucunda web sitelerine alınan organik trafik kat kat artırılmıştır. Siz de SEO yani arama motoru optimizasyonu hizmetleriyle ilgili bilgi almak için hemen Simur Digital’in uzman ekibi il iletişime geçebilirsiniz. Böylece web siteniz özelinde planlanan ve titizlikle uygulanan SEO stratejileri sonucunda arama motoru sonuçlarında giderek yükselen sıralamanızın keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.