ASÜ’de Türk Modernleşmesi ve Atatürk konuşuldu
Mustafa Kemal Atatürk’ün 76’ncı ölüm yıldönümü münasebetiyle belirlenen konuyu, ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Yıldırım anlattı.
Mustafa Kemal’in Yetişmesinde Selanik Çok Önemli
Atatürk’ün doğduğu tarihsel sürecin onu olgunlaştırdığını, fikir ve düşüncelerinde de bunun net biçimde görüldüğünü belirten Yıldırım, “O dönem hem Osmanlı, hem de dünya önemli tarihsel süreçler yaşıyor. Bunlar Fransız İnkılâbı ve Osmanlı’nın çöküşü. Bu süreçlerin yaşandığı süre içinde doğmuş, büyümüş, yetişmiş bir insan Atatürk. Elbette devletin ve toplumun yaşadığı bu olumsuz hadiselerden Atatürk de büyük ölçüde etkilenmiştir” dedi. Mustafa Kemal’i şekillendiren önemli faktörlerden birinin de doğup büyüdüğü kent olduğu kanaatini paylaşan Cihat Yıldırım, “Selanik önemli bir kent ve Mustafa Kemal’in yetişmesinde, onun düşünce yapısında bu kentin rolü büyük. Çünkü Selanik o dönemde, Osmanlı’nın batıya açılan yüzü” şeklinde konuştu.
İnkılâplar Osmanlı’nın Dönüşüm Mücadelesinin Finalidir
Cumhuriyet projesinin ve cumhuriyet döneminde yapılan inkılâpların, son 2 asırda Osmanlı Devleti’nde devam eden değişim ve dönüşüm mücadelesinin sonucu ve bir nevi finali olduğunu anlatan Yıldırım, özellikle 19’uncu asırda, Sultan 3’üncü Selim’den itibaren daha radikal büyük dönüşümler planlandığını ama bir türlü başarılamadığını belirtti. Cumhuriyet sonrası yapılan inkılâplar ve bir takım değişimlerle ilgili tartışmaların köken itibarıyla Osmanlı’nın son dönemine gittiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Cihat Yıldırım, şöyle konuştu: “Osmanlı’nın son dönemlerinde yapılan değişikliklere baktığınızda batılılaşma, batıda var olan hukuk sistemini, siyaset sistemini, idare sistemini benimseme gibi bir anlayış var. Ama bir tarafta da eskiyi sürdürme alışkanlığı söz konusu. Osmanlı dönemi Türk modernleşmesi bir ikilem ortaya çıkarmıştır. Hukukta, siyasette, toplum yapısında, musikide bir ikilem oluşmuştur; eski ve yeni birlikte devam etmiştir.”
Yapılan konuşmanın ardından katılımcılar merak ettikleri sorulara yanıt aradı. Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin, akademisyenler ve öğrenciler iştirak etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.