Bayrak Şairi Arif Nihat Asya anılıyor
Türk Eğitim Sen İstanbul 5 No'lu Subesi'nin organizasyonu ile düzenlenecek anma töreninde Bayrak şairi için dua edilecek.
ARİF Nihat Asya (1904 - 1975)
Türk Edebiyat Tarihi'ne "Bay-rak Şairi" olarak adını yazdıran Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 yı-lında Çatalca'nın İnceğiz Kö- yü'nde dünyaya geldi. Babası Tokatlı Zîver Efendi, annesi Tır- novalı Fatma Hanımdır. Nihat Asya bir aylıkken babasının ölü-mü üzerine, akrabalannın hima-yesinde büyümek zorunda kal¬dı. İlköğrenimine köyünde baş¬ladı fakat daha sonra İstanbul'a geldi. Önce Haseki Mahalle Mektebi'ne daha sonra Gülşen'i Maarif Rüştiyesi'ne devam etti. Yatılı olarak girdiği Bolu Sulta-nisi kapatılınca, Kastamonu Sul- tanisi'ne aktarıldı. Liseyi bitirdik¬ten sonra, İstanbul Yüksek Öğ¬retmen Okulu'nun Edebiyat Bö- lümü'nden mezun oldu.
TÜRKLÜK VE VATAN AŞKI...
Milli Mücadele Dönemi'nde Ankara'da bulundu. Bu dönem onun şiire başladığı, Türklük ve vatan aşkı ile şiirler kaleme aldığı tarihlerdir. 1828 yılında Darülmu- allimin'i Aliye'den edebiyat öğret¬meni olarak mezun oldu ve Ada¬na kolej ve öğretmen okullarında edebiyat öğretmenliği ve yöneti¬cilik yaptı. 1948 yılında Edirne'ye tayin edildi. 1950-54 döneminde Adana Milletvekilliği, 1954 yılında Eskişehir milletvekilliği yaptı. 1962 yılında ise Ankara Gazi Li- sesi'nden emekli oldu. 5 Ocak 1975 tarihinde Ankara'da vefat etti. Edebiyatımızda "Bayrak" şa¬iri olarak tanınan Asya, Bayrak
şiirini Adana'nın kurtuluş günü olan bir "5 Ocak" ın heyecanı ile yazdı. Bir çok dergi ve gaze¬telerde yazılar yazdı. Şiirlerinde hece, arûz ve serbest vezinleri kullanan Arif Nihat, nazmın her tür ve şekliyle eserler vermiştir. Fikrin ağır bastığı şiirlerinde mil-liyetçilik konusu büyük bir yer tutar. Çok renkli ve değişik bi-çimli şiirler yazmış olan Asya, son şiirlerinde biraz da mistisiz-me yönelmiştir. Şiirinde daima bir yenileşme çabası içinde olan şair, etkilerden uzak kalarak kendine özgü bol renkli şiir dünyasını yaratmıştır.
Güzel ve zarif benzetmelerin yanı sıra, keskin zekâsının, şa-kacı mizâcının mahsûlü olan nükteleri, hicivleri, kelime oyun-ları üslûbunu tamamlayan önemli unsurlardır. Tarihimizin şanlı sayfalarını şiirleştiren şair, Rubai türünün yeni Türk edebi-yatında önemli şahsiyetlerinden kabul edilir. Bayrak ve vatan, onun mısralannda en usta anla-tıcısını bulmuştur.
Şiir Kitapları: Heykeltraş (1924), Yastığımın Rüyası (1930), Ayetler (1936), Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor (1946), Rubaiyyat-ı Arif (1956), Eııikli Kapı (1964), Kubbe-i Hadrâ (1956), Kökler ve Dallar (1964), Emzikler (1964), Dualar ve Aminler (1967), Aynalarda Kalan (1969), Kanatlar ve Gagalar (1946), Kıbrıs Rubaileri (1964), Avrupa'dan Rubailer (1971), Kova Burcu (1967).
Orta Doğu Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.