Belkaya ve İsmil ilçe olsun

Belkaya ve İsmil ilçe olsun
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Ereğli’ye bağlı belde olan Belkaya’nın ve Karatay’a bağlı İsmil kasabasının ilçe olması için kanun teklifi verdi.

Kanun teklifi gerekçesinde ise MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, şu ifadeleri kullandı: “Anayasanın 126. maddesinde; ‘Türkiye merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır’ hükmü mevcuttur. Bu hükmün işlerliğini sağlayan 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun birinci ve ikinci maddeleri hükmü de, Anayasadaki hükme paralel olarak ilçelerin kuruluşuna dair esas ve usulleri içermekte ve ilçelerin kanunla kurulmasını öngörmektedir.”

“Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı bir belde olan Belkaya, Aksaray, Ereğli, Emirgazi ve Bor arasında çok geniş topraklara sahip bulunmaktadır” diyen Kalaycı, “Daha önce Arısama olan ismi 1962 yılında Belkaya olarak değiştirilmiştir. Belkaya halkının en önemli gelir kaynağını nakliyecilik, hayvancılık ve tarım oluşturmaktadır. Özellikle nakliyecilik Belkaya ekonomisinde yüzde 75’e varan yer tutmaktadır. Büyük baş hayvancılıkla açık besiciliğe büyük rağbet gösterilmektedir. Kasabada 4 sulama kooperatifi, 5 de tarımsal kalkınma kooperatifi yer almaktadır. Belkaya’nın 2011 yıl sonu itibariyle nüfusu, TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 5 bin 118’dir. Buna göre Belkaya’nın nüfusu gerek Konya’da gerekse ülke düzeyinde birçok ilçeden daha fazladır. Belkaya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ilçe olmasında yarar bulunmaktadır. Bu nedenle Belkaya ilçe olmayı hak etmektedir” ifade etti. 

Konya il merkezinin doğusunda bulunan İsmil kasabasının, Karatay ilçesine bağlı yerleşim merkezi olduğunu aktaran Kalaycı, şunları belirtti: “Kasaba tarihi Anadolu'daki Türk-İslam tarihi ile eş zamanlıdır. Fatih'in Kuyud-u Hakaniyesinde Konya'nın Sahra Nahiyesine bağlı İsmil köyünden bahsetmektedir. Aynı belgeler içinde ' İsmilliler Çiftliği ' şeklinde de kayıtlar vardır. İsmil’in ekonomisinde tarım ve hayvancılık ön plandadır. İhracata dönük lale üretimi yapılmaktadır. Kuru tarım arazilerinde buğday, sulu tarım arazilerinde de şeker pancarı en çok yetiştirilen üründür. İsmil sıcak su açısından da zengin bir yerleşim yeridir. Afyon-Adana fay hattında oluşan kırık nedeniyle şifalı sıcak su kaynağına sahiptir. 3200 mineral değeri ile Türkiye’nin en şifalı sularından biridir.  İsmil’in ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ilçe olmasında yarar bulunmaktadır. İsmil’de; 3 İlköğretim Okulu, 1 Lise, Rehabilitasyon Merkezi, Sağlık Ocağı, Acil Servis Birimi, 3 Eczane, Jandarma Karakolu, PTT, Termal Tesisleri, Küçük Sanayi Sitesi, İdari Binalar, Lojmanlar mevcut olup, gelişmiş bir beldedir.

İsmil’in 2011 yıl sonu itibariyle nüfusu, TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 6 bin 215’tir. Buna göre İsmil’in nüfusu gerek Konya’da gerekse ülke düzeyinde bir çok ilçeden daha fazladır. Bu açıdan İsmil’de kabasa olmaktan çıkarılıp ilçe yapılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.