Altınekin'de bazı sulama kuyularının suyu tükendi!

Altınekin'de bazı sulama kuyularının suyu tükendi!
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, enerji maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde zamlandığını söyledi. Altınekin Sulama Birliği Başkanı Mustafa Sarıbaş ise, 37 kuyudan 27’sinin suyunun tükendiğini ve ekili arazilerin susuz kaldığını belirtti.

Altınekin Sulama Birliği Başkanı Mustafa Sarıbaş, 37 kuyularının bulunduğunu bunun 27’sinde suyun tükendiğini söyledi. Başkan Mustafa, mısır, ayçiçeği ve pancarın tarlada kaldığına dikkat çekti. Tahıl Ambarı Konya’da, çiftçi kuyularda suyun tükenmesi nedeniyle ürünlerini sulayamaz duruma geldi. Altınekin Sulama Birliği Başkanı Mustafa Sarıbaş, kuyularda suyun tükendiğini belirterek, dış havzalardan suyun getirilmesi gerektiğini söyledi.

37 KUYUDAN 10’U ÇALIŞIYOR

Konya Postası Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Sarıbaş, “Buğday ve Arpa’da beklenen rekolteye ulaştık. Fakat, yeşil mahsul dediğimiz mısır, pancar ve ayçiçeğinde suyun tükenmesi nedeniyle beklediğimizin altında verim alacağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu. Sarıbaş, Altınekin ilçesinin tarımda lider ilçe olduğuna dikkat çekerek, “Tarımda liderliğimizi kaybettik. Bunun altında yatan neden ise, suyumuzun tükenmiş olması. Her fırsatta yetkililere sesleniyoruz. Su sorunumuzu çözün diyoruz. Altınekin’de tarımın devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. Fakat, hep dinliyorlar ve bir şey yapmıyorlar” dedi.

DIŞ HAVZALARDAN SU GELMELİ

Altınekin ve bölgesi için dış havzalardan suyun getirilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Sarıbaş, “Biz Çumra ovası gibi bol suyu bulunan bir bölge değiliz. KOP bizim bu bölgeyi kapsamıyor. Konya’nın tarımsal su sorunu çözüldü deniliyor fakat Konya, Çumra ovasından ibaret değil. Çumra ovasından daha fazla ekim alanımız var. Suyun biran önce getirilmesi gerekir. Yoksa bu bölgede tarım bitecek” diye konuştu.

SU OLMAYINDA REKOLTE DÜŞTÜ

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise, buğday ve arpada rekoltenin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Bizim bölgemizin tek sorunu tarımsal sulama. Bu sorun yıllardır devam ede gelen bir problem. Biran önce su sorununun çözüme kavuşturulması gerekir” diye konuştu.

ENERJİ YÜZDE 100 ZAMLANDI

Bir önemli sorunun da enerji maliyetleri olduğuna dikkat çeken Başkan Kağnıcıoğlu, “Geçtiğimiz yıl bu mevsimlere kadar 10 bin lira elektrik faturası ödemiştik. Bu yıl aynı kullanıma sahibiz ve 20 bin liranın üzerinde elektrik faturası örüyoruz. Yüzde yüzlerin üzerinde bir artış söz konusu oldu. Tarımsal faturalardan sadece elektrik parasının alınmasını istiyoruz. Diğer alınan kalemlerin kaldırılmasını istiyoruz. Yada hazinenin finanse etmesi gerekir. Bu sorun devam ederse bununla birlikte devam eden su problemi bölgede tarımı bitirecektir” dedi.

DESTEK ALTINEKİNE DE VERİLSİN

Taban gübresi DAP'ta fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Başkan Kağnıcıoğlu, “Tonunu 2 bin 50 liraya aldığımız DAP gübre bugün 2 bin 800 liraya kadar çıktı. Bu zaten üretim yapamayan çiftçiye artık sen ekme demek anlamına geliyor. Biz Çumra havalisiyle aynı masrafı yapıyoruz. Aynı gidere sahibiz fakat onların aldığı birçok desteği alamıyoruz. Gübre desteğinden bizlerde faydalanmak istiyoruz” şeklinde konuştu. konyapostasi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.