Çiftçi Diyanet’ten fetva bekliyor
Meteorolojiden elde edilen bilgilere göre küresel ısınma sebebiyle önümüzdeki yıllarda dolu, sel, fırtına vb. doğal afetlerin artacağı öğrenildi. Bunun üzerine harekete geçen Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, tarım sigortasının zorunlu hale getirilmesine yönelik çalışma başlatılması gerektiğini vurguladı. Konya’da çiftçilerin yaklaşık yüzde 70’ine yakınının tarım sigortası bulunmadığını belirten Başkan Yağız, “Geçtiğimiz ay meydana gelen dolu yağışından çiftçimiz çok etkilendi. Girdi maliyetlerinin yüzde 100 artması nedeniyle zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçimiz bir yandan da doğal afetlerle boğuşuyor. Konyalı çiftçimizin yaklaşık yüzde 70’ine yakınının tarım sigortası yok. Biz Oda olarak tarım sigortası yaptırmanın önemini çiftçilerimize anlatıyoruz” dedi.
“ÇİFTÇİMİZ TARIM SİGORTASI YAPTIRMAKTAN ÇEKİNİYOR”
Konyalı çiftçilerin dini inançlarından dolayı tarım sigortası yaptırmaya sıcak bakmadığını belirten Murat Yağız, “Konya Ovamızda ve Türkiye’nin birçok bölgesinde çiftçimiz ekili arazilerinde tarım sigortası yaptırmaktan çekiniyor. Konyalı vatandaşlarımız genellikle milliyetçi muhafazakâr bir yapıya sahip oldukları için sigortayı caiz olarak görmüyor. Bu sebeple Diyanet işleri’nin çiftçilerimizi doğru bilgilendirmek adına tarım sigortasıyla ilgili bir fetva vermesini talep ediyoruz” dedi.
“TARIM SİGORTASI ZORUNLU OLMALI”
Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili kurumların tarım sigortasını zorunlu hale getirecek bir düzenleme yapmaları gerektiğinin altını çizen Murat Yağız şöyle konuştu: “İlerleyen yıllarda büyük doğal afetlerle karşılaşma durumumuz yüksek. Çünkü meteorolojinin bize verdiği bilgiler doğrultusunda önümüzdeki yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle daha büyük doğal afetler yaşanabileceği ifade ediliyor. Bu sebeple araçlarda sigorta yapılması nasıl mecburiyse, çiftçinin de tarım sigortası yaptırması zorunlu olmalı. Bununla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızın bir çalışma yürüterek tarım sigortası hakkında yeni düzenlemeler yapması şart.”
“ÇİFTÇİ ÖRTÜ ALTI ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİ”
Çiftçinin ürünlerini doğal afetlerden koruyabilmesi için örtü altı üretim modeline yönlendirilmesi gerektiğini de aktaran Yağız, “Tarım ve Orman Bakanlığımız, Ziraat Odalarımız ve üretici kuruluşlarımızın çiftçilerimizi örtü altı üretime yönlendirmesi gerekiyor. Belki gücümüz cam seralara yetmeyebilir ama en azından tül ve tül altı üretimle çiftçimizi yönlendirebilirsek meyve ağaçlarımızı ve sebze fidelerimizi bir nebze de olsa dolu vb. afetlerden koruma şansımız olabilir. Biz tedbirimizi alalım, taktiri Allah’a bırakalım” dedi.
Özel Haber : Müslüm Evci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.