Çiftçi İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine Gitmeden Desteklemede Dahil Bütün İşlemlerini Yaptırabilecek
Dijital teknolojinin hayatımızın her yerinde olduğa vurgu yapan Pakdemirli, Tarım ve Ormanın da bu dijital hamle içerisinde, güçlü bir alt yapıyla yerini aldığını kaydetti ve Bakanlığının dijital çalışmalarını paylaştı.
''E-DEVLET'TE EN FAZLA HİZMET VEREN BAKANLIKLARDAN BİRİYİZ''
Pakdemirli ilk olarak e-devlet üzerinden verilen hizmetlere değindi. ''Bugün 49 milyon vatandaşımız, 5 Bin 99 hizmete e-devlet üzerinden kolayca erişebiliyor.
Biz de Bakanlık olarak; 2018 yılında e-devlet entegrasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Şu ana kadar 77 entegre hizmeti, 270 kimlik doğrulama hizmetini vatandaşlarımıza sunuyoruz. E-devlet sisteminde en fazla hizmet veren Bakanlıklardan birisi olduğumuzu da önemle ifade etmek istiyorum.'' diye konuştu.
Bakan Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uydu teknolojilerini de yaygın olarak kullandığını kaydetti ve ''21. yüzyıl, aynı zamanda uydu teknolojilerinin de hızla geliştiği bir dönem! Bu teknolojiler, Dünya'da askeriyeden sonra en fazla tarımda kullanıyor.
Yine altını çizerek ifade etmeliyim ki; Türkiye'de uydu teknolojilerini en fazla kullanan Bakanlıklardan birisiyiz. Uydu görüntüleri sayesinde; tarım ve orman varlığımızı, su kaynaklarımızı izliyor, gelişmelerini takip ediyor, sorun varsa anında çözüm üretebiliyoruz. Uydu teknolojileri, ayrıca bilgi derinliğimizi de artırıyor. Ekilmeyen alanları izliyor, ürün var mı yok mu kontrol ediyoruz. Ekili alanlarda haritalama altyapısını oluşturuyoruz. Tarım arazilerinde yapılaşmaları, ormanların ve su kaynaklarının durumunu hep uydudan takip ediyoruz. Ayrıca, pamuk gibi bazı ürünlerde; desteklerin çapraz kontrolünü de uydudan aldığımız görüntüler sayesine yapabiliyoruz'' diye konuştu.
Coğrafi Bilgi Sistemlerinin de karar aşamasında oldukça önemli olduğunun altını çizen Pakdemirli;'' Coğrafi Bilgi Sistemleri ile uydu ve hava görüntülerini sayısal veriye çeviriyoruz. Yani, uydu görüntülerini ete kemiğe büründürüyor, dillendiriyor ve onlara hayat veriyoruz. Okunması kolay haritalar oluşturuyoruz. Özellikle belirtmek isterim ki; Bakanlığımızın tüm dijital sistemleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları ile entegre yapıdadır. Ve son 2 yılda, Bakanlık olarak; birçok projede Coğrafi Bilgi Sistemleri verilerini altlık olarak kullandık. Yine bu kapsamda; tarım parsellerinin tamamı sayısallaştırıldı. Yani 36 Milyon tarım parselinin her birini tek tek belirledik.
Ulusal Ölçekte Sayısal Toprak Haritaları oluşturuldu. Her bölgedeki toprak tipi ve özelliği bu haritalara işlenmektedir. Bu anlamda; pamuk gibi birçok üründe de, ekim alanlarını daha net tespit edebiliyoruz'' şeklinde konuştu.
Pakdemirli, 2019 yılı şubat ayında hayata geçirilen 'E-Çiftçi Portalı'nın da önemle üzerinde durdu. Tüm üreticilerin işletmesindeki tüm bilgilere, cep telefonu ya da bilgisayarlarıyla kolayca ulaşabildiği ve işlemlerini yapabildiği sistem sayesinde; kayıtlı tüm arazi bilgileri, parsellerdeki kayıtlı ürünler, hayvanların doğumundan ölümüne, nakil işlemlerine kadar her türlü bilgiye yol katetmeden veya vakit kaybetmeden ulaşmak mümkün.
'5 GÜNDE BİTECEK İŞ 1 GÜNDE TAMAMLANIYOR'
2019'da hizmete sunulan sistemlerden biri de Tarım Arazileri Yönetim Portalı. Bakan Pakdemirli; ''Bu sistem ülkemizde, tapu işlemleri ile ilgili en büyük yazılım entegrasyonlarından birisidir. Bildiğiniz gibi; tarım arazilerinin devir işlemleri için vatandaşımızın önce Tapu Müdürlüğüne giderek işlem başlatması gerekiyor. Devrin olması için de tarım arazisinin yeterli büyüklüğe ve ekonomik değere sahip olması gerekiyor. Bu durum tarım arazilerinin bölünmesini önleyen mevzuatta yer alan önemli bir husus. Eğer belirlenen sınırın altında ise devir işlemine izin verilmiyor.
Sırf bu işlem için vatandaşımız, il/ilçe Müdürlüğümüze gelerek önce kontrolleri yaptırıyor ve uygunsa onay alıyor. İşte tüm bu git-gel süreci vatandaşın ortalama 4-5 gününü alıyordu. Tarım Arazileri Yönetim Portalı sayesinde ise; vatandaşımız sadece Tapu Müdürlüğüne giderek 24 saatin altında online olarak bu cevabı alıyor ve işlemini bu çerçevede yapabiliyor. Bugüne kadar 6 aylık sürede, 80 Bin işlemi bu sistem üzerinden yaptık'' diye görüşlerini dile getirdi.
Bu yıl hayata geçirilen önemli portallardan biri de Pancar Kayıt Sistemi oldu. Şeker pancarının tohumdan başlayarak şeker fabrikasına teslimine kadar olan tüm süreçleri, çiftçi bazında bu sisteme giriliyor.
2020: TARIMDA DİJİTALLEŞME YILI
2020 yılının Tarımda Dijitalleşme Yılı ilan edildiğini hatırlatan Başarılı Bakan Pakdemirli, bu doğrultuda atılan önemli adımlardan birinin de DİTAP olduğunu söyledi. ''DİTAP, sadece üretici ve tüketiciyi buluşturan bir dijital platform değil! Arkasında, sözleşmeli üretim başta olmak üzere, üretim maliyetlerinin düşmesi, fiyat istikrarının sağlanması, aracı unsurların kaldırılması, üreticinin pazar gücünün artması, finansman olanaklarının arttırılması gibi tarıma değer katacak birçok faktör var! Bu arada DİTAP'taki üye sayısı, 3 ayda 28 Bini, toplam ciro da 100 Milyonu geçti. Hayırlı, uğurlu olsun! Ayrıca, şu anda DİTAP üzerinden sözleşmeli satışlar da yapılmaya başlandı. Örneğin; Erzurum Olur ilçesinden İstanbul'a pekmez satışı yapıldı. Yine Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesinden Ankara'daki bir turşu fabrikasına salatalık satışı yapıldı. İnşallah bunları daha da artırmak ve çeşitlendirmek istiyoruz.''
Mayıs ayında hizmete giren Dijital Tarım-Orman Akademisine de değinen Bakan Pakdemirli, şu ana kadar 65 akademisyen ve uzmanın portal üzerinden eğitim verdiğini ifade etti.
Sığır, koyun ve keçilerin kayıt altına alındığı TÜRKVET sisteminin de temmuz ayı başında mobile ortama taşındığını belirten Bakan Pakdemirli, sadece Bakanlık değil, bağlı kuruluşların hizmetlerinin de artık dijital ortamda olduğunu belirtti. ''Örneğin; besicilerimiz Et ve Süt Kurumumuzdan hayvan kesimi için randevularını, e-devlet üzerinden dijital olarak sorgulayabiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzü de; 65 Otomatik Gözlem İstasyonu ve 100 taşınabilir Havaalanı Gözlem Sistemi ile güçlendirdik. Ve 4,8 milyon çiftçimize de meteorolojik uyarıları SMS olarak iletiyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüz de; Orman Ürünlerinin satışını, e-Satış portalı üzerinden yapmakta! Ayrıca, orman koruma faaliyetlerinde İHA ve Drone yanında, foto kapanları da etkin olarak kullanıyoruz. DSİ tarafından su verilerinin web servisler üzerinden paylaşılmasını sağlayacak olan Ulusal Su Bilgi Sistemini de inşallah bu yıl içinde kullanıma açıyoruz. Yine DSİ kamulaştırma işlemlerinin tek sistem üzerinden elektronik ve mobil olarak yapılmasını sağlayan Emlak ve Kamulaştırma Bilgi Sistemini de Haziran ayında hizmete aldık.''
İHA İLE 1 DAKİKADA 3,5 MİLYON HEKTARLIK ALAN İZLENEBİLİYOR
Bakan Pakdemirli, Orman yangınları ile mücadelede de dijital sistemlerin etkin kullanıldığını ifade etti. ''Bu yıl İHA'ları yangınlarla mücadele için kullanmaya başladık.
Ülkemizde askeri amaçlar dışında ilk kez orman yangılarıyla mücadele için İHA kullanılıyor. Bir İHA ile anlık olarak 600-800 Bin hektarlık alanı, 1 dakika içinde ise, 3 ile 3,5 milyon hektarlık alanı tarayabiliyoruz. Böylece yangınları en hızlı şekilde tespit ederek bölgeye ulaşıyoruz.
Orman yangınlarıyla mücadelede haberleşme sistemimizi güçlendirdik ve
YANGIN-CELL HABERLEŞME SİSTEMİ kurduk. Bu sistemde, bas-Konuş cihazları ile telsiz sistemleri arasında bağlantı kuruluyor. Akıllı telefonlar ile telsiz sistemlerinin entegrasyonu sağlandı. Böylece yangın anında mobil telefonlarla hızlıca iletişime geçiyoruz. Sistemin testleri başladı ve 3 ay içinde inşallah tam olarak hizmete alacağız.
Diğer bir çalışmamız ise NAVİGASYON TAKİP SİSTEMİ. Bu dijital sistem sayesinde,
Orman Genel Müdürlüğümüzün yangın söndürme ve hizmet araçları uydu üzerinden on-line takip edilecek. Yangın olduğunda, o bölgeye söndürme araçlarının en hızlı ve en etkin şekilde yönlendirilmesi sağlanacak. Sistemin denemeleri başladı ve 2 ay içinde hizmete alınmayı planlıyoruz.''
E-TARIM PORTALI İLE TARIMSAL KAYIT VE İŞLEMLER TEK ÇATI ALTINDA TOPLANIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 hedefleri doğrultusunda tarımda dijitalleşme adımlarından birisi olan E-Tarım portalı sayesinde başta çiftçilerimiz olmak üzere, tüm vatandaşlarımız, Bakanlığımız ile olan iş ve işlemlerini daha kısa sürede, il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden tamamen evraksız şekilde online olarak yapabilecek.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli bugün itibariyle hayata geçen E-Tarım Portalının detaylarını anlattı. ''E-Tarım Portalı; Bakanlığımızın çiftçi, vatandaş ve firmalara yönelik tüm işlemlerini tek çatı altında toplayan online bir sistemdir. Yani her bir iş için İl/İlçe Müdürlüğüne gitmeden, her bir işlem için ayrı ayrı sistemlere girmeden,
E-tarım portalı üzerinden yüzlerce hizmete tek çatıda ulaşabileceksiniz. Sisteme etarim.gov.tr web adresinden giriliyor. ANDROİD veya IOS uygulamaları ile sistemi cep telefonunuza veya tabletinize indirebilirsiniz. Çiftçilerimiz için 88 hizmet, vatandaş ve firmalar için 50 hizmet olmak üzere toplam 138 hizmeti buradan sunuyoruz.''
E-TARIM PORTALI ÇİFTÇİYE YILDA 300 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLAYACAK
E-Tarım Portalının getirdiği büyük kolaylıklar yanında, Zaman ve Mali olarak da önemli tasarruf ve katkı sağlayacağını belirtti Pakdemirli, ''Bir çiftçi; yıl içerisinde ÇKS, destek başvuruları, hayvanları ile ilgili iş ve işlemleri için İl/İlçe Müdürlüğüne ortalama 3 ila 8 defa gidiyor. Her seferde yol dahil, ortalama 1 saatini harcıyor. E-tarım portalı sayesinde bir kez bile İl/İlçe Müdürlüğüne gitmeden, işlemini dijital olarak yapmasını sağlayabilirsek; Türkiye'deki 2,7 Milyon çiftçi için 2,7 Milyon saat tasarruf etmiş oluruz. Ya da 55'lik bir traktörle, 1 saatte ortalama 5 dekar arazinin işlemesi yapılırsa, 2,7 Milyon saatte 13,5 Milyon dekar arazi işlenebilir. Bu da Türkiye'deki mısır ekili 6,4 Milyon dekar arazinin 2 katından fazlasının işlenmesi demektir.
Mali faydasına bakacak olursak; Yine bu sistem sayesinde üreticimiz işlemlerini dijital olarak yaparsa, yılda ortalama 110 Lira tasarruf etmiş olacaktır. 2,7 milyon çiftçimiz için de yaklaşık 300 Milyon Lira tasarruf sağlanacaktır. Bu miktar ile 157 Bin ton buğday tohumu alınabilir. Bu tohum ile 7,1 Milyon dekar arazide, 2,5 Milyon ton buğday hasat edilebilir. Böylece ekonomiye yılda 4,1 Milyar Lira katkı sağlanacaktır.'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.