Çiftçinin ayçiçeğinde yüksek fiyat beklentisi

Çiftçinin ayçiçeğinde yüksek fiyat beklentisi
Yağlık ayçiçeğinde sezon sonuna yaklaşılırken fiyatı henüz belirlenmedi. Ayçiçek üretiminde önemli bir yeri olan Konya’da verilecek olan fiyat çiftçiler tarafından dört gözle bekleniyor.

Çiftçilerin beklentisi ise fiyatların kendilerini memnun edecek düzeyde olması. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri ve Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, yağlık Ayçiçek ve mısır fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Yağlık ayçiçeğinde Türkiye genelinde 2 milyon ton yağlık ayçiçeği üretildiğini ifade eden Bestil,  Konya’da ise 400 bin ton yağlık ayçiçeği üretildiğini bunun da 100 bin tonunu Konya Şeker’in işlediğini söyledi.

AYÇİÇEK ÜRETİMİ YÜZDE 20 ARTTI

2016 yılına göre bu sene yağlık ayçiçeği üretiminde yüzde 20 artış olduğunun altını çizen Başkan BEstil, “Çevre Amaçlı Arım Arazilerini Koruma (ÇATAK) programı ile bir sene mısır ekilen yere diğer sene ayçiçeği ekiliyor. Bundan dolayı yüzde 20 artış oldu. 2017 yılının kış aylarında kar yağışının çok olması da bu artışa katkı sağladı. Dönümünde bin 300 kilogram verim alındı.  Yalnız mısır ekiminde ÇATAK programından dolayı bir düşüş var” diye konuştu.

KONYA ŞEKER’DEN İYİ FİYAT BEKLİYORUZ

Recep Konuk’tan iyi bir fiyat beklediklerini vurgulayan Bestil, “Konya Şeker henüz fiyat belirlemedi. Kantarlardan emanet usulü avans olarak 1650 TL’den ödeme yaptı.  Konyalı üreticiler olarak Konya Şeker’in ortakları olarak Recep Konuk’tan yağlık ayçiçeği fiyatını 2 bin TL olarak belirlemesini istiyoruz.  Konya Şeker üreticisinden aldığı güçle büyüdü. 2017 yılında da yağlık ayçiçeği üreticisi kazansın diyoruz. Başkanımızın da bu fiyatı vereceğini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

BİZİM MISIRIMIZDA GDO YOK

Mısır hasadının yeni başladığını belirten Başkan Bestil, “Geçen yıl mısırın taban fiyatı 740 TL idi. Bu yıl 760 TL olarak açıklandı. Fiyat açıklanmadan önce 820 TL’ye kadar satılabiliyor. Bu fiyatlardan aşağıda düşeceğini zannetmiyorum. Çünkü ihtiyaç fazla.  Bugün bir tavuk çiftçiliği günde iki tır mısır tüketiyor. Mısır Türkiye’nin büyük bir ihtiyacı. Her yerde kullanılıyor. Ürettiğimiz yetmiyor. Devlet bize dekara 135 TL destek de veriyor. 30 TL de prim desteği var. Bizim mısırımızda GDO yok. İthal olarak gelen mısırların çoğunda GDO var. Bu hayvana da insana da zararlı oluyor” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.