Dane mısır ithalatının açılmasıyla tüccar fırsatçılık mı yapıyor?

Dane mısır ithalatının açılmasıyla tüccar fırsatçılık mı yapıyor?
Mısır ithalatının önünü açan kararın Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından Konya Ticaret Borsası’nda mısır alım fiyatının bir hafta öncesine göre ton başına bin TL düştüğünü kaydeden çiftçiler, “Bu yaklaşım en iyi tabirle ayıptır” dedi.

Cihanbeyli Manşet

Dane mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulaması hakkında karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte yüzde 130 olan gümrük vergisi oranı yüzde 5’e çekilerek 31 Aralık 2024 tarihine kadar 1 milyon ton dane mısır ithalatı için düğmeye basılmış oldu. Kararın açıklanmasının hemen ardından ise Konya Ticaret Borsası’nda mısır fiyatları hızlı bir şekilde düşerek ton başına yaklaşık bin TL geriledi.

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Alınan bir karar ile bir gecede mısır fiyatını dibe vurmak, ne borsamıza, ne de tüccarımıza yakışmayan bir yaklaşımdır” diye konuştu.

Böyle fırsatçılık olursa bu çiftçi bir daha mısır eker mi?

Mısır ithalatının önünü açan yaklaşımın borsada adeta fırsat olarak görüldüğünü kaydeden Kağnıcıoğlu, “Bundan birkaç gün öncesine kadar mısırın borsada ortalama 9800 TL’ye satabilen üreticimiz, bugün borsaya götürdüğü ürüne en fazla 9 bin TL verildiğini görüyor. Bu yaklaşımı da ne borsamıza ne de borsada işlem yapan esnafımıza yakıştıramıyoruz. Zira onlar biz üreticiler ürettiği sürece varlar. Bugün üretim maliyetinin dahi altındaki bir fiyata mısır satmak durumunda kalan üretici, bir daha mısır üretir mi?” Şeklinde konuştu.

Başkan Kağnıcıoğlu, “Borsa, fiyatları dışarıdan gelecek olan mısırın fiyatına endekslemeye çalışıyor anladığımız kadarıyla. Böylesi bir yaklaşımın neresinde yerlilik ve millilik var? Üreticimiz arpa ve buğdayda beklediği rakamı bulamayınca umudunu dane mısıra bağlamıştı. Yani mısırdan elde edeceği kâr ile diğer ürünlerdeki zararını regüle etmeyi düşünüyordu. Ancak bugün borsa mısırın para etmez oluşu tüm planları altüst etti” dedi. haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum