Dane mısır ithalat kararının arkasında ne var?

Dane mısır ithalat kararının arkasında ne var?
Ziraat Mühendisi Gazi Kutlu, 10haber.net’teki köşesinde mısır ithalat kararının perde arkasını kaleme aldı.

Bu yıl mısır hasadının başlamasıyla fiyatların yukarı yönlü seyrederken, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürülmesi ile bu yükselişin durduğunu ve hatta geriye gittiğini dile getiren Kutlu, “Türkiye Ürün İhtisas Borsası’ndaki (TÜRİB) fiyatlara bakıldığında karardan bir gün önce ton başına 9 bin 500 lira olan fiyatlar karardan bir gün sonra 500 lira düşerek 9 bin liraya geriledi” dedi.

Dane mısır ithalat kararının arkasında ne var?

Kutlu, hükümetin mısır fiyatlarının yükselişinin önüne geçmek için böyle bir hamle yaptığını kaydederek, şunları kaydetti:

Son bir yılda serbest piyasada fiyatların yüzde 40 yükselmesi dane mısır alım fiyatlarının yukarı doğru gidişinin hükümet tarafından durdurulması gerekiyordu. Bunun için çözüm her zaman ki gümrük vergisinin düşürülmesi idi. Çünkü üretilen mısırın %89’u yem sanayisinde kullanılıyordu. Özellikle yem sanayisinde mısırın %80’i kanatlı sektöründe, %20’si ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta kullanılıyor.

Yem fiyatlarındaki artışta ithalatı tetikledi

Yem fiyatlarındaki artış ise doğrudan tavuk eti, yumurta ve kırmızı et fiyatlarını etkiliyor. Son bir ayda etlik piliç ve yumurta yemleri %6 artarken bir yılda etlik piliç yemi %36, yumurta yemi %45 oranında zamlandı. Benzer şekilde, büyükbaş yeminde süt yemi %32, besi yemi ise %39 artış gösterdi. Kırmızı et fiyatlarının zaten yüksek olduğu bu dönemde, tavuk eti ve yumurtanın da pahalı hale gelmesi, özellikle kışa girerken büyük bir sıkıntı yaratacaktı. Bu nedenle faturanın çiftçiye kesilmesi kaçınılmaz hale geldi.

Stokta mısır azaldı!

Bu kararın ikinci alınma nedeni her yıl ortalama 2 milyon stok devri ile giren Türkiye’nin stoklarının azalması olabilir. Geçen yıl 25 Nisan’da gümrük vergisinin 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere %130’a çıkarılması mısır ithalatının 3 milyon tondan 1,9 milyon tona düşmesine neden oldu. Bu düşüş son 8 yılın en düşük ithalat miktarı idi.

Türkiye dane mısır ithalatında yeni bir rekor kırabilir!

Ancak bu yılın ilk 8 ayında 2,6 milyon ton mısır ithalatı yapılmıştı. Bu kararın alınmasının nedeninin stokları güçlendirmekten ziyade fiyatları dizginlemek için olduğunu söyleyebilirim. Eylül ayında yapılacak ithalat ve alınan düşük vergili bir milyon ton ithalat kararı ile yılsonuna doğru 3,7 milyon ton dane mısır ithal edilecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde 2019 yılında 3,6 milyon ton ile Cumhuriyet döneminin ithalat rekoru kırılmıştı. 2024 yılında bu rekor egale edilecek gibi görünüyor. 2000 yılından Ağustos 2024’e kadar 35 milyon ton mısır ithalatına 8,3 milyar dolar para ödedik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum