Çöklü: Konya Ovası Anadolunun üretim merkezidir

Çöklü: Konya Ovası Anadolunun üretim merkezidir
Türkiyenin tahıl ambarı Konya Ovasında önümüzdeki dönem üniversite-çiftçi işbirliğinin daha da artırılması için görüş birliğine varıldı

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda önümüzdeki dönem üniversite-çiftçi işbirliğinin daha da artırılması için görüş birliğine varıldı. Selçuklu Ziraat Odası’nın aylık Olağan Meclis Toplantısına katılan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, bu konuda üzerlerine düşen görevi yapacaklarını belirtti. Prof. Dr. Mülayim, üniversite-çiftçi işbirliğine sağladığı katkılardan dolayı da Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü’ye plaket takdim etti.

Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Selçuklu Ziraat Odası ve Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, Konya Ovası’nın birlerce yıllık geçmişiyle Anadolu’nun üretim merkezi olduğunu söyledi. Son yıllarda topraktan elde edilen ürünün verimi ile kalitesinin yükseltilmesine yönelik önemli çalışmaların olduğunu ifade eden Çöklü, özellikle hububatta Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) protein değerine göre alım yapmaya başladığını, bunun da çiftçi eğitiminin önemini bir kat daha artırdığını kaydetti.

ÇİFTÇİLERİN EĞİTİMİ İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Çiftçilerin eğitimine yönelik çalışmaların daha da artırmak için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini de aktaran Çöklü, "Bu konuda Ziraat Fakültemizin değerli yöneticileri ile hocalarının gereken desteği vereceğine olan inancım tamdır. Konya Ovası’nda ekilebilir arazilerin sadece yüzde 20’si sulanabiliyor. 100 yıllık hayalimiz olan Mavi Tünel Projesi'nde artık sona yaklaşılıyor. Sulu tarım ve suyun tasarruflu kullanımıyla ilgili de çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

'TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR'

Ziraat’in insanlığın ilk mesleği olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ise tarımın stratejik bir sektör olduğunu, son dönemde özellikle Somali’de yaşanan açlığın bunu bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti. Fakülte olarak 1982 yılından bu yana önemli araştırmalar yaptıklarını ve uygulama faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Mülayim, bu çalışmalardan oldukça faydalı sonuçlar elde ettiklerini ve birçok yeniliği ortaya koyduklarını kaydetti. KOP İdaresi Başkanlığının Konya’ya kurulmasının son derece sevindirici bir gelişme olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Mülayim, "Çiftçilerimiz daha fazla ürün ve yüksek kalite elde edebilmeleri için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazırız.  Selçuklu Ziraat Odası Başkanının başarılı çalışmalarını ve Konya çiftçisinin temsili noktasındaki üstün gayretlerini yakından takip ediyoruz. Ziraat odaları bünyesinde ziraat fakültesi mezunlarının istihdam edilmesinin çok sevindirici bir gelişmedir. Çiftçi-üniversite işbirliğinin bu çalışmalarla daha da iyi noktalara geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Prof. Dr. Mevlüt Mülayim toplantının sonunda, çiftçi-üniversite işbirliğine verdiği destek ve altyapı olanakları nedeniyle Selçuklu Ziraat Odası ve Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü’ye bir teşekkür plaketi verdi. Çöklü de plaketi Konya çiftçisi adına aldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.