Darısı diğerlerinin başına! İşte Filistin'i tanıyan ilk AB ülkesi

Darısı diğerlerinin başına! İşte Filistin'i tanıyan ilk AB ülkesi
İsveç devletinin resmi olarak Filistin'i tanıdığını belirten Kulu İsveç Fahri Konsolosu Doç. Dr. Erdal Akdeve, "İsveç, Filistin'i tanıyan ilk AB ülkesi. İnşaallah bu ülke diğer AB ülkelerine de örnek olur" diye konuştu.
Kulu İsveç Fahri Konsolosu Doç. Dr. Erdal Akdeve, Selçuk Şems Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Akdeve, Kulu ve İsveç ile konsolosluğun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
 
Akdeve, "Kulu'nun bugün 51 bin 300 nüfusu var. 40 binden fazla Kululu da İsveç'te yaşıyor. İsveç'teki toplam Konyalı sayısı 60 bin, Türkiyeli sayısı ise 120 bin. 2015 yılında Türkiye'den İsveç'e göçün 50. yılı doluyor. 50. yıl nedeniyle bir dizi etkinlik yapacağız. 27 Haziran'da Fahri Konsolosluk Ofisi'ni açtık. Dönemin Dışişleri Bakanı, bugünün Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun büyük desteklerini gördük. İsveç gibi prestijli bir ülkenin bir Anadolu ilçesinde fahri konsolosluk açması çok önemli. Bir ilk oldu. Ankara kadar, İsveç'in başkenti Stockholm'ü de tanıyoruz. Etkileşimimiz fazla. İlçede, İsveç ile etkileşimi olmayan hiçbir aile yok" dedi. 
 
200 YILDIR SAVAŞA KATILMADI
İsveç'in 200 yıldır hiçbir savaşa katılmadığını kaydeden ve ülke ekonomisini gelişmişliğinden  bahseden Akdeve, "İsveç'in 9 milyonluk bir nüfusu var. Nüfusu az ama ekonomisi büyük. Bilgi teknolojilerinde çok aktif bir ülke. Küresel pazarda ciddi bir yer ediniyor. Ulusal ve uluslararası şirket sayısı ortalamanın üzerinde. Her sektörde bir dev İsveç firması görebilirsiniz. Türkiye'den çok sayıda öğrenci de eğitim için İsveç'e gidiyor. Ben de bunlardan biriydim. Yüksek lisansımı burada yaptım. Eğitim hizmeti, kendi halkına olduğu gibi yabancılara da parasız veriliyor. Üniversiteleri adından söz ettiriyor. Ülke 200 yıldır hiçbir savaşa girmedi. Dünya savaşlarında bile taraf olmadı. İsveç, Filistin'i önceki gün resmi olarak tanıdı. Filistin'i tanıyan ilk Avrupa Birliği  ülkesi olarak tarihe geçti. Ülkenin insan sayısı kadar doğruları var. Bu doğruları sınırları dışına da taşıyorlar. Demokrasi ile yönetilen bir ülke" diye konuştu. 
 
TÜRKİYE'YE TAM DESTEK VERİYOR
İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğine büyük destek verdiğini de belirten Doç. Dr. Akdeve, "İsveç, AB üyeliğinde Türkiye'ye en samimi ve büyük desteği veren ülke. Türkiye'den sonra en çok sığınmacı kabul eden ülke. NATO üyesi değil. Model olacak politikalara sahip. Türkiye ile İsveç arasında 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Konya-İsveç arasındaki ticaret hacmi ise yeterli değil. Konsolosluk olarak ticari etkileşimi artırmak için gayret sarfedeceğiz. Yatırım açısından ise Türkiye ve ilçemizin potansiyeli de yüksek. Gurbetçiler yatırım noktasında geçmiş yıllarda hayal kırıklığına uğratıldı. Yatırım noktasında onları iyi bilgilendirmeliyiz" şeklinde konuştu.
 
İSVEÇ KONYALILARI ÖNEMSİYOR
"İsveç fahri konsolosluk açmak için neden Kulu'yu seçti" sorusuna da yanıt veren Akdeve, "İlk kez bir Anadolu ilçesinde fahri konsolosluk açıldı. İsveç, attığı bu adımla Kulu ve Konyalıları önemsediğini gösterdi.  Konsolosluğumuz bir büyükelçilik gibi çalışıyor. Ticari ve kültürel olarak bir köprü oluşturacağız. İsveç'te yaşayan yabancılar arasında en çalışkan vatandaşlar Kululular. Devlete en az biz yük oluyoruz. Ekonomiye en fazla katkıyı biz Kululular sağlıyoruz. İsveç seçimleri için ilçemizde sandık kuruldu. İsveç vatandaşları Kulu'da oy kullandı. Bu da büyük ses getirdi. İsveç'in yeni hükümetinde Türkiye'den 2 bakan, 4 milletvekili var. Bu önemliydi. Fahri konsolosluk büyük avantajları da beraberinde getiriyor. Kültürel ve ticari ilişkilere büyük katkı sağlıyor. Ülke olarak ve Konya olarak bu avantajı iyi kullanmalıyız. İlçemizin en büyük tanıtımı İsveç üzerinden yapılıyor" ifadelerini kullandı.  
KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.