Doğalgaz neden verilmedi?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılıolarak cevaplanmasını isteyerek soru önergesi sundu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Konya şehir içi doğalgaz dağıtımı için yapılan ihale sonucu bir firmaya 5 Aralık 2003 tarihli lisans verildiğini dile getiren Mustafa Kalaycı, "2 Şubat 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ihale ilanında, ihale sonucunda dağıtım lisansı almaya hak kazanan tüzel kişinin, lisans yürürlük tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde dağıtım bölgesindeki imarlı alanlar bütününde doğalgaz kullanmak isteyen her müşteriye tesis edeceği dağıtım şebekesine bağlayacağı açık bir şekilde ifade edilmiştir. Ancak, lisans tarihinden bu yana 8 yıl geçmiş olmasına rağmen halen doğalgaz ulaştırılmamış birçok konut bulunduğu talep ve şikayetlerden anlaşılmaktadır. Bu durum, Konya İl Genel Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nca araştırma konusu yapılmış ve komisyon başkanı tarafından yapılan açıklamada, firmanın ihale şartlarını tam olarak yerine getirmediği, vatandaşın abonelik, fatura, gaz açtırma, kapatma, tesisat bağlatma, doğalgaz hattı gibi taleplerinin sürekli ileri bir tarihe atılarak ertelendiği, günlerce kuyruklarda bekletilen vatandaşın mağdur edildiği, doğalgaz alamayan vatandaşların kaçak kömüre yöneldiği belirtilmiştir" diye konuştu.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM'ye şu soruları sordu:
1-Konya şehir içi doğalgaz dağıtım işini yapan firmanın yükümlülükleri nelerdir? Bunları zamanında yerine getirmiş midir? Firmanın yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Lisansın iptali hangi hallerde söz konusudur?
2-Firma hangi tarihe kadar doğalgaz dağıtım şebekesini tümüyle tesis etmesi gerekirdi? Doğalgaz ulaştırılacak toplam konut sayısı ile yıllar itibariyle, doğalgaz ulaştırılan konut sayısı, doğalgaz bağlanan abone sayısı ve abonelik gereklerini yerine getirin doğalgaz bekleyenlerin sayısı nedir?
3-EPDK hangi konularda ve nasıl denetim yapmaktadır? Bugüne kadar hangi tarihlerde hangi raporlar düzenlenmiştir? Firma hakkında kaç şikayet gelmiştir? Bu şikayetler hakkında hangi işlemler yapılmıştır?
4-Abonelik için gerekli ücreti ödeyen vatandaşların konutlarına aylarca doğalgaz bağlanmamasının bir müeyyidesi var mıdır? Vatandaşın çektiği eziyetin sorumlusu kimdir? Vatandaş firmanın insafına mı terk edilmiştir?
5-2012 yılında hangi semt ve mahalledeki konutlara doğalgaz ulaştırılacağı belli midir? Buna yönelik bir plan, program var mıdır?"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.