Doğan'ın yeni kitabı çıktı!
Eğitim bilimleri, eğitim sosyolojisi ve psikolojisi alanlarında akademikkariyer sahibi olan Doğan’ın Mesnevi’denPedagojik Telkinler isimli kitabı Selis Yayınlarından okuyucu ile buluştu.
13. yüzyılın İslam bilgesi Hz.Mevlana, ölümsüz eseri Mesnevi ile asırlardan beri insanlığın aklını ve kalbiniaydınlatıyor. Onun bilgi ve hikmetle yoğrulmuş ışığı, sayısız yazar ve ozanailham kaynağı olmaya devam ediyor.
Kitap, Tanıtım Bülteninde şöyleanlatılıyor.
Günümüze kadar birçok dileçevrilen Mesnevi, bir evrensel değerler hazinesidir. Elinizdeki bu eser,Mesnevi'nin insanlığa ahlak, eğitim ve pedagoji gibi yönlerden nasıl yararlıolabileceğini bugünün insanına anlatmak amacıyla kaleme alınmıştır.
Mevlana'nın eserlerindenanlaşılıyor ki, kendisi iyi bir pedagog, Mesnevi adlı şaheseri de bir ahlak vepedagoji kitabıdır. Mevlana, yaşadığı dönemin yenileyicisi ve etkin bireğitimcisidir. Mevlana, yetkin kişiliğiyle medresede, camide, sohbet meclislerindehem öğretim faaliyetlerinde bulunmuş hem de manevi eğiticilik vazifesiniyürütmüştür.
Mevlana, eğitimin insanınyaratılış gerçeği üzerine kurulmasını, kişilerin tabiatlarındaki sanat vehünerleri geliştirmesini ve onların olgun gönüllerinin hizmetine sunulmasınıistemektedir. Mevlana iyi bir cemiyet adamı olması münasebetiyle eğitim veiletişime olduğu kadar terbiye ve hoşgörüye de ayrı bir önem vermiştir.
Mesnevi'den Pedagojik Telkinlerisimli bu eserin kaleme alınmasındaki gaye; kişinin bu irfan hazinesindengereği gibi zevk alması, ruhen aydınlanması ve manen huzura kavuşmasıdır.
Doç.Dr.Süleyman Doğan, 1965 yılındaAksaray'ın Ortaköy ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini memleketindetamamladı. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun oldu (1988). 1995yılında İngiliz Kültür’ün bursunu kazanarak İngiltere’de, BirminghamÜniversitesinde Politika ve Uluslararası İlişkiler alanında Master Programınıtamamladı. Pedagoji felsefesi, psikolojisi, sosyolojisi, teorisi, tarihi vemetodolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla Pedagoji (Eğitim bilimleri) doktoruunvanını aldı (1999). Yine çocuk ve aile eğitimi ve aile sosyolojisi üzerineyaptığı çalışmalarla Eğitim Sosyolojisi alanında doçent oldu. Devlet PlanlamaTeşkilatı Ulusal Ajans proje değerlendirmesinde bağımsız (AB) hakemi dış uzmanıolarak görev yaptı (2005–2008). Uluslararası Malezya Üniversitesinde dört ayaraştırmacı öğretim üyesi olarak bulundu (2008). Sırasıyla Fırat, Abant İzzetBaysal, İstanbul, Trakya ve Fatih Üniversitesinde çalıştı. 2009’dan beri YıldızTeknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum BilimleriBölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı üniversitenin SosyalBilimler Enstitüsü müdür yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca özelüniversitelerden Sebahattin Zaim, İstanbul Aydın ve Hasan KalyoncuÜniversitelerinde de lisans ve lisansüstü dersler vermektedir. “ToplumsalYapılar ve Tarihsel Dönüşümler” dersi başta olmak üzere, “Eğitim Psikolojisi”,“Eğitim Felsefesi”, “Eğitim Sosyolojisi”, “Anne-baba Eğitimi”, “AileSosyolojisi”, “Bilimsel Araştırma Yöntemleri”, “Eğitim Bilimine Giriş”, “Eğitimve Öğretim Liderliği” ve “Eğitim Politikaları” lisans ve lisansüstü düzeydeverdiği derslerden bazılarıdır.
Doğan, uzun yıllar çeşitli günlük gazete vedergilerde muhabir, editör ve köşe yazarı olarak çalışmıştır. Moldova, GagavuzÖzerk Cumhuriyeti Meclisi tarafından verilen devlet nişanı sahibidir (2001).Çevre konusunda yaptığı çalışmalarıyla (“Kelaynak Kuşları Zorda” başlıklıçalışması, 2002; “Boğazlarımız Yolcu Geçen Hanı” başlıklı çalışması, 2004)INEPO (Uluslararası Çevre Olimpiyatları Projesi) uluslararası çevre basın veJüri özel ödülü kazanmıştır. Gazeteci ve bilim insanı olarak 60 ülkeye seyahatetmiştir. Doğan, “Türkiye Yazarlar Birliği” (1994-), “Türk Felsefe Derneği”(2008-) ve “Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği” (İLESAM,2010-) üyesidir.
25’i uluslararası olmak üzere 100 civarındabilimsel yayını vardır. Başta TÜBİTAK olmak üzere ulusal ve uluslararası birçokkurum, kuruluş ve dergilere hakemlik ve bilimsel jüri üyeliği yapmaktadır.
Yayınlanmış Kitapları:
Afganistan’da Kim Kazandı? (1993).
Keşmir’den Geliyorum (1995).
Eğitimde Başarının Şartları (1998).
Sivil Demokrasi Çağrısı (Derleme),(1999).
Şimdiki Çocuklar Harika (2001).
Çocuklar Küçük Bir Şey Değildir (2002).
Mutlu Aile Mutlu Çocuk (2003).
Başarıya Yürüyenler (2005).
Varolmanın Yolunda Zengin Olmak (Editör, M.Uyar ve M. Çetin ile birlikte) (2005).
Ailenin Aynası Çocuk (2006).
Ailede Sevgi Eğitim (Editör) (2009).
İnsanlar Konuşa Konuşa (C. Doğan ilebirlikte) (2011).
yazar iletişim:
e-posta:[email protected],[email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.