Dünya ‘Vuslat’ta buluştu
Mevlana’nın 737. Vuslat Yıldönümü önceki akşam gerçekleşen sema ayini ile başladı.
Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam ve KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, bürokratlar ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Törende konuşan Vali Aydın Nezih Doğa, bugün Konya'dan tüm dünyaya barış ve sevgi mesajları yayıldığını ifade ederek, "Bugün, dünyanın bu mesajlara daha çok ihtiyacı var. Medeniyetin beşiği kabul edilen Avrupa, kendi vatandaşlarına bile ülkelerinde ikamet etmeyi bazı şartlara bağladı. Bu, Avrupa'da ciddi bir ayrımcılık hareketinin başladığının bir işareti. Bu ayrımcılığın esası dil ve ırka dayanıyor. Halbuki Hz. Pir, 750 yıl önce 'Biz birleştirmek için geldik. Ayırmak için değil' demiş. O, bize iyi niyet eksenindeyaşamayı tavsiye ediyor. Şüphesiz ki Avrupalılar bugünkü yaşam kalitelerini o dışladıkları insanlara borçludurlar. Unutmayalım ki insan her yerde insandır" dedi.
HER YIL ONBİNLER MEVLANA’YA KOŞUYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Hz. Mevlana'yı anma etkinliklerinin yüzlerce yıldır aralıksız sürdürüldüğünü belirterek, "Bugün Sevgi Yürüyüşü ile başlayan törenler, 17 Aralık günü Başbakanımız ve devlet adamlarının katılacağı Şeb-i Arus töreniyle sona erecek. Bu 10 gün boyunca on binlerce misafiri Konya'mızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Neden milyonlarca insan her yıl Konya'ya ve Hz. Mevlana'ya koşarak geliyor? Bence bu kendiliğinden doğan bir sevgi. Çünkü Hz. Mevlana, 'Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmedik' diyor. Bu ekilen tohumlar bugün sevgi olarak, hoşgörü olarak yeşeriyor ve insanları Konya'ya getirmeye devam ediyor" dedi. Rektörler adına konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ise Hz. Mevlana’nın yüzyıllardır dünya barış ve sevgi tohumları ektiğini belirterek, tüm dünyanın onun mesajlarını daha iyi anlaması gerektiğini söyledi. Selçuk Üniversitesi’nin Mevlana Araştırma Enstitüsü’nü kurduğunu hatırlatan Okudan, “57 yıl sonra bu hayal gerçek oldu. Selçuk Üniversitesi Mevlana araştırmalarında dünyada artık merkez olacaktır. Yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılacaktır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde sanatçı Ahmet Özhan, tasavvuf müziğinden örnekler seslendirdi. Konserin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Konya Sema Topluluğu tarafından sema ayini gerçekleştirildi. 4 selamdan oluşan sema ayini, postnişinin okuduğu duanın ardından sona erdi. 7-17 Aralık tarihleri arasında devam edecek olan etkinliklerde gündüz ve akşam olmak üzere toplam 16 sema ayini gerçekleştirilecek ve 17 Aralık günü yapılacak Şeb-i Arus töreni ile törenler sona erecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.