Eskilli Çiftçi Bölgede Patates Ekimi İstemiyor

Eskilli Çiftçi Bölgede Patates Ekimi İstemiyor
Kuraklığın her geçen gün daha fazla arttığı, yeraltı sularının git gide azaldığı bölgemizde, çok su tüketimi yapan patates ekimi bölge çiftçisinin tepkisine enden oluyor.

Nüfusunun neredeyse %90’ının tarım ve hayvancılıkla uğraştığı ilçemizde suların çekilmesi tarımı tehlikeye sokmaya başladı. Her yıl tarım sezonunda ciddi su tüketimi kuraklığa daha fazla katkı sağlıyor. Bölgede ekilen ve çok su tüketen ürünler tarımda korkunç sona bölgeyi biraz daha hızlı yaklaştırıyor.

Peki Hangi Ürünler Daha Fazla Su Tüketiyor?

Eskil ve bölgesinde iki binli yılların başına kadar çoğunlukla hububat üretimi yapılıyordu. Elektriğin gelmesi ve teknolojinin artmasıyla birlikte yeraltı kuyuları açılmaya başladı. Her bölgede yeraltı kuyularının açılması devamında pancar, ayçiçeği üretimi artmaya başladı. Bölgemizde hayvancılığın artmasıyla birlikte hayvansal yem olarak kullanılan ve çok su tüketen mısır ve yoncada bölgede yer almaya başladı. Son yıllarda bazı tarlalara daha fazla kira bedeli verilmesiyle birlikte, adeta sürekli su içinde duran patates ürünü de yer almaya başladı.

Patates Bölge İçin En Tehlikeli Ürün

Eskil ve bölgesinde yeraltı sularının çekilmesine en çok katkısı olan ürünlerden başında patates geliyor. Diğer ürünlerin içinde en fazla su isteyen ürün 12 defa sulanırken, patatesin sürekli sulanması gerektiği ortaya çıktı.

Çiftçiler, ”Patatese Kesinlikle İzin Verilmemeli”

Suların her geçen gün azalmasıyla birlikte tarımın tehlikeli duruma geldiğini ifade eden çiftçiler, ”İlçemizde son yıllarda patates ekimi çoğalmaya başladı. Bazı çiftçilerimiz tarlasına iyi para verildiği için patates üreticilerine tarlasını veriyor. Patatesin sulanması Mayıs ayında başlıyor, Ağustos ayına kadar sürüyor. Sürekli sulama yapılıyor. Burada tarlasını veren kişilere çok iş düşüyor. Belki kısa vadede para kazanıyorsunuz ama su bittiği zaman o tarlanıza patates üreticisi bir daha hiç uğramayacak. İşte o zaman kaderimizle baş başa kalacağız. Kısa süreli iyi para kazanmak için bölgemizin geleceğini yok etmeyelim. Bunun yanında yetkililerde bölgemizde patates üretimine kesinlikle izin vermemeli.” dediler. haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum