Etliekmek obezite yapıyor!
Enerji ve yağ içeriği yüksek olan paketli gıdalar, fast food, işlenmiş ve hazır yiyeceklerin tüketimi, obezite riskinin artmasına sebep oluyor.
Konya'da Etli Ekmek Tüketimi Obeziteyi Artırıyor
Konya başta olmak üzere İç Anadolu bölgesinde yaygın olan hamur işi yemekleri, obeziteyi tetikleyen faktörler arasında yer alıyor. Obezite, günümüzde 'yüzyılın salgını' olarak nitelendiriliyor.
Tabağınıza Koyduklarınıza Dikkat Edin
Diyetisyen Suna Peker, kültürel olarak doymuş yağ ve hamur işlerinin fazla tüketiminin obezite oranlarını artırabileceğini belirtti. Dyt. Peker, “Alışveriş sepetimizde, mutfağımızda ve tabağımızda ne varsa obezite oranımızı doğrudan etkiler. Alışveriş yaparken protein ve sebze ağırlıklı sağlıklı besinler tercih edilmelidir” dedi.
Bölgesel Farklılıklar ve Obezite Riski
Artan obezite yaygınlığı, ciddi hastalıklara kapı aralayan bir pandemi olarak tanımlanıyor. Peker, bireylerin aile hekimlerinden boy-kilo ölçümü ve kan tahlili yaparak risk durumlarını takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bölgelerdeki obezite oranlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Ege ve Akdeniz bölgelerinde, Akdeniz yeşillikleri ve balık tüketiminin yaygın olması, batı ve Orta Anadolu’daki hamur işi ve etin birlikte tüketildiği illere göre daha düşük obezite oranlarına sahip olmalarını sağlıyor. Doğu illerimizde ise tarım ve hayvancılık uygulamalarının yoğunluğu nedeniyle fiziksel aktivite yüksek. Marmara ve İstanbul çevresindeki illerimizde ise hizmet sektöründe çalışan kişilerin yoğunluğu, fiziksel aktiviteyi azaltıyor ve bu da farklılıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.”
Yemeklerden Sonra Yürüyüş Önerisi
Diyetisyen Suna Peker, fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Ne kadar fiziksel olarak aktif olunursa, kalori açığı oluşturulması sağlanır. Su tüketimi, fiziksel aktivite, meyve ve sebze tüketimi arttıkça obezite oranları düşer. Yemeklerden sonra 45 dakikalık yürüyüşler, park alanlarında yapılabilir. Ayrıca, yemeklerde porsiyon kontrolüne dikkat edilerek, ekran ya da diğer uyaranlardan uzak, sadece yemeğe odaklanarak besin tüketimi sağlanmalıdır. Tabaklarda 4’te 1 et, balık gibi protein kaynakları, 4’te 1 sebze yemeği, 4’te 1 salata ve kalan kısmı ise tam tahıllar ve yoğurt ile doldurulmalıdır.” Süleyman Kuloğlu-Merhaba Gazetesi
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.