Fahri Kulu tam bir islam alimiydi
Konya’nın son dönem alim ve ariflerinden Fahri Kulu Efendi, vefatının 60. yıldönümünde anıldı. MEKAM, Konya Aydınlar Ocağı, TYB Konya Şubesi ve Konya İl Müftülüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen panel, KTO Konferans Salonu’nda düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Araştırmacı-Yazar M. Ali Uz; “Hayatı ve İlmi Kişiliği”, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu; “Yetiştiği Ortam”, Araştırmacı-Yazar Ali Işık; “Şair Kimliğiyle ve Kaside-i Bürde Tercümesi”, Ali Kulu; “Aile Babası Olarak Fahri Efendi ve Hatıralar” konularıyla katıldı.
KONYA ÖNEMLİ KÜLTÜREL DEĞERLERE SAHİP
Konya il Müftüsü Şükrü Özbuğday, Konya’nın ilmi ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirtti. Konya da geçmişiyle yaşam tarzıyla bugüne ışık tutan birçok aydın olduğunu söyleyen Özbuğday “Bunlardan birisi de Fahri Kulu’dur. Fahri Kulu Efendi birçok insana yol göstermiş ve çoğu insanın yetişmesini sağlamıştır. Hacıveyiszade hocamızda Fahri Kulu efendiden bilgi ve feyz almıştır. 60 yıl sonrada olsa Fahri Kulu’yu anmak ve hizmet anlayışını gençlere sunmak büyük bir hizmettir. Gençlerimize Konya’da yaşamız böyle insanları tanıtmalıyız” dedi. Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de bir toplumu toplum yapanın kültürel değerler olduğunu anlatarak toplum kültürel değerlerine sahip çıktığı zaman güzel bir yaşam tarzı yakalayacağını söyledi. “Kültürel değerlerine sahip çıkmayan toplumlar ise sıkıntı yaşamaya mahkûm olurlar” diyen Mustafa Güçlü, şöyle konuştu: “200 yıldır yaşanan batılılaşma eğilimi Türk milletinin kendi kimliklerini kaybetmesine neden oluyor. Gelecek kuşaklar bunu göz önüne alarak kendi kültürlerine sahip çıkmalıdır. Bu da vefa ile oluşur. Biz bu gece de vefa borcumuzu ödemeye geldik.”
ÇOK BİLGİLİ VE DOLU BİR İNSANDI
Fahri Kulu efendinin hayatı ve ilmi kişiliği hakkında bilgi veren Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Uz, “Bizim bu insanlara vefa borcumuz var. Bu gibi insanları anmak inanın çok güzel bir duygudur. Bu insanlardan birisi olan Fahri Kulu hocamızda çok bilgili ve dolu bir insandı. Fahri Kulu hocamız o zamanın önemli dergi ve gazetelerinde çok kaliteli yazılar kaleme almıştır. Hocamızı 1297 yılında doğduğu söyleniyor ancak bizim bu yıl Rumi değil hicridir” dedi. Fahri Kulu hocanın eğitim almak için Konya dışına da gittiğini aktaran Uz, belli sebeplerden dolayı tekrar Konya ya dönüş yaptığını dile getirdi.
FAHRİ KULU TAM BİR İSLAM ÂLİMİYDİ
Prof Dr. Ali Osman Koçkuzu ise Konya’nın o dönemlerin bir ilim merkezi olduğunu ve o dönemlerde Konya’da 653 tane medresenin bulunduğunu Fahri Kulu hocanın da böyle bir ortam da yetiştiğini söyledi. Babasının da bir ilim insanı olmasının âlim olarak yetişmesinde büyük bir etken olduğunu belirten Koçkuzu, “Fahri Kulu, 20 yıllık bir eğitim ve öğretim hayatı geçirmiştir. Çoğu insan ondan bilgi almıştır” diye konuştu. Fahri Kulu efendinin 40 yaşlarında iken şiiri tam anlamıyla çözdüğünü anlatan Araştırmacı-Yazar Ali Işık da hocanın Klasik Edebiyatın temsilcisi olduğunu bildirdi. Işık, “Fahri Kulu efendinin şiirlerini akşamları yazdığını Merhume Zevcesi Emine hanımın anlattıklarından öğreniyoruz. Fahri Kulu hocanın kuraklık için bir şiir kaleme almıştır. Bu şiiri tamamladığında yağmurlar başlamış ve kıtlık sona ermiştir” dedi. Fahri Kulu hocanın yaşayan ve en yaşlı torunlarından birisinin de kendisi olduğunu ifade eden Ali Kulu da Fahri Kulu hocanın bir aile büyüğünün yanında aynı zamanda yaşayış tarzı, ahlakı ile tam bir İslam büyüğü olduğunu belirtti. Fahri Kulu hocanın izinden gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Kulu, şunları kaydetti: “İnsanlar kendilerine bir ideal belirlerse ve bu ideallere ulaşmak için Allah’la samimi olurlarsa bu hedefe ulaşırlar. Fahri Kulu hocamız da aynen böyle yapmıştır. Hocamız toplantılara giderdi ve birçok insan hocamızdan derinlemesine faydalanırlardı. Yaşam tarzıyla tam bir İslam âlimiydi.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.