Giren çıkan belli değil

Giren çıkan belli değil
Öğrencileri ödev telaşı yerini 'yarın ne giysem' telaşı alırken veliler ise her gün farklı kıyafet giymek isteyen çocuklarının istekleriyle başetmeye çalışıyor.

Değişen kıyafet yönetmeliği nedeniyle okulla ilişiği bulunmayan kişilerin okullara girmesinin engellenememesi büyük bir güvenlik zafiyeti olarak görülüyor. Veliler okullardaki bu kaos ortamına bir an önce çözüm bulunmasını istiyor

Okullarda kıyafet serbestliğini getiren yönetmelik pek çok problemi de beraberinde getirdi. Kıyafet serbestliğinin ailelere çok büyük ekonomik külfetler yüklemesinin yanında birde okullarda ortaya çıkan güvenlik problemi velileri isyan ettirdi. Binlerce öğrencisi bulunan büyük okullarda öğrencileri okul ile ilişkisi bulunmayan şahıslardan ayıracak hiç bir kıstasın kalmadığını belirten veliler önüne gelen herkesin okula girebildiğini belirtiyor. İçleri rahat olarak çocuklarını okullara gönderemediklerini belirten veliler bu karmaşaya bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Eğitim-İş Konya Şubesi Başkanı Şükrü Balun tinercisinden, serserisine önüne gelen herkesin okullara girebildiğini belirtirken Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Sadi Eriş ise, okulların yol geçen hanına döndüğünü söylüyor.

OKULLARDA KAOS ORTAMI VAR

Baştan beri yönetmeliğe karşı olduklarını ve ortaya çıkacak sorunları kamuoyu ile paylaştıklarını söyleyen Eğitim-İş Konya Şubesi Başkanı Şükrü Balun, “Serbest kıyafet uygulaması okullarda kaos oluşturmuştur. 2 bin 500 kişilik okullarımız var. Önceden herhangi bir sorun olduğunda güvenlikler yüz metreden kimin öğrenci kimin yabancı olduğunu biliyordu. Şimdi okullara gidin tinercisi, serserisi hepsi okullarda geziyor. Bunlar henüz küçük ipuçları. İleride çok daha büyük sorunlarla karşılaşacağız. Okulların çıkışlarına bakın polisler hangi olaya yetişeceğini bilemiyor. Bütün idareciler sıkıntılı. Kaç tane idareci arkadaşımla konuştuysam hepsi oturmuş kara kara bu güvenliği nasıl sağlarız diye düşünüyor. Çocuklarımızın okullarda güvenliği sağlanamıyor. Velilerin içi rahat değil. Bunu engellemenin tek yolu geri adım atmaktadır. Bu yönetmelik derhal geri çekilmeli. Kıyafet serbestliği bizim ülke gerçekliğimize uygun değil” dedi.

YOL GEÇEN HANI GİBİ

Kıyafet serbestliğinin ekonomik yönden aileleri, güvenlik yönünden ise okulları etkileyeceğini söyleyen Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Sadi Eriş, “Değişen kıyafet yönetmeliği çok büyük sorunlar meydana getirdi. Herkes serbest kıyafet ile okula gelince kimin öğrenci olduğunu belirleyemiyoruz. Güvenlik zafiyeti had safhada. Okullar yol geçen hanı gibi oldu. İsteyen herkes girip çıkabiliyor. Bu ilerde çok büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu değişiklik güvenlik ve disiplin açısından okulların laçkalaşmasına neden oldu. Kapıdan kimin girdiğini tespit edemeyen güvenlik görevlileri ne yapsın. Bu uygulamanın okullarda din derslerinde başörtüsü serbestliği getirilmesi amacıyla yapıldığı söyleniyor. Eğer amaç bu ise sonuna kadar destekliyoruz. Ancak bu düzenleme sadece başörtüsünü merkeze alan ayrı bir düzenleme olarak yapılabilirdi. Tamamen kıyafet serbestliği getirmek okulları güvensiz yereler haline getirir. Bu durumu siyasiler bir an önce düzeltmelidir.

İÇİMİZ RAHAT DEĞİL

2 kız çocuk babası olduğunu söyleyen Niyazi Terzioğlu isimli veli uygulamadan duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Çocukları okuldan çok ertesi gün ne giyeceğini düşündüğünü söyleyen Terzioğlu, “Kızlarımdan biri liseye biri ortaöğretime gidiyor. Çocuklarda marka düşkünlüğü, daha fazla görselliğe önem verme başladı. Bu bizim için çok büyük ekonomik külfet. Her gün farklı kıyafet giymek istiyorlar. En önemli sorun ise okullardaki güvenlik sorunu. Çok kalabalık okullarımız var. Dışardan gelen birini öğrencilerden kim ayıracak. Kim sağlayacak bu çocukların güvenliğini? Uyuşturucu kullanım yaşının ilkokul seviyesine düştüğü günümüzde okulları güvensiz hale getirdiler. İki çocuğumu okula gönderiyorum ancak içim rahat değil. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım” ifadelerin kullandı.

Muhammet Ağaoğlu isimli veli ise, “3 tane çocuğum okula gidiyor. Önceden bir okul dönemini birer üniforma ile geçirirken şimdi her gün için ayrı kıyafet almak zorunda kalıyoruz. Ayrıca son dönemde okullara okul ile ilişkisi olmayan kişilerin rahatça girebildiği ile ilgili duyumlar alıyoruz. Veliler olarak tedirginiz. Kesinlikle bunu önlemek için bir şeyler yapılmalı. Ya öğrencilere birer kimlik kartı verip okullara o şekilde alacaklar. Ya da üniforma sistemini geri getirecekler. Biz veliler olarak rahatsızız” dedi.

SORUNLAR BAŞBAKANA İLETİLDİ

Konya Okul Formaları Üreticileri ve Satıcıları Birliği Başkanı Mehmet Serin, “Bu yönetmelikle birlikte ortaya çıkan okul kıyafetleri sorunu çok boyutlu bir sorun. Bu işin siyasi, ekonomik, okul, veli ve sektör boyutu var. Bizim ilgilenmediğimiz tek kısım işin siyasi kısmı. Bu yönetmelikle birlikte ortaya çıkan tablodan kim siyasi olarak fayda sağlar, kim zarar eder bizi ilgilendirmiyor. İşin ekonomik boyutu velilerin üstüne çok büyük ekonomik yükümlülükler getirmesi nedeniyle sorun teşkil ediyor. Okul formaları getirilmeden önce bir öğrencinin okul kıyafeti masrafı 80 TL'den ibaretti. Şu an ise bu rakam aşırı bir şekilde artmış durumda. Okullar boyutu ise aynı zamanda bir güvenlik meselesi. Şu anda okullarda kimin öğrenci olup olmadığı noktasında ayrım yapılabilecek hiç bir kıstas yok. Son duyumlarımıza göre 40 kişilik sınıflar yoklamalarda 45-50 kişi çıkıyormuş. Bazı öğrenciler kıyafet serbestliğinden yararlanarak okul arkadaşlarını getiriyor. Bu çok büyük bir güvenlik sorunu oluşturuyor. Veliler içi rahat olarak gönderemiyor okula çocuklarını. İşin sektör boyutu ise daha vahim. Sadece Konya'da 13 tane okul kıyafeti üreticisi, 50 adet satıcı firma var. Bu işten 3 bin kişi ekmek yiyordu. Aniden ortaya çıkarılan bu yasa sektörü iflasın eşiğine getirdi. Hazırlıksız yakalandık. En azından bize önceden söylenseydi sektör bu kadar zara görmezdi. Çin mallarının giremediği tek bu alan vardı bu alanı da eline geçirecekler” dedi.

Yönetmelik yürürlüğe girdiğinden beri gerekli mücadele verdiklerini söyleyen Serin, “Bütün sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yaptık. Siyasilere bu durumun sakıncaları konusunda uyardık. En son Başbakanımız Konya'ya geldiğinde kendisiyle görüşmemiz oldu. Hem sözlü olarak hem de rapor halinde isteklerimiz kendisine sunduk. İlgileneceğini söyledi. Yönetmelikte bir madde var. Özel eğitim kurumlarına kıyafet serbestliği mi yoksa okul formasını tercih etme noktasında özgürlük verilmiş. Velilerin yüzde 60'ı okul formaları kalsın derse kıyafet serbestliğine geçilmiyor. Özel okullar için tanınan bu hakkın devlet okullarını da kapsamasını istiyoruz. Umutluyuz. Aklın yolu bir” diye konuştu

merhabahaber.com YUNUS ALTINBEYAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.