Hikmetle hareket eden Müslüman olmalıyız

Hikmetle hareket eden Müslüman olmalıyız
Prof.Dr. Mithat ESER: Erkam b. Ebi’l-Erkam’ın Safâ Tepesi’nin yakınındaki evi İslam’ın ilk davet ve eğitim merkeziydi. Dârülerkam olarak adlandırılan bu evde Peygamberimiz eğitim faaliyetlerini sürdürdü. Onun için hikmetle hareket eden Müslüman olmalıyız"

HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği)'in Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği Pazartesi Toplantıları’nda Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı  Prof.Dr. Mithat ESER “Peygamberimizin Mekke Dönemi” hakkında dernek üyelerine bilgi verdi. Muhammedü'l Emin ismiyle anılan Hz. Muhammed’in peygamberliğinin 23 yılının zorluklarla geçen 13 yıllık Mekke dönemini ele alan ESER, “ 40 yaş insanın olgunlaştığı dönemdir. İlk vahiy Peygamberimize 40 yaşında gelmiştir. 610 yılı Ramazan ayındaHira’da bulunduğu sırada geldi. Allah’ın emriyle Cebrail(a.s) Alak suresinin ‘Oku!’ emriyle başlayan ilk ayetlerini getirdi..Endişe içerisinde Hira’dan evine dönen Peygamberimiz olanları Hz. Hatice’ye anlattı. Kendisini dikkatle dinleyen eşi, yaşadıklarını Varaka b. Nevfel’e anlatmasını istedi. Varaka, Hz. Muhammed’i peygamberlikle müjdeledi.”

HUZUR AİLEDEDİR

Ailenin insanlar için oynadığı rolü Peygamberimiz üzerinden anlatan ESER, “En sıkıntılı zamanlarımızda ailemiz yanımızda bulunur, bize çıkış yolu gösterir. Peygamberimize en büyük desteği Hz. Hatice vermiştir. Peygamberimiz ilk olarak eşini İslam’a davet etti. Süreci yakından takip eden Hz. Hatice hemen Müslüman oldu.Eşine en büyük deseği vermiş oldu. İslam davetini kabul eden ilk kişi Hz. Hatice’dir. Hz. Hatice sadece iman etmekle kalmamış aynı zamanda eşine bu zorlu süreçte maddi manevi destek olmuştur. Peygamber Efendimiz ilk üç yıl halkı gizlice İslam'a davet etti. Yalnızca çok güvendiği kimselere İslam'ı açıkladı. Başta Hz.Ebûbekir ve Ali  olmak üzere yakın akrabalarına islam’ı tebliğ etti. 3 yıl içinde Müslümanların sayısı ancak 30'a ulaştı. Bunlar ibâdetlerini evlerinde gizlice yapıyorlardı.”

YILMADAN MÜCADELE ETME

Müslümanların verdiği mücadeleyi vahyin gelişinden Medine’ye hicrete kadar ki süreci ele alırken . Dârülerkam üzerinde duran ESER, gizli davet sürecinde ilk Müslümanlardan Erkam b. Ebi’l-Erkam’ın Safâ Tepesi’nin yakınındaki evi İslam’ın ilk davet ve eğitim merkeziydi. Dârülerkam olarak adlandırılan bu evde Peygamberimiz eğitim faaliyetlerini sürdürdü. Her şart altında müşriklerle mücadele ederek Müslümanlara örnek olduğunu belirtti. ESER, Fetretü’l-vahiy döneminde Peygamberimizin içinde bulunduğu durumu şu şekilde ifade etti: “Peygamberimizin ilk vahyin ardından Cebrail ile tekrar karşılaşma ümidiyle Hira’ya gitmeye başladı. Ancak bir süre vahiy gelmedi. Vahyin kesintiye uğradığı bu döneme Fetretü’l-Vahiy, denir. Hira’ya sık sık giderek tefekküre daldı. Hira’dan dönerken Cebrail ile karşılaştı. Onu asli suretinde görünce korku ve heyecan içinde evine döndü. Peygamberimiz Cebrail’I iki defa asli suretiyle gördü. Daha sonra “Ey elbisesine bürünen Peygamber kalk ve uyar! Sadece Rabbʼini büyük tanı. Nefsini arındır. Kötü şeyleri terk et.” ayetleriyle vahiy yeniden başladı.” dedi.

 

BATIL KOLAY TARAFTAR TOPLUYOR

Peygamberliğin dördüncü yılında inen: "Sana emredilen şeyi açıkça ortaya koy, müşriklere aldırma." ayetiyle İslam'ı açıktan tebliğ etme süreci başlamıştır. Bunun üzerine Peygamberimiz halkı açıktan İslam'a davet etmeye  başladı. Kabilecilik,köle ile aynı statüde olmamak isteği ve itibar kaybına uğrayacaklarını düşündükleri için müşrikler Müslümanlara eziyet etmişlerdir.Kureyşliler Peygamberimizi önemsemediler, alay ettiler.İnanan sayısı artınca uzlaşmak istediler.ikna edemeyince işkence etmeye başladılar. Kendisine karşı çıkan Amcası Ebu Leheb olmuştur. Ebu Leheb’in inkarcılığı üzerine Tebbet suresi nazil olmuştur.”

BOYKOT YILLARI

ESER, “Mekke’nin ileri gelenleri İslam davetine karşı alay ile başlayan tepkilerini putları yeren ayetlerin nazil olması üzerine şiddete dönüştürdüler. Özellikle Yâsir ailesi gibi korumasız Müslümanlara dinlerinden dönmeleri için işkence ettiler. Hatta bu işkenceler neticesinde Hz. Sümeyye ve kocası Hz. Yasir şehit oldu.Müslümanlara boykot yapılmış,aynı Gazze’dekiler gibi büyük eziyete uğradılar.Üç müşriğin karşı çıkmasıla boykot sona ermiştir. Eziyetlerin artmasıyla Habeşistan’a hicret yapılmıştır. Peygamberimiz Hüzün Yılı’nda en büyük destekçisi Hz. Hatice’yi kaybedecektir.Taif dönüşü İsra ve miraç olayları olacaktır. 1 ve 2. Akabe biatlarıyla Medine’nin kapıları açılmıştır.” sözleriyle Peygamberimizin Mekke dönemini anlattı.

Sohbetin soru cevap kısmından sonra HİSDER Başkanı Prof.Dr. Önder Kutlu,  tarafından Prof.Dr. Mithat Eser’e hediyesi takdim edildi.. Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.