İklim değişikliği ve çölleşmenin Türkiye'de en çok etkileyeceği bölgeler

İklim değişikliği ve çölleşmenin Türkiye'de en çok etkileyeceği bölgeler
Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı ile yaptığı röportajı köşesine taşıdı.

Saltalı, Türkiye'de yüksek çölleşme riski bulunan bölgelere dikkat çekti. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde Iğdır ilinin çölleşmede en riskli bölgeleri oluşturduğunu ifade eden Saltalı, çölleşme riskine karşı alınması gereken tedbirler konusunda şunları kaydetti:

ÇÖLLEŞME RİSKİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

"Tarımsal desenin toprağa uydurulması gerekir. Toprağı tarıma uydurmaya kalkarsak beklenen verimi alamayız ve iklim değişimi ve kuraklıktan olumsuz etkileniriz.

O yüzden bu bölgelerimiz için ekolojik risk faktörleri dikkate alınarak, tarımsal üretim deseninde değişikliğe gidilmesinde fayda var. Kuraklığa dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi, az su tüketen bitkilerin ekilmesi, damla ve basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, toprakların organik madde içeriğini artırıcı tarımsal uygulamaların desteklenmesi gerekir.

Sonuç itibariyle toprak sadece inorganik bir kütle olmayıp, havayı, suyu, organik maddeyi içermekte ve içerisinde çeşitli canlıları da (çeşitli makro ve mikro organizma) barındırmakta. Bir gram toprakta 1 milyardan fazla canlı (Bakteri, mantar, alg, liken, protozo, karınca, solucan vb.) bulunmaktadır. Toprak canlılarının en önemli besin ve enerji kaynağı organik maddedir. Ölü bitkisel ve hayvansal materyaller organik maddeyi oluşturmaktadır. Sürdürülebilir tarım için toprak kalitesinin muhafaza edilmesi ve geliştirilmesi kritik öneme sahip”

tarimdanhaber.com

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.